Dar pentru aceasta satisfactie, o prima necesitate este legata de existenta unei potriviri puternice intre cerintele carierei alese si trasaturile de personalitate. Cu alte cuvinte, primul pas este cunoasterea de sine, a valorilor personale, a asteptarilor de la o cariera, a asteptarilor de la viata in general. Poate acesta este cel mai important pas, pentru care este nevoie de multa sinceritate fata de propria persoana, de incercari, de informare, de permisiunea de a ma razgandi chiar.
Al doilea pas tine de luarea unei decizii. Suntem oameni si avem un potential enorm, dar totusi limitat fizic. In sensul ca putin oameni pot fi campioni la tenis si la sah in aceeasi perioada a vietii. Si atunci intra in joc o abilitate importanta: a alege. Si a alege o profesie intotdeuna inseamna a renunta la celelalte optiuni, cel putin temporar.
Aici poate interveni o capcana, pot merge spre ceea ce imi place, ceea ce ma va face sa renunt atunci cand apare prima dificultate, pentru ca in orice profesie exista si lucruri care nu plac. Alternativa pe care o propun este sa merg spre satisfactie, in loc de a merge spre placere. Acest mic artificiu de perspectiva ma poate ajuta sa raman concentrat pe obiectivele mele de cariera, depasind dificultati si mergand spre realizarea lor, mai degraba decat sa renunt la aceste obiective, motivand "oricum nu imi placea sa fac asta".
Al treilea pas tine de construirea unei strategii, a unui plan de cariera, de definirea cat mai detaliata a obiectivului, de evaluarea resurselor personale, de timp, financiare, de evaluarea obstacolelor si a actiunilor pe care e nevoie sa le intreprind in drumul meu spre satisfactie.
Al patrulea pas tine de actualizarea strategiei mele in functie de realitatile interioare si exterioare. Nimeni nu are nevoie de o incremenire in proiect. In acelasi timp, am nevoie sa gasesc un echilibru intre perseverenta si actualizare, pentru a fi sigur ca nu ma pacalesc singur renuntand la acest plan cand apar dificultatile si motivand renuntarea prin nevoia de a ma "actualiza".
Importanta constructiei unui plan de cariera nu este data numai de continutul sau, ci mai ales de obisnuinta dobandita de a stabili un scop, de a planifica si de a trece la actiune.
Un mic calcul matematic spune ca din 24 de ore, daca 8 lucram, 8 dormim si 2 le folosim pentru deplasare, raman 6 ore pentru a „trai”. Daca reusim sa facem aceasta in asa fel incat cariera sa fie o sursa de satisfactie, atunci poate ca vom reusi sa adaugam cele 8 ore destinate lucrului la cele „traite”.
„Nu exista vant favorabil daca nu stiti in ce directie vreti sa mergeti” André Moreau
Articol realizat de Radu-Nicolae Cocea, psiholog
Cabinet de psihologie Radu-Nicolae Cocea
Alte subiecte postate de Cocea Radu-Nicolae
O tehnica pentru armonie in relatia de cuplu: "a cere"
Sa facem distinctia intre iubire si pseudo-iubiri!
Mesajul din spatele criticii
Cum eviti gandurile neplacute?
O tehnica pentru armonie in relatia de cuplu: "a cere"
Sa facem distinctia intre iubire si pseudo-iubiri!
Mesajul din spatele criticii
Cum eviti gandurile neplacute?