Multi parinti considera severitatea ca fiind o metoda adecvata de educare a propriilor copii. Dar, chiar este? Sa aruncam o privire asupra acestui concept si sa vedem daca avem cu adevarat nevoie de severitate sau daca este o abordare extrema, chiar neglijenta in educatia copilului nostru.
Ce este severitatea?
Definitiile pe care le gasim in dictionarul explicativ al limbii romane sunt:
SEVERITATE = Insusirea de a fi sever; asprime, strasnicie; comportarea unei persoane severe; exigenta, austeritate, rigiditate.
Acum, haideti sa analizam putin definitia acestui cuvant din punct de vedere educational.
Asprime, strasnicie, duritate, rigurozitate sunt sinonime ale severitatii. Dar dupa cum bine stim un copil are nevoie de intelegere, flexibilitate, toleranta, rabdare, pentru ca numai asa poate intelege ce se intampla cu el si cu lumea din jurul lui.
Daca un copil greseste (de exemplu, sparge vaza preferata a mamei) si va fi pedepsit cu asprime, strasnicie, duritate, atunci el nu va intelege implicatiile si consecintele gestului sau. In timp, din aceasta cauza, va aparea un comportament razbunator, vindicativ (am spart vaza = mama s-a suparat, daca mama ma supara, mai sparg o vaza, sa fie si ea suparata).
Asta se intampla pentru ca micutul inca nu si-a dezvoltat afectele, nu are notiuni altruiste si este dominat de egocentrism.
Daca ii explicam cu rabdare, intelegere si toleranta implicatiile actiunii sale (obiectul era necesar, a costat niste bani, iar inlocuirea lui va conduce la cheltuieli suplimentare, fapt ce va face imposibila achizitionarea unor jucarii pentru el) si daca i se explica si implicatiile emotionale asupra mamei (nemultumirea si tristetea pe care mama o simte in fata acestui eveniment), copilul va incerca sa evite repetarea gestului.
De retinut, copiii se nasc buni, ei nu au notiuni de rautate, invidie etc. Acestea sunt notiuni pe care le invata. In concluzie, daca vrem sa crestem un om demn de toata increderea, severitatea nu este abordarea potrivita pentru relatia cu copilul nostru, dar putem obtine ceea ce dorim folosind multa intelegere, atentie, dragoste, respect, toleranta si libertate de actiune si creatie.
Numai asa copilul nostru va fi sanatos din punct de vedere fizic si mental si numai asa va sti cum sa actioneze si cum sa decida ce are de facut cand nu suntem langa el. Copilul trebuie educat sa decida pentru el, astfel va lua deciziile care ne vor face sa fim mandri de el.
Articol realizat de Vanda Stoichita, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie - Stoichita Vanda