Nu exista oameni perfect sanatosi, fiecare dintre noi avand anumite sensibilitati si/sau afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Iar boala, chiar daca apare in mod obiectiv, nu este echivalenta cu o moarte iminenta, ci constituie un mesaj al corpului nostru, care ne avertizeaza asupra unor erori de gandire si/sau comportament. De aceea, ipohondrul trebuie sa constientizeze ca este total neproductiv, chiar defectuos, sa isi asume boli sau suferinte de care, in mod real, nu este afectat.
In unele cazuri, ipohondrul poate fi o persoana foarte ordonata, curata, meticuloasa, precisa, care are o frica obsesiva de microbi. De aceea, traieste cu convingerea ca este „contaminat” sau ca „are o infectie”. Pentru aceasta persoana, nimic nu este suficient de curat, de igienic, de steril. Exista oameni, de exemplu, care se tem sa mearga la stomatolog pentru ca, datorita „sterilizarii precare”, poate „lua virus HIV de pe freza dentara”. Paradoxal, curatenia si sterilizarea excesiva pot conduce la un deficit al imunitatii si la aparitia de infectii reale si severe.
In unele situatii, persoana ipohondra imita suferintele altora. Printre vecini el aude ca „Vasile are angina pectorala, il doare in piept, ia pastila sub limba, de la doctor”. Felul in care se vorbeste despre suferinta acelei persoane este uneori plin de respect si compasiune. Asa ca persoana obsedata de sanatate decide: „am si eu angina pectorala, parca ma doare si pe mine in piept”. El va merge la medic, cu diagnosticul gata stabilit si cu cererea „vreau si eu pastila din aia”. De aici apar neintelegeri, caci medicul nu confirma boala, poate gasi o alta boala sau o alta stare de sanatate fizica, prescrie doar un calmant, iar ipohondrul protesteaza: „Eu de ce nu iau pastila ca Vasile, sub limba?”.
De aici se poate ajunge la automedicatie, tirul fiind mutat asupra farmacistilor („vreau antibiotic, am infectie, vreau si tratament de inima”, „dar aveti reteta?”, „nu”, „pai de unde stiti ca sunteti bolnav?”, „simt eu, iar medicul e slab, nu si-a dat seama”, etc). Daca farmacistii nu ii vand acel medicament, va incerca la un magazin naturist, va bea ceaiuri, va tine poate un anumit regim.
Strategia psihologica se bazeaza in principal pe aplicarea de teste psihologice adecvate situatiei, de a descoperi scenariul din spatele tendintelor ipohondriace, de a demonta acel scenariu, sau de a constientiza pacientul asupra erorilor sale de gandire si comportament.
Articol realizat de Minola Iuliana BRATOVEANU, psihoterapeut
Cabinet individual de psihologie BRATOVEANU Minola Iuliana
Alte articole scrise de Minola Iuliana Bratoveanu
Motivatiile minciunii
Deprimarea, nevoia de a distruge propria persoana
Copiii, sprijin la batranete
Relatiile parinti-copii, intre asteptari si realitate
Imaginea de sine - intre sabloane colective si adevar
Psihosomatica - un curent actual in psihologie si medicina
Personalitatea paranoida
Sexualitatea, intre interzis si permis
Ipohondria