Programul de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica cuprinde doua stagii de formare distincte, dar care se completeaza prin continutul didactic:
- cursurile intensive de Terapie Scurta Strategica, sustinute de formatorii Centrului de Terapie Strategica (CTS) din Arezzo-Italia;
- cursurile de Terapii Scurte, Colaborative, Orientate pe Resurse si Solutii, sustinute de formatorii din cadrul Asociatiei Romane de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii (ARTS&CORS)
Organizator: Centrul de Terapie Strategica (CTS) din Arezzo, Italia, Institut de Cercetare, Training si Activitate Clinica, fondat in 1987 de catre Giorgio Nardone si Paul Watzlawick- Scoala de la Palo Alto
Data de incepere: 01-02 martie 2014
Durata: 2 ani
Contact: Psiholog Diana Stoian
E-mail: info@centruldeterapiestrategica.ro
Tel: 0723-275.275 (in intervalul orar 10-13)
Locatia: Bucuresti, Calea Calarasilor nr. 159, sector 3, Sala Concordia, et.1
Important! Este un program de formare foarte complex si intensiv care ofera posibilitatea obtinerii atestatului de libera practica sub supervizare doar dupa un an si jumatate!
Cursurile de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica (atat modulele intensive sustinute de profesorii din Italia cat si cele sustinute de catre formatorii ARTS&CORS) sunt organizate prin ARTS&CORS (Asociatia Romana de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii).
Cursurile de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica vizeaza obtinerea competentei in practicarea psihoterapiei in specializarea Psihoterapie Scurta Strategica - in concordanta cu reglementarile Colegiului Psihologilor din Romania.
Grup tinta:
Formarea complementara in Psihoterapie Scurta Strategica este deschisa tuturor absolventilor care pot aplica prin lege (psihologie, medicina-psihiatrie, asistenta sociala etc.), insa ii vizeaza si pe psihologii atestati pe clinica sau medicilor rezidenti in psihiatrie, medicilor si psihologilor atestati deja intr-o metoda de terapie si celor aflati in cursul unei formari in psihoterapie (cursantilor la masterele de psihologie clinica, consiliere, psihoterapie, celor aflati in cursul unei formari specifice prin asociatiile profesionale recunoscute) .
Interviu initial de admitere:
Se urmareste baza de cunostinte psihologice avute, interesul si disponibilitatea cursantului de a urma formarea in Psihoterapie Scurta Strategica.
Formarea de baza dureaza minim 2 ani si cuprinde (min 547 ore): 10 module intensive de formare in Psihoterapie Scurta Strategica cu diploma de Master Profesional in Italia si in Europa, si minim 7 module de formare Psihoterapii Scurte, Colaborative, orientate pe Resurse si Solutii.
Cele 10 module intensive cu diploma de master in Italia si in Europa se desfasoara pe durata a 2 ani. Frecventa este de 5 weekend-uri pe an. Aceste 10 module sunt sustinute in limba italiana de catre profesori formatori de la Centrul de Terapie Scurta Strategica din Italia fondat de profesorul Giorgio Nardone si Paul Watzlawick.
Cursurile beneficiaza de traducere consecutiva (din limba italiana in limba romana), iar suportul de curs va fi in limba romana. Profesorii din Italia sunt formati direct de catre profesorul Giorgio Nardone.
In cadrul fiecarui modul se realizeaza prezentari teoretice din perspectiva Psihoterapiei Scurte Strategice insotite de studii de caz (aplicarea unui protocol terapeutic specific).
*Studiul de caz consta in prezentarea unui caz clinic concret, sub forma redarii inregistrarii audio-video a sedintelor de terapie sustinute de catre prof. dr. Giorgio Nardone, insotita de explicatiile formatorului.
Cele 10 module intensive au un total de 180 de ore de formare teoretica si aplicativa. Acestea mai cuprind parcurgerea unui numar de minim 120 ore destinate studiului individual. Totalul de ore este de 300. Studiul individual reprezinta documentarea prin parcurgerea materialelor recomandate (articole, carti si/sau site-uri) si rezolvarea unor sarcini si teme.
