Este vorba despre un grup de pietre gasite in Blekinge, Suedia, care dateaza din secolul al VI-lea i.Hr. Pietrele au o inaltime de 4.2 metri, unele aranjate in cerc, altele singuratice. Una dintre aceste pietre, numita piatra Björketorp are incustata pe ea acest inscris: Eu, stapanul runelor le dau acestor pietre putere. Pe vecie blestemat sa fie cel ce va distruge acest monument, sortit unei morti subite. Eu prezic distrugerea.
O legenda din partea locurilor povesteste cum blestemul a fost testat o singura data. Cu multi ani in urma, un om a vrut sa dea pietrele la o parte pentru a putea cultiva pe acel loc. A incercuit pietrele cu lemn vrand sa le dea foc, sa le incalzeasca, dupa care sa toarne apa rece pe deasupra lor astfel pietrele sa crape. Vremea era senina, calma, nu adia niciun pic de vant. Insa in momentul in care a aprins lemnele, a pornit un vant puternic facand ca flacara sa bata in directia omului, aprinzandu-i parul din cap.. Barbatul s-a aruncat la pamant incercand sa stinga focul, insa flacara s-a raspandit pe haine si barbatul a ars de viu. Focul din jurul pietr elor s-a stins de la sine de parca cineva ar fi aruncat apa deasupra lor.
Blestemul Tippecanoe
William Henry Harrison a castigat presedintia Americii in 1840 cu sloganul “Tippecanoe and Tyler Too”, facand referire la participarea lui in lupta de la Tippecanoe in 1811. Un an mai tarziu a murit. De atunci, pana la alegerea lui Ronald Reagan in 1980, toti presedintii alesi intr-un an care se termina in zero au murit in timpul mandatului. Anii si presedintii care au suferit in urma acestui blestem au fost: 1840 - W Harrison, moarte naturala; 1860 - Lincoln, impuscat; 1880 - Garfield, impuscat; 1900 - McKinley, impuscat; 1920 - Harding, moarte naturala; 1940 - F Roosevelt; moarte naturala; 1960 - Kennedy, impuscat. Daca asasinatul impotriva lui Reagan ar fi reusit, atunci si el s-ar fi inscris in lista acestui blestem. Nu se stie daca Reagan a rupt blestemul sau doar a resuit sa se fofileze, insa urmatorul pe lista ar trebui sa fie Bush.
Blestemul cantecului sinucigas
Rezso Seress era un compozitor ratat din Ungaria care incerca in zadar sa dea lovitura cu unul dintre cantecele sale. Insa erau in continuu respinse, lucru care ducea inevitabil la certuri cu sotia sa. In cele din urma, intr-o duminica, aceasta l-a parasit. Deprimat, Seress s-a asezat la pian, uitandu-se cum pe cer se strang nori negri si incepe o ploaie trista de toamna. "Ce duminica mohorata" se gandi Seress si a inceput sa apese la intamplare clapele pianului. In ma i putin de jumatate de ora, spre surprinderea lui, scrisese un cantec intreg, un cantec cu o melodie si ritm ciudat, foarte deprimant si trist. L-a numit "Duminica mohorata" - "Gloomy Sunday".
Un producator muzical i-a acceptat cantecul si a fost distribuit in intreaga lume. Insa la cateva luni dupa ce cantecul a fost inregistrat si pus in vanzare a inceput o serie de ciudate intamplari legate de noul cantec. In Berlin, un tanar i-a cerut unei orchestre sa-i cante melodia si dupa ce i-a cantat-o barbatul a mers acasa si s-a impuscat in cap dupa ce le spusese rudelor sale ca se simte foarte deprimat dupa ce ascultase un cantec nou pe care nu si-l mai poate scoate din minte.
Dupa o saptamana, in acelasi oras, o tanara femeie a fost gasita spanzurata in apartament. Politia a gasit un disc cu cantecul Gloomy Sunday in dormitorul acesteia. Dupa doua zile, o tanara secretara din New York s-a gazat, lasand in scris ca la inmormantarea ei sa se cante Gloomy Sunday. Cateva saptamani mai tarziu, un alt new yorkez de 82 de ani s-a aruncat de la etajul al saptelea dupa ce cantase melodia mortala la pian. Cam in aceeasi perioada, un adolescent din Roma a auzit melodia dupa care s-a aruncat de pe un pod.
