Cu totii ne trezim in zile in care totul merge "pe dos" si nu se intampla nimic inteligent decat din intamplare. Spunem atunci ca avem "zi neagra" sau "zi plina de ghinioane". Tocmai acest gen de ghinion a inspirat legea lui Murphy, care afirma ca daca un lucru poate merge prost, va merge prost.
Unii, chiar si eu, spun despre astfel de coincidente ca "nimic nu e intamplator", si le numesc "coincidente sincronistice" sau "sincronicitate". Adesea suntem orbi in fata coincidentelor semnificative, chiar daca ele sunt izbitoare, considerandu-le drept nimic mai mult decat portia noastra de intamplare. Acestea insa sunt intotdeauna intamplari personale, care poarta amprenta proprie.
Ceea ce nu stim este ca fiecare coincidenta ne vorbeste personal. Insa, asa cum am vazut, semnificatia mesajului este adesea departe de a fi evidenta.
Ce putem face in/cu asemenea situatii?
Adoptarea unei atitudini jucause fata de sincronicitate insemna sa-l urmam pe acest „Neasteptat” oriunde ne conduce, sa fim atenti spre ce duce fluxul coincidentelor.
Coincidentele sincronistice sunt deseori compensatorii si precum visele, la fel ca renghiurile ce ne joaca, ele ne pun in fata anumite fatete ale realitatii, ale propriei noastre structuri interioare. Acestea „oglindesc” felul nostru de a fi si de a gandi, ce se „reflecta” in pasii vietii noastre de zi cu zi si pe care inainte le-am maturat sub covor.
Desigur, acest lucru cere o analiza si/sau dezvoltare a propriei personalitati, adica a propriilor capacitati. Daca avem cu adevarat curaj sa ne descoperim pe noi insine, vom descoperi si multe din semnificatiile acestui „neintamplator” si atunci este posibil sa invatam sa traim viata, cu toate ale ei, ca pe un joc.
Uneori, increderea pozitiva si deschiderea vor permite problemelor cotidiene sa se rezolve aproape de la sine, spre deosebire de situatia cand ne luptam cu intamplarile pe care „Neasteptatul” ni le arunca in cale atat de des.
Poate nici acest articol nu v-a fost scos in cale dintr-o simpla intamplare...
Articol realizat de Maria Comaneanu, psiholog
Cabinet individual de psihologie ePsiho - Comaneanu Maria
..