O dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a copilului necesita o hrana sanatoasa, bazata pe alimente, fructe si legume proaspete. Produsele ce contin aditivi alimentari, pesticide si plante modificate genetic sunt adevarate otravuri, mai ales daca sunt consumate de copil in perioada de crestere. Este necesar ca parintii sa nu uite ca instictul alimentar este primul care apare in istoria naturala a vietii individului, iar comportamentul alimentar al copilului, catre o alimentatie naturala sau nu, depinde de educatie. Stilul alimentar pentru care opteza copilul este influentat de emotii si de factorul stres, iar deficientele sau excesele alimentare au un impact negativ supra organismului si conduc la obezitate, scaderea imunitatii, probleme dermatologice, tulburari digestive grave, cancer si probleme psihologice.
Parintii au un rol decisiv in formarea unui comportament alimentar sanatos. Deseori ei folosesc produsele alimentare, in special dulciurile si produsele fast-food drept sistem de recompensa si pedeapsa in educatia copiilor. Mai mult decat atat, le ofera copiilor distractii si chiar petreceri cu ocazia aniversarii zilei de nastere in locuri cu mancare bogata in grasimi, zahar si aditivi alimentari.
Astfel, copilul este invatat sa fie recompensat cu produsele preferate pentru performantele scolare, dar si pentru atitudini si comportamente dezirabile acasa, la gradinita sau la scoala. In felul acesta se formeaza un fals sistem atitudinal-motivational in educatia copilului. Acesta nu va mai urmari sa asimileze informatiile, sa aiba un mod natural de a-si exprima emotiile si nevoile, ci va urmari satisfacerea dorintelor parintilor si obtinerea dulciurilor, a jucariilor si a distractiile promise.
Copiii, la fel ca si parintii, sunt manipulati de reclamele si etichetele colorate excesiv si opteaza pentru cumpararea acestora fara a se gandi la consecintele asupra sanatatii. Sa nu uitam ca a manca sanatos inseamna a lua decizii corecte asupra a ceea ce mananci, cat si cand mananci, cu scopul de a-ti imbunatati sau de a-ti mentine sanatatea.
Cum invatam copilul sa aiba un comportament alimentar sanatos?
•Inainte de a lua decizia de a cumpara sau de a-i face o surpriza copilului, sa ne gandim mai intai la sanatate si la nevoia lui de a invata comportamente care sa-l ajute sa se dezvolte psihic armonios!
•Copilul trebuie invatat cum sa aleaga si sa se hraneasca cu produse naturale, pentru ca simtul gustului si mirosului sa functioneze natural. Aceste simturi sunt deja alterate din cauza aditivilor existenti in alimente!
•In plan psihic, o buna functionare a simturilor aduce in fiinta copilului un surplus de vitalitate.
• Cand dorim sa-i organizam o petrecere de ziua lui, exista multe alte locuri in care copilul sa poata beneficia de natura si de prospetime, impreuna cu toti prietenii si colegii de gradinita sau de scoala.
•Inainte de a-i oferi copilului drept recompensa alimente nesanatoase, ar fi bine sa ne gandim ca exista si aprecieri verbale pozitive care conduc la cresterea stimei si increderii in sine!
Articol realizat de Mihaela Mereuta, psiholog
Cabinet individual de psihologie - Mereuta Mihaela
...