Abordare
Faptul ca in viata oamenilor se produc anumite evenimente nefericite, care, uneori, sunt interpretate intr-un mod eronat din cauza credintelor si convingerilor lor, conduce spre disfunctionalitati emotionale si comportamentale.
Psihoterapia rational-emotiva defineste sanatatea psihica, raportandu-se la urmatorii indicatori: interesul pentru propria persoana, interesul social (relatii interpersonale), asumarea responsabilitatii propriei vieti, toleranta, acceptarea ambiguitatii, flexibilitatea in gandire, grad de determinare, asumarea riscului in decizii, acceptarea de sine, stabilirea de scopuri creative si autodirectionare.
Principii
- stil terapeutic activ si directiv,
- determinarea clientului de a-si modifica gandurile irationale si atitudinile disfunctionale,
- terapia se desfasoara precum un proces educational, in care terapeutul da teme de rezolvat pentru acasa clientului sau.
Obiective
- ajutarea clientului se identifice perturbarile emotionale si comportamentale si sa minimalizeze efectele acestora,
- actualizarea potentialului latent si implicarea lui in autodesavarsire.
Tehnici rational-emotionale
- identificarea gandurilor irationale,
- modificarea modului negativ de gandire prin contraargumentare,
- manifestarea increderii, de catre terapeut, in eficienta metodei,
- trasarea de sarcini de natura comportamentala: implicarea in activitati agreabile, exercitii de atacarea rusinii, imageria rational-emotionala, repetarea unor actiuni de care clientul se teme, autoacordarea de recompense si sanctiuni.
Perioada de derulare
- de scurta durata, de la 5 la 15 sedinte,
- in cazul pacientilor dificili (sever tulburati, rezistenti, psihotici), psihoterapia se poate intinde pe parcursul catorva ani).