Ziarele din intreaga lume au inceput sa scrie despre tot mai multe morti asociate cu melodia lui Seress. Un ziar din Londra scria despre cazul unei femei care pusese discul cu Gloomy Sunday la volum maxim infuriindu-i si speriandu-i pe vecini. La un momnet dat, discul se bloca si canta la nesfarsit acelasi fragment aducandu-i pe vecini la disperare. Au inceput sa bata ingroziti la usa femeii insa aceasta nu raspundea. Au spart usa si au gasit-o pe femeie moarta in fotoliu dupa ce luase o supradoza de medicamente. Lunile treceau si tot mai multe astfel de cazuri erau raportate, facandu-i pe sefii de la BBC sa interzica sa se mai difuzeze melodia la radio.
In Franta, Rizzo Seress i-a scris iubitei lui rugand-o sa se impace. In schimb, a primit o scrisoare de la politie in care il informau ca iubita lui se otravise, langa ea fiind gasita o copie a Gloomy Sunday.
La inceputul anilor '40, cand lumea era procupata de razboiul impotriva lui Hitler, nefericitul cantec al lui Seress a fost uitat, insa partitura cantecului inca se poate gasi, iar pe YouTube sunt mai multe filmulete cu ceea ce se pretinde a fi originalul melodiei. O puteti asculta aici.
Blestemul lui Superman
Este vorba despre ghinionul care s-a abatut asupra celor care au lucrat de-a lungul anilor la seriile Superman. Cei mai celebri care au fost afectati de acest blestem au fost George Reeves, care l-a jucat pe Superman in serialul tv, si Christopher Reeve care a jucat personajul in primele filme. George Reeves s-a sinucis iar Christopher Reeve a ramas paralizat dupa ce a cazut de pe cal. Printre celelalte victime sunt si Jerry Siegel si Joe Shuster care au creat personajul insa au castigat prea putin de pe urma lui pentru ca DC Comics, unde erau a ngajati, avea toate drepturile de autor. Unii spun ca tocmai Jerry si Joe au pus blestemul asupra personajului pentru ca nu au fost rasplatiti pentru munca lor. Unele speculatii spun ca pana si John F Kennedy a fost victima blestemului. La putin timp inainte de moartea sa, oamenii presedintelui au aprobat o poveste cu Superman in care personajul transmitea aceleasi mesaje ca presedintele. Povestea trebuia publicata in aprilie 1964 insa presedintele a fost asasinat in noiembrie 1963. Din cauza acestui blestem multi actori au refuzat sa joace rolul.
Blestemul caprei Billy
Blestemul caprei Billy s-a abatut asupra echipei Chicago Cubs in 1945. Dupa cum spune legenda, Billy Sianis, un emigrant grec, a venit la meciul din 1945 dintre Chicago Cubs si Detroit Tigers impreuna cu caprita sa Murphy (sau Sinovia). Caprita era foarte haioasa asa ca paznicii l-au lasat pe Sianis in stadion impreuna cu ea, oamenii chiar indragind-o. Insa inainte ca meciul sa se termine, proprietarul echipei Cubs, Philip Knight Wrigley, l-a dat afara din tribune pe Sianis spunand ca nu mai suporta cum miroase capra sa. Insultat, Sianis a blestemat echipa Cubs sa nu mai joace in World Series atata timp cat va fi condusa de Wrigley. Incantat ca blestemul sau a prins, in 1945 Sianis i-a trimis lui Wrigley o scrisoare din Grecia scriindu-i: “Who stinks now?” Blestemul s-a rupt dupa 20 de ani, cand in 1967 Leo Durocher a devenit managerul clubului.
Diamantul Hope
Diamantul Hop e dateaza din 1642 si este celebru pentru culoarea remarcabila, marimea, frumusetea si istoria lui. Are o culoare de un albastru profund si are 45,52 karate. Este prins de un colier, inconjurat de 16 diamante albe. Insa este celebru mai ales pentru ghinionul pe care-l aduce. Dupa cum spune legenda, un anume Tavernier a facut o calatorie in India si, daca tot era acolo, a furat diamantul din fruntea (sau ochiul) statuii zeitei hinduse Sita. Ca pedeapsa, Tavernier a fost sfasiat de viu de catre niste caini turbati intr-o calatorie in Rusia (asta dupa ce vanduse diamantul). Regele Louis XVI este probabil cel mai celebru detinator al pretioasei podoabe, blestemul ajungadu-l si pe el, fiind decapitat impreuna cu sotia sa regina Maria Antoaneta. In cele din urma diamantul a fost donat institutului Smithsonian. Acum diamantul Hope este expus la National Gem and Mineral Collection din cadrul National Museum of Natural History.
