Cafeneaua de psihologie este o manifestare stiintifica dedicata familiei din societatea romaneasca, ce promoveaza dialogul deschis intre psihologi si participanti.
Data: 19 martie 2011
Pret: 20 lei adulti, 10 lei studenti, 1 leu elevi
Data limita de inscriere: 15.03.2011
E-mail: cafeneaua_de_psihologie@yahoo.com
Locatia: Colegiul Economic din Mangalia
Cafeneaua de psihologie ofera un parteneriat de incredere pentru toti cei care vor sa impartaseasca experienta si cunostintele lor profesionale prin implicare prieteneasca, sincera, inteligenta...
Sunt asteptati sa participe parinti, cupluri, tineri, studenti si elevi la „Ateliere / seminarii”; “Dialog cu psihologii”, sustinute de catre psihologi, institutii partenere in educatie, institutii furnizoare de educatie.
Va rugam sa alegeti din „Agenda Cafenelei de Psihologie”, atelierele la care doriti sa participati si sa trimiteti un e-mail cu urmatoarele date:
Numele si prenumele participantului:
Titlurile atelierelor alese:
Evenimentul nu este acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru detalii si informatii suplimentare:
telefon: 0722-317.993 psiholog Cristinel Balan
telefon: 0756-604.985 psiholog Florina Balan
telefon: 0726-681.875 Adrian Topor
NOTA: inscrierile se fac in ordinea solicitarilor si in limita locurilor stabilite de catre fiecare sustinator de workshop
CAFENEAUA DE PSIHOLOGIE – AGENDA
Sambata, 19 martie 2010, ora 09.30
PROGRAM ATELIERE
09.00 – 09.30 Primirea participantilor
09.30-10.00 Deschiderea oficiala
10.00-12.00 Sala 1
Destinul uman intre scenariul de viata si realitate - psiholog Cristinel Balan
10.00-12.00 Sala 2
Comunicare si conflict - psiholog Alina Baiasu si psiholog Popa Mihaela
10.00-12.00 Sala 3
Dirigentie cu parinti si elevi – psiholog Kiralyfiy Aurelia Narcisa
12.00-12.30 Pauza
12.30-14.30 Sala 1
Ajutor! Ce-as putea face? - Vreau sa ajut. Cum sa procedez? - psiholog Adrian Trica
12.30-14.30 Sala 2
Puterea cuvintelor – psiholog Florina Balan
12.30-14.30 Sala 3
A iubi inseamna a ierta – psiholog Anca Gherase
14.30-15.00 Sala 1
Dialog cu psihologii
PREZENTARE WORKSHOP-URI
BALAN FLORINA NATALIA: psiholog, psihologia muncii, transporturilor, ordine publica siguranta nationala si consiliere psihologica cu competenta in psihoterapie de familie si cuplu
Puterea cuvintelor – optimizarea comunicarii
Arta de a comunica nu este un proces natural ori o abilitate cu care ne nastem. Noi invatam sa comunicam in timpul vietii si de aceea este necesar sa studiem ce invatam ca sa putem folosi cunostintele noastre cat mai eficient. Orice comunicare implica creatie si schimb de intelesuri care sunt reprezentate prin "semne" si "coduri". Oamenii au nevoie sa "citeasca" intelesul tuturor actiunilor umane. Observarea si intelegerea acestui proces poate sa ne faca sa fim mai constienti referitor la ce se intampla cand comunicam.
Prin temele abordate, prin activitatile practice si prin provocarea anumitor stari emotionale, participantii vor reusi sa dobandeasca informatii utile prin care sa-si dezvolte si sa-si optimizeze competentele emotionale si sociale, dar si sa-si imbunatatesca abilitatile comunicarea cu persoanele din jur (adulti sau copii).
BALAN ION CRISTINEL: psiholog specialist; supervizor in domeniul psihologiei de ordine publica siguranta nationala si psihologia muncii; psihologia transporturilor, psihologie clinica si consiliere psihologica cu competenta in psihoterapie de familie si cuplu
Psiholog, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Constanta,
Destinul uman intre scenariul de viata si realitate
Fiecare om isi scrie in copilarie, sub puternica influenta a parintilor, scenariul care ii va guverna cursul vietii. Scenariul de viata stabileste cu ce fel de persoana te vei casatori, cati copii vei avea si cum vei munci. El hotaraste daca vei fi invingator sau invins, un monument de forta sau de slabiciune.
Tema propusa arata cum se scrie scenariul de viata, cum il poti descoperi pe al tau sau cum sa scapi de el pentru a incepe sa traiesti o viata a libertatii si a implinirii adevarate.
Participantii au posibilitatea sa descopere particularitatile propriului scenariu de viata si sa decida ce vor face cu ceea ce au descoperit, intr-un mod functional.
GHERASE ANCA: psiholog, consiliere psihologica, psihoterapeut de familie si cuplu
A iubi inseamna a ierta
Iubirea este un subiect care nu va fi niciodata epuizat. Despre iubire putem vorbi oricat, fara sa ne saturam. Nu putem trai fara sa iubim si fara sa auzim vorbindu-se despre iubire. De mii de ani, cantam iubirea, pictam iubirea, o reprezentam intr-un roman sau intr-o piesa de teatru...
