O tanara de 16 ani a venit la cabinetul psihologic sa ceara sprijin. Corpul ei, de care era foarte mandra, se deformeaza. A fost diagnosticata cu scolioza medie si hernie de disc pe 9 vertebre, care necesita urgent operatie. Cauza ar fi cresterea brusca in pubertate si adolescenta. Iata cum, ceea ce a fost motiv de bucurie si de mandrie pana acum, este cauza prabusirii ei. Fata are 1,78 m, este slaba, frumoasa si desteapta.
Eleva a fost operata si totul a decurs foarte bine. Nu au fost complicatii, a venit acasa si este in perioada de refacere.
Ce atitudine avem intr-o situatie de boala?S
igur ca vom fi speriati, tristi si suparati pe soarta ca tocmai noua ni s-a intamplat asta. Dar refacerea noastra depinde de timpul pe care il acordam suferintei.
Avem doua directii de orientare : una pesimista, trista, catastrofica iar alta optimista , de incredere in medici si in organismul nostru.
La o analiza atenta vedem unde ne poate duce fiecare din aceste atitudini.
Daca starea de tristete si suparare persista atunci organismul nostru va fi tot mai slabit si mai neputincios in lupta cu boala. Ce inseamna in plan psihic starea de tristete? Inseamna mesaje negative transmise creierului, neincredere in fortele proprii de refacere, ganduri de neputinta si de slabiciune. Acestea sunt mesajele pe care ni le transmitem si care ne programeaza spre directia dictata de ele, adica spre nevindecare. Mai mult, neincrederea in puterea noastra ne duce la disperare si anihileaza orice initiativa , orice tentativa de gasire a unor solutii optime de refacere si ne duce la inactiune, ne tintuieste in starea de boala, ba mai mult agraveaza starea de boala. Acolo unde nu are loc binele se dezvolta tot mai mult raul.
Daca starea de tristete nu persista prea mult si facem loc sperantei si increderii in noi si in medici vor avea loc transformari miraculoase in starea noastra de sanatate si... boala va disparea curand.
Dar hai sa vedem ce se intampla atunci cand suntem optimisti si increzatori? In primul rand credem in puterea noastra, in capacitatea organismului de a lupta cu boala si de a se reface. Credem in competenta medicilor si a medicamentelor. Gandim pozitiv si cautam solutii pentru a ne ajuta. Adoptam atitudinea adecvata, ascultam medicul si respectam prescriptiile lui cu convingerea ca ne vom face bine.
Se spune ca nu exista boli, ci exista bolnavi. Acest lucru se refera la faptul ca doi oameni cu atitudini diferite dar cu aceeasi boala se comporta total diferit, se refac diferit ca timp, intensitatea bolii este diferita, raspunsul la tratament este diferit. Efectul placebo a fost dovedit in foarte multe studii. Pacientilor li s-a oferit pastile ce contineau zahar dar li s-a spus ca sunt remediul bolii lor. S-a dovedit in peste 50% din cazuri o vindecare miraculoasa a bolii. Ce anume a influentat refacerea organismului? Puterea gandului, credinta ca acea pastila te face bine. Sigur ca nu militam pentru a renunta la medicamente pentru a ne trata cu puterea gandului. Nu, departe de noi acest gand. Nu am atins acel stadiu in dezvoltarea ontogenetica.
Poate peste milioane de ani, daca nu ne autodistrugem ca specie. Dar militam pentru o atitudine pozitiva in relatie cu boala, pentru ca astfel cresteti, cu siguranta sansele de a va reface mai repede, de a gasi solutii si de a face mai putin dureroasa situatia pentru cei dragi. Sa luam cateva exemple: de ce credeti ca noaptea maseaua doare mai tare? De ce noaptea apare mai des atacul de panica? Pentru ca suntem singuri, inactivi si ne putem concentra mai mult pe durere. Spunem ca ziua suntem ocupati si nu mai dam atentie durerii. Ce ne arata acest lucru ? Ca daca ne concentram pe alte lucruri durerea dispare pur si simplu. Ce se intampla la nivel cerebral? Zona cerebrala afectata , cea care primeste semnalele de durere (de la maseua noastra) este depasita ca activitate de zonele cerebrale activate de noi prin actiunile desfasurate. Cu cat avem mai multe preocupari, altele decat boala, cu atat, acesta va pierde teren si se va restrange ca arie si implicit ca durere. Permanenta preocupare pentru starea de sanatate si implicit pentru posibilele boli pe care le puteti contacta nu face altceva decat sa transmita creierului mesaje de neincredere in organismul vostru si va centreaza pe boala si ideea de boala. Creierul vostru va cauta ceea ce voi ii dati sa caute: boala. Si ce credeti? Creierul chiar va gasi ceea ce ii dati sa caute. Asa incat , cu cat va veti concentra mai mult pe boala cu atat veti fi mai constienti de ea si o veti simti mai mult. Altfel spus boala se va intensifica si se va agrava. Se intampla ca in cazul oricarei probleme. Cu cat va concentrati mai mult pe problema cu atat capata dimensiuni mai mari. E necesar sa va concentrati doar 10% pe problema, respectiv pe boala si 90% pe solutie, respectiv pe modalitati de vindecare si indepartare. Trebuie sa stiti ca puterea de vindecare sta in voi. Nici cel mai puternic medicament din lume nu va trateaza daca voi nu credeti ca acel medicament va trateaza.
Analizati psihologia unor oameni sanatosi , care se simt bine si care au o varsta inaintata si veti vedea ca au avut si ei boli de-a lungul vietii dar le-au tratat repede si nu au facut din asta preocuparea lor numarul unu sau multi din cei care se bucura de viata nici nu-si vor aminti daca au fost vreodata bolnavi sau cum au trecut peste perioadele de boala. Nu au pastrat in memorie aceste amintiri, chiar le-au sters, nu le-au dat voie sa revina si sa le ocupe din timp, au minimalizat aceste momente si astfel boala a devenit fara importanta.
Sa ganditi pozitiv si sa fiti sanatosi!
Articol realizat de Silvia Boruga, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie - Boruga Silvia