La finalul celor 10 module se va sustine un examen de evaluare a cunostintelor, si pe baza rezultatelor obtinute se va elibera o diploma de absolvent de Master in Psihoterpie Scurta Strategica de catre CTS Italia.
Cele 7 module (minim) de formare in Psihoterapii Scurte, Colaborative, orientate pe Resurse si Solutii cuprind minim 147 de ore de formare teoretica si aplicativa si minim100 ore de studiu individual.
Formatori: Bogdan Ion, Andreea Ion, Diana Vasile de la ARTS&CORS (Asociatia Romana de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii).
Modulele conduse de formatorii din Romania vor fi intercalate cu modulele intensive conduse de formatorii de la CTS Italia, pentru ca participantii sa acumuleze cunostintele, numarul de ore si competentele necesare obtinerii Atestatului de psihoterapie in regim de supervizare si apoi a Atestatului de psihoterapie in regim autonom. Astfel, dupa parcurgerea numarului total de ore, cursantii vor avea Atestat pe psihoterapie in regim autonom, dar vor beneficia si de Diploma de Master in Psihoterapie Scurta Strategica emisa de CTS (recunoscuta in Italia si Europa).
Schema necesarului de ore de formare, supervizare si dezvoltare personala pentru Programul de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica, respectand normele Colegiului Psihologolor din Romania:
Psihoterapie Scurta Strategica - 327 ore–minim; includ cele:
-140 ore (7 intalniri de weekend) realizate cu formatorii ARTS&CORS si
-180 ore realizate cu formatorii de la CTS (10 module-10 weekend-uri)
Durata formarii este minim un an si jumatate. La finalizarea acestor ore se poate obtine Atestat pe psihoterapie in regim de supervizare, in urma unui examen scris, oral si prezentare de caz.
- 1 an si jumatate de supervizare minim 150 de ore;
- 150 ore-minim de dezvoltare personala
La finalizarea acestor ore se poate obtine atestat pe psihoterapie in regim autonom, in urma unui examen scris, oral si lucrare de disertatie.
Supervizare:
Numarul de ore minim necesar conform normelor Colegiului Psihologilor din Romania este de 150.
Activitatea de suprevizare se va desfasura pe parcursul a 8 module (8 weekend-uri).
Dezvoltare personala:
Minimul de ore de dezvoltare personala necesare sunt:
150 ore dintre care minim 20 ore de psihoterapie individuala. Acest numar de ore se poate realiza cu formatorii de la ARTS&CORS dar pot fi recunoscute daca s-au realizat si in cadrul altei scoli de psihoterapie acreditata de Colegiul Psihologilor).
- Dezvoltarea personala va fi luata in calcul, doar daca este de data recenta.
Cu formatorii ARTS&CORS dezvoltarea personala se va desfasura pe parcursul a 6 module (6 weekend-uri).
Schema activitatilor formative ale Programului de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica:
Tipul activitatii formative:
Formare complementara, teoretica si aplicativa - Furnizori de formare:
CTS - 10 module formate din - 180 ore (formare teoretica si aplicativa); 120 ore (studiu individual), in total 300 de ore;
ARTS&CORS - 7 module formate din - 147 ore (formare teoretica si aplicativa); 100 ore (studiu individual), in total 247 de ore;
Supervizare
CTS si ARTS&CORS – 8 module formate din - 150 ore
Dezvoltare personala
ARTS&CORS - 6 module formate din 120 ore
Evaluari pe parcurs:
- La intrarea in supervizare (pentru obtinerea atestatului in regim de supervizare)
- La fiecare 2 intalniri de week-end – cunostintele si abilitatile dobandite;
- Periodic cunostintele acumulate prin studiu individual si modul de realizare al sarcinilor si temelor la termen stabilit.
- La fiecare intalnire de supervizare.
Evaluari finale:
- La intrarea in supervizare (pentru obtinerea atestatului in regim de supervizare);
- La iesirea din supervizare (pentru obtinerea atestatului in regim autonom)
Daca la evaluarile finale, cursantul nu a putut face dovada practica a detinerii competentelor specifice Terapiilor Scurte Strategice si Terapiilor Scurte, atunci nu obtine atestatul, dar poate continua formarea pentru atingerea nivelului de competenta necesar.
