Deseori sunt intalnite rabufniri ale persoanelor cu autism, acestea ar putea incepe sa tipe aparent fara nici un motiv, sa distruga obiecte din jurul lor sau chiar sa-si faca rau singuri. La baza crizelor de opozitie se afla de cele mai multe ori abilitatea lor limitata de comunicare. Pentru a gestiona astfel de comportamente, trebuie sa intelegem si sa incercam sa modificam motivele fundamentale care le produc, pe langa oferirea unor consecinte rezonabile.
Daca persoanele nu pot comunica lucruri de genul ”inca mi-e foame”, “am o basica la picior care ma doare”, “vreau sa oprim activitatea” sau “m-am plictisit” pot recurge la tipete si lovituri. Similar, daca nu inteleg ce li se cere sa faca sau ce urmeaza sa se intampla in jurul lor, ar putea incepe sa reactioneze agresiv.
Crizele de opozitie apar in special cand se realizeaza schimbari in rutina sau in mediu asa cum am descris in sesiunea precedenta, dar, ocazional, persoanele cu autism sunt agresive cu ceilalti semeni chiar daca nu au o criza in momentul acela.
Unii din factorii care stau la baza acestui comportament sunt comuni cu cei se regasesc in comportamentele sociale neadecvate.
Este posibil ca persoana care agreseaza sa nu inteleaga ca celalat simte durerea. Sau, ar putea sa aiba dorinta de a stabili contactul social, dar, pentru ca lipsesc abilitatile de limbaj de care are nevoie pentru a realiza acest lucru, rezulta un comportament sub forma de ciupituri sau impingerea partenerului de comunicare. De asemenea, persoana poate gasi strigatele, tipaturile sau loviturile generate de comportamentul agresiv ca fiind interesante din punct de vedere senzorial.
Articol realizat de Iulia Pantazi, psiholog
Cabinet individual de psihologie - Iulia Pantazi
..