In luna martie 2010 voi numara 5 ani de vechime in campul muncii, cinci ani care desi s-au anuntat promitatori nu mi-au adus neaparat satsfactia si implinirea viselor asa cum imi doream. Cauzele sunt multiple. Motivatia a scazul de-a lungul anilor.
Am descoperit ce ma motiveaza in a-mi duce planurile la indeplinire si mai ales ce ma demotiveaza.
Voi incepe cu ceea ce ma motiveaza. Cand cineva are incredere in mine deplina, oferindu-mi sprijin in activitatea pe care o fac, ma motiveaza sa invat mai mult, sa realizez tot ce imi propun si sa ma autodepasesc. In schimb critica, deloc constructiva, ma demotiveaza. Exista sefi care nu stiu sa-ti explice ce doresc de la tine, care nu inteleg ca tu nu le citesti gandurile si care totusi au pretentii invers proportionale cu gradul lor de exprimare a intentiilor pe care le au de a te insarcina cu diferite probleme. Comunicarea este esentiala, mai ales cand sefii te asculta cu atentie si te stimuleaza sa spui tot ce ai de spus, fara ca apoi sa ia masuri dezavantajoase pentru cariera ta.
Am intalnit cazuri in care daca un tanar a avut ceva de spus in legatura cu o situatie de la locul de munca s-a ras de el, dar daca un veteran a propus acelasi lucru a fost felicitat. Iata un alt factor demotivant.
Incurajarea expunerii ideilor pe care le are fiecare angajat este un factor extrem de motivant, mai ales cand este vorba despre angajatii mai tineri.
Neingradirea libertatii de exprimare intr-o societate este extrem de importanta si aduce foarte multe beneficii. Chiar daca ideea nu este foarte buna, poti sa crosetezi pe marginea ei si sa ajungi la niste concluzii interesante care pot ajuta afacerea sa creasca. Un an de criza a scos la iveala adevaratele caractere ale oamenilor. Am descoperit cu uimire ca multi angajati inaintati in varsta nu au niciun fel de placere de a-i invata pe tineri ceea ce stiu. Ba mai mult se bucura cand acestia gresesc, desi, daca nu ai de la cine sa inveti sa aplici ceea ce ai invatat, cum sa reusesti?
Atmosfera de lucru placuta consider ca este pentru boboci, adica pentru tinerii proaspat iesiti de pe bancile scolii, care nu au suficient de multa experienta. Insa nu trebuie sa ramai in acel job prea mult timp. Asa cum dragostea dureaza trei ani, asa si fericirea intr-un astfel de loc de munca nu va dura la infinit. Oricat de placuta este atmosfera intr-un loc de munca, ceva tot va interveni, iar oamenii isi vor arata adevaratele intentii. Asadar, dupa cativa ani, in care tanarul a acumulat suficient de multa experienta, poate merge mai departe si poate alege un job mai bine platit.