Certificare si avizare:
Dupa parcurgerea a 23 de module (formare + dezvoltare personala), pe baza diplomei emise de ARTS&CORS, se elibereaza de catre Colegiul Psihologilor din Romania Atestatul de psiholog practicant sub supervizare în psihoterapie in specialitatea: Psihoterapie Scurta Strategica.
Nota: in baza Legii nr. 213/2004, persoana care detine atestatul mentionat mai sus poate infiinta Cabinet Individual de Psihologie lucrand ca psihoterapeut in supervizare.
Dupa parcurgerea numarului total de module (formare + dezvoltare personala + supervizare = 31 module), cursantii vor putea detine Atestatul de psiholog practicant autonom în psihoterapie in specialitatea: Psihoterapie Scurta Strategica eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania pe baza diplomei emise de ARTS&CORS
Costuri:
Costurile Programului de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica se compun din:
Taxa pentru cele 10 module intensive cu diploma de master in Italia si in Europa sustinute de CTS (formatorii italieni);
Taxa pentru cele 7 module sustinute de formatorii romani
Taxa pentru cele 8 module de supervizare;
Taxa pentru cele 6 module de dezvoltare personala (pentru cei care nu au parcurs dezvoltarea personala)
Plata pentru modulele conduse de formatorii italieni se va realiza separat de cea pentru cele conduse de formatorii ARTS&CORS.
Daca Programul de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica se desfasoara in alta localitate (nu in Bucuresti), la costurile mentionate mai sus se adauga si cheltuielile de deplasare (transport, cazare) ale formatorilor din Italia, a organizatorului si a formatorilor din Romania.
Taxa promotionala: Pentru Romania, programul formativ de 10 module sustinute de formatorii italieni beneficiaza de o taxa promotionala, mult mai mica decat in Italia, unde acelasi curs cu aceeasi formatori are o taxa de: 4800 euro (verificabil pe site-ul italian).
!!! Ultimul modul va fi sustinut chiar de profesorul Giorgio Nardone!
Inscrieri:
Pentru inscrieri trebuie parcurse urmatoarele etape:
1. Interviu initial: se urmareste baza de cunostinte psihologice avute, interesul si disponibilitatea cursantului de a urma formarea in Psihoterapie Scurta Strategica.
2. Inscriere: se realizeaza daca cel care participa la interviul initial este admis.
1.Pentru inscrierea la interviul preliminar trebuie sa completati obligatoriu formularul CERERE DE ADMITERE pe care il gasiti pe site-ul CTS Romania, la rubrica Inscrieri - Formulare de inscriere.
Acest formular si un Curriculum Vitae European (in limba romana) trebuie expediate la e-mail: info@centruldeterapiestrategica.ro. In decurs de 7 zile de la expediere veti primi un raspuns care va informeaza daca ati fost acceptat sau nu la interviul preliminar.
2. In cazul selectarii dumneavoastra pentru participarea la curs- fapt care vi se va comunica direct la sfarsitul interviului preliminar, va trebui platita suma de 500 euro - care reprezinta contravaloarea primei rate la Programul de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica, partea condusa de formatorii CTS-Italia (formata din 10 module). Aceasta prima rata trebuie platita cu maxim 10 zile inaintea datei de incepere a cursului. Informatii privind costurile, desfasurarea si inscrierea la cursuri, se pot obtine la cerere.
Contact: Diana Paula Stoian - Psiholog, Psihoterapeut, Specialist in Psihoterapie Scurta Strategica; Reprezentant in Romania al Centrului de Terapie Strategica din Arezzo – Italia; Coordonator al Cursurilor de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica
Viitorii cursanti vor confirma participarea la curs completand (obligatoriu): FORMULAR DE INSCRIERE. Acesta se afla pe site-ul CTS Romania, la rubrica Inscrieri - Formulare de inscriere.Tot in acest formular sunt specificate detaliile de plata si Conditiile generale de inscriere.
http://www.centruldeterapiestrategica.com