"Nu pregati drumul pentru copil, pregateste copilul pentru drum"
Cu totii cei care am experimentat rolul de parinti ne-am intrebat de nenumarate ori daca ceea ce facem este corect, adecvat sau benefic pentru cresterea si dezvoltarea copiilor nostri. Cand vin pe lume, copiii nu sunt insotiti de un manual care sa ne invete cum sa-i crestem sau cum sa-i educam.
Organizator: People Develope Center
Data: miercuri - 27 martie 2013 sau miercuri - 3 aprilie 2013, de la 18:30-21:30
Durata: 10 sedinte cu durata de 3 ore fiecare
Pret: 100 lei/sedinta
Numar participanti: 15 persoane maxim
Data limita de inscriere: 25 martie
E-mail: office@peopledevelop.ro
Tel: 0744-487.260, 0724-813.112
Locatia: Bucuresti, strada Lanariei nr. 93-95, intrarea nr. 21, parter, sector 4
Deseori insuccesele copiilor deveniti adulti sunt puse pe baza unei educatii defectuoase, insa nu exista o scoala in care parintii sa-si poata dezvolta aceste abilitati. Noi ne-am propus sa facem asta prin atelierele si cursurile pe care le-am pregatit: sa descoperim resurse, sa dezvoltam abilitati si sa fim alaturi de parinti si copii pe drumul ales. De multe ori, ca parinti, ne dam seama cand lucrurile nu functioneaza insa nu stim cum sa procedam altfel.
In cadrul acestui workshop vom prezenta metode si tehnici moderne de optimizare a rolului parental prin:
• Asumarea rolului de prim profesor in viata copilului
• Relationarea optima cu tine insuti si cu propriul copil
• Comunicarea congruenta si deschisa
• Invatarea modului in care sa fii alaturi de copil fara a-l sufoca sau a-l instraina
• Invatarea modului in care sa-ti conservi energia si resursele
• Evitarea sindromului „burned out” sau epuizarea
• Cum sa descoperi si sa dezvolti potentialul copilului
• Invatarea unor tehnici de negociere in relatie cu copilul
Directii de abordare:
1. Educatia traditionalista - stereotipiile parinte bun/parinte rau
Parintii de azi se bazeaza aproape in mod universal pe aceleasi metode de crestere a copiilor care au fost folosite de parintii lor si de generatiile anterioare. Chiar daca atunci cand au fost copii nu au fost de acord cu aceste metode, cand au ajuns la randul lor parinti au procedat exact la fel, sau dimpotriva, au ales modelul total opus. Procedand intr-un fel sau altul, rezultatele nu au fost multumitoare.
Pentru a fi un ”parinte bun”, deseori adoptam comportamente care corespund acestui rol, dar nu corespund necesitatilor copiilor, sau nu sunt adecvate imprejurarilor.
2. Ineficienta vechilor metode
Desi s-au dovedit deseori distructive, metodele de disciplinare traditionale bazate pe exercitarea autoritatii parantale sunt cele mai utilizate de parinti si in prezent. Frica de pedeapsa sau de pierdere a privilegiilor stau la baza modelarii celor mai multe comportamente acceptate de catre parinti.
Parintele doar ameninta si copilul se supune. Pare avantajos pentru parinti, insa efectele negative se vad de regula mai tarziu, la adolescenta cand tanarul se revolta sau nu si-a format trasaturi ca: autonomia, cooperarea, determinarea, necesare in procesul de maturizare.
3. Parinte permisiv versus parinte exigent
Din perspectiva castig-pierdere, in exercitarea autoritatii parentale, parintii pot fi impartiti in: ”castigatori”, ”pierzatori” si ”oscilanti”.
Castigatorii considera ca este dreptul lor sa-si exercite puterea asupra copiilor, cred in restrictii, impunerea limitelor, dau comenzi, se asteapta la obedienta si rezolva conflictele intr-o maniera in care copilul pierde si parintele castiga.
Pierzatorii sunt cei care dau libertate copilului in cea mai mare parte a timpului, evita sa impuna limite, se mandresc ca nu sunt autoritari, considera ca e daunator sa frustreze copilul, iar in conflicte copilul este cel care castiga si parintele cel care pierde.
Poate cei mai multi dintre parinti sunt cei care nu pot fi consecventi in cele doua abordari si oscileaza intre a fi restrictiv si permisiv, castigator sau pierzator.
4. Cum sa-ti incurajezi copilul sa gaseasca singur solutii la problemele sale
O mare problema a parintilor este ca in rezolvarea conflictelor ei nu percep decat abordarea castig-pierdere:
Parintele castiga – copilul pierde
Copilul castiga – parintele pierde.
Desi varianta in care ambii castiga, este utilizata in alte tipuri de relatii, foarte putini o utilizeaza in relatia cu copiii.
5. Cum sa actionezi ca parinte cand satisfacerea nevoilor tale contravin satisfacerii nevoilor copilului
Deseori satisfacerea nevoilor copiilor impiedica satisfacerea nevoilor parintilor. Privind astfel lucrurile, se pare ca tot timpul cineva va fi sacrificat.
Insa, in orice tip de conflict relational apare o incalcare a nevoilor uneia dintre parti si cu toate acestea, multe conflicte se rezolva si ambele parti sunt multumite. Constientizand nevoile, atat copiii cat si parintii pot sa negocieze si sa gaseasca solutii acceptabile in care toata lumea are de castigat.
Cum sa ajungi aici, cum sa gasesti armonia pentru a-ti ajuta copiii sa devina niste adulti responsabili si adaptati la cerintele sociale vei afla la intalnirea cu specialistii nostri.
Participa la workshop daca esti parintele care:
• Vrei sa-ti cunosti copilul
• Vrei sa te intelegi mai bine pe tine insuti in relatie cu el
• Vrei sa-i fii alaturi
• Vrei sa-i fii indrumator
• Vrei sa-i conosti potentialul si sa-l valorifici
• Vrei sa-l implici in decizii
• Vrei deschidere reciproca
Vei putea afla daca informatiile iti sunt utile si daca doresti mai mult, te poti inscrie la Cursul pentru parinti.
Traineri:
Simona Sbarna (psihoterapeut de familie si cuplu)
Sonia Vrincianu (psihoterapeut de familie si cuplu)
People Develop Center