A fi printre oameni presupune si a comunica, iar a comunica presupune si a vorbi. Copilul creste si se dezvolta printre noi oamenii, imitand si ajungand sa absoarba limbajul. Perturbarile ce pot interveni pe acest segment pot deforma relatia copil – lume. Tulburarile in limbaj pot produce daune comunicarii, cu repercursiuni in integrarea socio-culturala.
A face terapie logopedica presupune a preveni si a restructura ceea ce este deteriorat la nivelul oralitatii, dar si al grafismului, la nivelul comunicarii, motivand copilul, dar si securizandu-l afectiv.
Terapia logopedica si psihologica prin terapeutii logopezi, in efortul lor reconstructiv consolideaza instrumentelor primordiale ale comunicarii, de la psihomotricitate, la limbaj si de aici, la motivatie si sfera emotionala. Prin terapia logopedica se realizeaza planurile de interventie personalizate, in asa maniera, incat sa conduca la succes.
Specialistul logoped trebuie sa aiba solide cunostinte din diverse arii de investigare a limbii si limbajului (psihologia, psihodiagnoza, pedagogia, psihopedagogia speciala, foniatria, psiholingvistica, neurologia, psihiatria), astfel incat sa apeleze diferentiat la metode si mijloace care sa ajute la recuperare.
Terapeutul logoped va incerca sa descifreze atat cauzalitatea cat si simptomele tulburarii de limbaj, sa gaseasca modalitati de remediu eficiente si sa dezvolte prin logopedie si psihoterapie increderea in fortele proprii ale celui care ii este client.
Articol realizat de Maria Comaneanu, psihilog
Cabinet individual de psihologie - ePsiho - Comaneanu Maria
..