Primul pas pe care il faci atunci cand esti in cautarea unui job este redactarea CV-ului si a scrisorii de intentie. Aceastea sunt deosebit de importante deoarece ele pot determina posibilii angajatori sa-si doreasca sa te cunoasca si sa te invite la un interviu. In CV trebuie descrise cat mai detaliat activitati realizate la locurile de munca anterioare, perioadele in care ai activat, studiile absolvite, cursuri de perfectionare si orice alta informatie pe care o consideri utila pentru a fi angajat de catre o companie. Un CV lung poate plictisi, dar si unul prea scurt, nu convinge ca ai fi persoana potrivita pentru acel job.
Exista, insa, cel putin un detaliu care poate evidentia un CV din teancul de aplicatii primite de angajator. Formatul CV-ului este standard, dar nu este incompatibil cu realizarea unei noi sectiuni in care candidatul sa specifice valoarea adaugata pe care o poate furniza organizatiei. Doua fraze concise si coerente, care sa anticipeze obiectivele de indeplinit ale viitorului angajat pot transforma un CV foarte bun intr-un instrument de marketing remarcabil. Ele au rolul de a capta atentia specialistului HR si a viitorului manager direct, care vor realiza ca nu citesc istoria profesionala a unei persoane care doar isi cauta un job mai bun, ci a unui viitor angajat proactiv, capabil sa contribuie la succesul companiei.
Scrisoarea de intentie trebuie sa arate dorinta ta de a lucra in cadrul acelei companii, motivele pentru care ai fi potrivit pentru acel job si cateva informatii care trezesc dorinta angajatorului de a afla mai multe despre tine din CV. Mare atentie la redactarea acestora sa nu apara greseli gramaticale sau de ortografie, sa fie cat mai corect redactate. Ele reprezinta o carte de vizita pentru aplicant.
Al doilea pas in gasirea unui job potrivit este sa cunosti ce anume iti doresti, in ce domeniu ai vrea sa activezi, daca esti compatibili cu acel domeniu. Pentru acest lucru, citeste cu atentie anuntul pentru a vedea daca indeplinesti toate cerintele mentionate de catre angajator, citeste cu atentie sarcinile si responsabilitatile jobului pentru a avea o idee despre ce urmeaza sa faci la respectiva companie daca esti ales.
Aplica CV-ul si asteapta sa te contacteze o companie angajatoare.
In momentul in care esti invitat la un interviu ar fi bine sa cauti informatii legate de firma la care urmeaza sa mergi, domeniul de activitate, anul in care s-a infiintat, numarul de angajati pentru a arata ca te intereseaza obtinerea unui job in cadrul acelei companii.
Este important ca tinuta cu care te prezinti la interviu sa fie in concordanta cu cerintele postului respectiv. Pentru a gasi tinuta potrivita poti sa mai citesti inca o data cu atentie anuntul. Daca in anunt sunt mentionate sarcini precum „insotirea directorului general la diverse intalniri cu potentiali parteneri de afaceri” este clar ca vei opta pentru o tinuta clasica.
Gandirea pozitiva si eliminarea prejudecatilor sunt aspecte deosebit de importante. Daca tu nu ai incredere ca poti obtine acel job si poti face fata tuturor solicitarilor care vin, acest lucru il vei transmite la nivel non-verbal si angajatorului, care in timpul interviului va incerca pe cat posibil sa descopere daca esti persoana potrivita.
Incearca sa-ti formulezi cateva intrebari in minte care ar putea intervievatorul sa te intrebe. Gandeste-te daca ai fi tu in locul lui ce intrebari ai pune unui intervievat pnetru a descoperi daca este persoana potrivita pentru acel job.
Pregatirea “teoretica” pentru interviu este importanta deoarece atunci cand stii care sunt intrebarile pe care specialistul HR le adreseaza cel mai frecvent vei putea formula strategii viabile de raspuns. Un interviu “castigator” presupune insa mai mult. Trebuie sa te concentrezi asupra perspectivei recrutorului, care doreste sa afle care sunt abilitatile profesionale, calitatile personale si motivatia candidatului pentru a ocupa pozitia oferita. De aceea, un candidat inspirat va transforma interviul intr-un “exercitiu practic”, aratandu-i angajatorului cum ar aborda o zi de munca in compania respectiva.
Calculeaza-ti bine timpul ca sa ajungi la interviu la ora stabilita. Daca nu cunosti zona in care se afla sediul firmei, pleaca putin mai devreme de acasa pentru a avea timp sa o descoperi. Daca intervine ceva in programul tau si nu suporta amanare, este bine sa intrebi daca se poate reprograma interviul. Marea majoritate dintre angajatori au o „lista neagra” a participantilor programati la interviuri, in care se noteaza aspectele negative ale candidatilor care s-au prezentat la interviu si nu sunt compatibili cu organizatia respectiva sau chiar cei care nu s-au mai prezentat la interviu. Aceasta lista neagra il va ajuta pe angajator sa evite pe viitor acele persoane cu ocazia unui nou post disponibil.
Cand faci cunostinta cu angajatorul nu uita sa il privesti in ochi, sa zambesti, sa dai mana cu el intr-un mod ferm, confident. Nu uita ca prima impresie conteaza foarte mult!
Incearca pe cat posibil sa nu vorbesti fostul angajator de rau. Poti da cateva motive legate de plecarea ta de la acel loc de munca, dar atat! Nu vorbi despre viata familiala decat daca esti intrebat. Angajatorul rareori intreaba despre acest aspect, dar daca o face nu te lungi in discutii despre copii, sot, partener de viata, parinti etc. Prea multa preocupare fata de familie poate arata prea putina implicare in munca pe viitor.
Persevereaza in cautarea jobului potrivit. Chiar daca intampini refuzuri sau nu esti chemat la interviu, desi aplici la nenumarate oferte de locuri de munca nu renunta dupa doua saptamani de cautari pentru a alege un job cu un salariu mic sau care nu reflecta adevarata ta valoare. Continua sa cauti jobul pe care ti-l doresti.
Stabileste obiective, alcatuieste planuri si delimiteaza pasii pentru a indeplini planurile. Aplicarea la diverse locuri de munca reprezinta un pas, insa cautarea unui job poate fi diversificata:
- apeleaza la reteaua de cunostinte si prieteni pentru a le face cunoscut faptul ca esti in cautarea unui job;
- fa voluntariat pentru a cunoaste cat mai multe persoane si a gasi mai multe oportunitati de angajare; acest lucru va fi un punct in plus in CV-ul tau.
Cere un feedback referitor la interviu. Din pacate, din feedback-ul de respingere in urma interviului nu-ti poti da seama unde anume „ai gresit” deoarece angajatorul va incerca pe cat posibil sa nu te lezeze in nici un fel. Astfel, acest feedback este mai mult o scrisoare de respingere frumos formulata. Totusi poti cere un feedback daca esti ales de catre viitorul angajator, pentru a cunoaste ce „ai facut bine, cu ce l-ai impresionat, ce l-a facut sa te considere persoana potrivita”. Din aceste feedback-uti vei stii pe viitor ce comportamente sunt apreciate de catre angajator, ce calitati si abilitati a vazut el la tine. Uneori poate ca nu esti constient ca ai aceste calitati, aptitudini, abilitati si vei stii pe viitor sa le evidentiezi in relatiile cu cei din jur.
Iti doresc MULT SUCCCES in obtinerea jobului visat!
Autor: Andreea Vidan, psihoterapeut
Cabinet individual de psihologie - Andreea Vidan