Blestemul lui Tutankamon
Dupa cateva luni de la deschiderea mormantului lui Tutankhamen au inceput ghinioanele. Lordul Carnarvon, bancherul care finantase expeditiile de cautare ale mormantului, la 57 de ani s-a imbolnavit subit si a fost dus la un spital din Cairo. Insa a murit cateva zile mai tarziu, nestiindu-se cauzele clare ale mortii, insa se crede ca s-a infectat in urma unei muscaturi de insecta.. Legenda spune ca in momentul mortii in tot orasul s-a produs o pana de curent iar fiul sau din Anglia povestea cum in acel moment cainele a inceput sa latre si apoi a murit. Mai mult, cand mumia lui Tutankamon a fost dezvelita in 1925, s-a descoperit ca avea o rana pe obrazul drept, exact in locul in care Carnarvon fusese muscat de insecta care ii adusese moartea. Pana in 1929, 11 oameni care aveau legatura cu descoperirea mormantului au murit din cauze bizare. Unul dintre ei, lordul Westbury, s-a sinucis sarind de pe o cladire, lasand o scrisoare in care scria "Nu mai pot suporta alte orori si nu vad ce bine as putea face daca as trai, asa ca imi fac iesirea".
Blestemul Poltergeist
Este legat de circumstantele ciudate in care oamenii care au lucrat la filmul Poltergeist au murit. Patru dintre actori au murit din cauze ciudate in perioada dintre prima parte a filmului si cea de-a treia, unul dintre ei murind chiar in timpul filmarii partii a doua. Doi dintre ei au murit foarte tineri, la 12 si 22 de ani. Dominique Dunne, actrita de 22 de ani care a jucat rolul lui Dana in primul film, a murit dupa ce a fost strangulata de catre prietenul ei gelos in 1982. Heather O'Rourke, actrita de 12 ani care a interpretat rolul lui Carol Anne in toate cele trei filme, a murit in 1988 dupa ce doctorii nu erau siguri ce boala avea si ce medicamente sa-i administreze. Julian Beck, actorul de 60 de ani care jucase rolul lui Kane in Poltergeist II: The Other Side, a murit de cancer de stomac, insa fusese diagnosticat inainte sa primeasca rolul. Will Sampson, 53 de ani, a jucat rolul lui Taylor the Medicine Man in Poltergeist II, a murit dupa o complicatie in urma unei opertaii la rinichi.
Se zvonesc multe motive pentru acest blestem insa cel mai cunoscut este acela cum ca ca scheletele care apar in primul film sunt schelete adevarate, dezgropate din mai multe morminte. Actrita JoBeth Williams a spus intr-un interviu ca, intr-adevar, producatorii Mark Victor si Michael Grais au recunoscut ca scheletele folosite in Poltergeist II erau reale si ca au chemat un preot care sa protejeze platoul de filmare impotriva spiritelor. Alte intamplari legate de blestem ar fi:
Casa din Pasadena, California in care s-au filmat scenele din casa Freeling a fost distrusa de un cutremur in 1994.
JoBeth Williams, cea care a jucat rolul lui Diane Freeling, povestea cum in fiecare zi cand se intorcea de pe platourile de filmare gasea pozele de pe pereti strambe. Le indrepta insa a doua zi le gasea iar strambe.
Actorul Will Sampson, un indian shaman, a facut un exorcism pe platourile de filmare ale Poltergeist II pentru a scapa de spiritele straine. La un an dupa ce Poltergeist II a avut premiera, Will a murit.
In timpul unei scene in care Robbie Freeling (Oliver Robins) trebuia sa fie strangulat de catre un clovn de jucarie, papusa mecanica chiar s-a defectat iar Robins a fost strangulat de-a binelea.
In timpul unei sedinte foto pentru Poltergeist III, dupa ce s-au developat pozele s-a vazut ca fata actritei Zelda Rubenstein era acoperita de o lumina alba. Se spune ca fotografia fusese facuta exact in momentul in care mama actritei murise.
Poltergeist si Superman sunt doar doua dintre filmele in jurul carora circula povesti despre blesteme. Altele ar mai fi Rebel Without a Cause, The Exorcist, Diff'rent Strokes, The Crow, serialul In the Heat.
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA