Si totusi, rareori reusim sa pastram aceste ganduri la distanta. Potrivit lui Daniel Wegner, profesor de psihologie la Harvard si initiatorul studiilor asupra evitarii gandurilor, citat intr-un comunicat al American Psychological Association, atunci cand incercam sa nu ne gandim la ceva, o parte a mintii incearca sa evite gandul, dar alta parte verifica din cand in cand daca prima parte reuseste sa tina acel gand la distanta. Dar facand aceasta verificare, tocmai aduce gandul in sfera constientizarii si ne face in acest fel sa ne gandim exact la ceea ce nu vrem sa ne gandim.
Cu alte cuvinte, oricat de mult ne-am stradui sa nu ne gandim la ceva, cu cat vom depune efort mai mare, cu atat ne va fi mai greu sa nu ne gandim.
In practica, am observat ca acest lucru tine foarte mult de felul in care persoana abordeaza acea dificultate, mai ales legat de gradul de acceptare a situatiei si de perceptia controlului asupra evenimentelor: in cazurile in care simtim ca avem un grad de control mai mare, gandurile sunt mai usor de tinut la distanta; in cazul in care gradul de control este mai mic, este foarte dificil sa evitam anumite ganduri. Ma refer in principal la o perceptie a gradului de control si la o credinta ca ceea ce facem poate avea o influenta asupra lumii inconjuratoare. Aceste ganduri neinvitate si neplacute au impact direct asupra intensitatii si gestionarii stresului si asupra anxietatii.
Wegner propune si cateva modalitati de a gestiona aceasta dificultate de a evita gandurile neplacute:
1. Alegerea unei activitati si concentrarea pe aceasta. In acest fel, intreaga atentie va fi alocata acelei activitati, mai degraba decat gandurilor. De exemplu, incercati sa faceti o plimbare si fiti foarte atenti la fiecare pas, la ceea ce simtiti, ceea ce vedeti, ceea ce auziti, incercand sa fiti cat mai mult ancorati in mediul extern si cat mai putin in „realitatea interioara” dominata in acel moment de ganduri neplacute.
2. Amanarea gandurilor va poate ajuta sa nu fiti absorbit de acestea, alegand un anumit termen la care sa va dati voie sa lasati acele ganduri neplacute sa vina. In practica, ceea ce propun clientilor este sa aleaga o perioada in fiecare zi (10 minute, de exemplu), in care sa isi dea voie sa se gandeasca la acele ganduri neplacute sau sa se autorizeze sa simta acele sentimente neplacute, pentru a avea acces la un grad ridicat de acceptare si, prin consecinta, la un grad ridicat de adaptare la situatia stresanta.
3. Exercitii care sa creasca gradul de control atentional. Acestea pleaca de la premiza ca atentia este ca un muschi, din punctul de vedere al capacitatii de a il antrena. Deci cu cat vom avea o atentie mai antrenata, ne va fi mai usor sa avem o disciplina interioara. Aceasta poate fi cea mai dificila cale de a evita gandurile neplacute, dar efectele exercitiilor pe care le propun pentru antrenamentul atentiei merg dincolo de evitarea gandurilor neplacute, spre un echilibru mai mare si spre o crestere a calitatii vietii.
Articol realizat de Radu-Nicolae Cocea, psiholog
Cabinet de psihologie Radu-Nicolae Cocea
Alte subiecte postate de Cocea Radu-Nicolae
O tehnica pentru armonie in relatia de cuplu: "a cere"
Sa facem distinctia intre iubire si pseudo-iubiri!
Mesajul din spatele criticii
O tehnica pentru armonie in relatia de cuplu: "a cere"
Sa facem distinctia intre iubire si pseudo-iubiri!
Mesajul din spatele criticii