Inca din copilarie, toti cautam iubirea parintilor si a fratilor si ne inchipuim despre cum ar trebui sa fie iubirea. Toti ne inchipuim si credem ca stim ce ar trebui sa faca ceilalti pentru ca noi sa ne simtim iubiti. Si totusi, ce stim noi oamenii despre iubire? Noi cunoastem mai degraba durerea si necazurile. De ce? Pentru ca, pentru majoritatea, fericirea inseamna de fapt, a fi iubiti. Desigur, noi suntem dispusi sa iubim (insa putin), dar credem ca e mai important sa fim iubiti. De aceea suferim atat de mult cand descoperim ca cei pe care ii iubim nu raspund la dragostea noastra, sau nu ne daruiesc atat cat dorim.
”Totusi, care ar fi inceputul iubirii? De unde sa o apuci si incotro sa o indrepti?”.
Veniti sa descoperim impreuna.
BAIASU ALINA GABRIELA: profesor psiholog specialist in cadrul G.S.I. „Ion Banescu” Mangalia – C.J.R.A.E. Constanta, CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE - Psihoterapie cognitiv-comportamentala, Psihologia muncii si organizationala; Psihologia transporturilor
POPA MIHAELA CAMELIA: profesor psiholog Scoala „Sf. Andrei” si Scoala „G. Galaction”, Mangalia – C.J.R.A.E. Cta, psiholog cu libera practica in Psihologia muncii si organizationala; Psihologia transporturilor, Ordine Publica si Securitate Nationala, Consiliere psihologica
Comunicare si conflict
Abilitatea de a comunica presupune si abilitatea de a rezolva conflictele de comunicare. Conflictul nu presupune in mod obligatoriu aspecte negative (ex. tensiune, cearta), deci comunicarea eficienta nu inseamna camuflarea conflictului. Acesta trebuie acceptat ca o parte firesca a procesului de comunicare.
Prin aspectele abordate, prin exercitiile propuse si analizarea unor situatii-problema concrete ce pot aparea in comunicarea didactica si comunicarea in familie, participantii vor dobandi cunostinte, isi vor exersa abilitatile sociale si vor invata sa surmonteze conflictele intr-un mod constructiv.
KIRALYFIY AURELIA NARCISA: psihoterapeut sistemic de familie si cuplu
Dirigentie cu parinti si elevi
Pentru ca nici o carte din lume sau nici o autoritate nu-ti da reteta secreta de reusita in educatie fiecare parinte face ce, cum si cat poate pentru copilul sau intrebandu-se neincetat "oare este bine?"! Impreuna vom explora cateva "incrediente" in completarea retetei cu ajutorul vointei, a jocurilor de rol si a umorului, ghidati si de iubirea pentru cel de langa noi. Workshop-ul isi propune sa puna intr-o noua lumina relatia dintre parinte si copil.
TRICA ADRIAN psiholog, psihoterapeut de cuplu si familie
Cabinet individual de psihologie - Trica Adrian
Tel. 0744-307.334 si 0733-041.699;
e-mail: adriantrica@yahoo.com, Mangalia
Ajutor! Ce-as putea face? - Vreau sa ajut. Cum sa procedez?
In demersul lui de a-i fi mai bine, individul cu probleme cauta solutii. Astfel, cauta sprijin si intelegere in cercul de prieteni, in familie, in randul colegilor de munca. De cele mai multe ori, individul se vede pus in fata unor dileme: ce sa aleaga? Sa tina cont de ceea ce ii spun acestia? Nu te multumesc raspunsurile lor? Sa aibe in vedere doar ceea ce-si doreste cu adevarat sau sa caute ajutor specializat? Trebuie sa recunoastem ca, in mediul in care ne invartim, descoperim persoane care, cred ei, sunt „fini psihologi”, afirmand adesea ca ne vor numai binele: „N-o sa se aleaga nimic de capul lui”, ”va deveni un nenorocit, pentru c-asa a fost si taica-su”, „lasa ca trece”, „asa a fost sa fie”, „stiam eu ca nu e pentru tine”, „nu are cum sa te iubeasca, nu vezi ca e un ipocrit?”, „procedeaza cum iti spun eu, e cel mai bine”, „nu e de nasul tau” Si exemplele pot continua. Ramane sentimentul pregnant de zapaceala, de nehotarare, de incertitudine. Un astfel de individ, pe drept cuvant, nu mai stie ce sa faca, cum sa procedeze. De cele mai multe ori, „previziunile” unor astfel de persoane – chiar bine intentionate - nu se indeplinesc. Si atunci? Apoi, se poate intampla ca, o persoana draga, foarte apropiata tie, sa aibe probleme. Simt ca vreau sa-l ajut, dar nu stiu, nu sunt sigur, cum as putea sa-l ajut cel mai bine.
Va invit sa descoperim impreuna cu ce va poate ajuta un psihoterapeut dar, mai ales, cum sa va feriti de „sfaturile” unor astfel de persoane, fie ele parinti, prieteni, colegi, dar si cum sa alegeti in cunostinta de cauza, functional, tinand cont strict de nevoile dumneavoastra, dar si cum sa oferiti ajutor, fara sa faceti mai mult rau.
Cabinet individual de psihologie - Balan Florina Natalia
..