Intr-un grup de dezvoltare personala experimentam alte scheme de raportare la ceilalti si la lume. Sa presupunem ca avem o nevoie comuna, aceea de a ne dezvolta competentele de comunicare. Nu e greu de presupus asta in vremea in care traim. Nu prea ni se ofera modele, avem mereu alte lucruri de invatat ori ramanem la un nivel teoretic.
Ca psiholog preocupat de intalniri semnificative, as exagera metaforic spunand ca "totul este comunicare", exista sigur o perspectiva din care lumea se poate vedea asa... Asadar, hai sa ne oprim asupra acestei probleme a comunicarii. Eu pot spune: am nevoie sa invat sa comunic mai bine. Lucrul in grup imi poate oferi tehnicile si mijloacele de a-mi diagnostica nivelul la care ma aflu si de a ma dezvolta ori optimiza in directiile dorite.
Stiu sa ascult? Stiu sa exprim si sa ma exprim? Ce anume ma blocheaza? Ce solutie creativa pot gasi pentru a depasi blocajul? Ce modele pot urma? Cum adaptez aceste modele la nevoile mele?
Pot experimenta ascultarea indreptata spre stimulii din mediul exterior.
Cat de concentrata imi pot mentine atentia? Cat de multe lucruri pot remarca? Ce simte corpul meu, ce stare de constiinta am ca urmare a acestui fel de intalnire cu lumea? Nu cumva as putea repeta experienta pe care tocmai am decis s-o fac asteptand intr-o statie de masina?
E mai productiv decat sa-mi amplific starea de enervare ca respectiva masina nu mai vine si sa-mi incep ziua cu o mare durere de cap.
Pot sa ascult parti din mine.
Ce nu mi s-a permis sa fac, sa spun, ori de cate ori am incercat? Ce am invatat sa nu exprim niciodata? Ce intalnire semnificativa cu mine am ratat?
Exista cai prin care ti se poate facilita accesul la acest ceva din tine ramas nedezvoltat ori crescut pipernicit.
Si pentru ca in noi, ca si in lumea exterioara, totul se leaga cu totul, aceasta intalnire va debloca si alte directii de dezvoltare ale tale.
Stiu sa-l ascult empatic pe celalalt? Realizez ce simt eu in timp ce-l ascult? Realizez ce reactii are el, ce traieste in relatia cu mine si ce-l face sa actioneze intr-un anume fel? Realizez cat din reactiile lui se datoreaza felului in care actionez eu? Controlez imaginea pe care o produc? Apar in ochii celorlalti asa cum ma vad eu? Cum pot gestiona relatia adevarurilor diferitelor parti din mine - pe de o parte - si relatia dintre adevarul meu si adevarul celuilalt - pe de alta?
Pot sa-mi dezvolt, pe langa competentele de receptare pe cele de producere a discursului.
Cum transmit un mesaj adecvat, cu ancore spre personalitatea celuilalt? Cum vorbesc cu parti din mine? Cum formulez cerinte derivate din nevoile mele fara a-l agresa pe celalalt? Cum raspund afirmatiilor critice mentinand relatia? Cum rezist manipularii?
Iata intrebari care isi pot gasi raspunsul intr-un grup de dezvoltare personala.
Articol realizat de Carmen-Maria Mecu, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie - Mecu Carmen-Maria