Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Somnul restaurativ versus insomnie


somnul restaurativ versus insomnieAtunci cand incercam sa abordam un subiect atat de vast precum “insomnia”, nu gresim daca ne raportam la aceasta problema parafrazand cateva randuri biblice: “sa ridice primul piatra cel care nu a suferit macar o data de cruda insomnie”. Intr-adevar, la nivel mondial, 1 din 3 persoane sufera intr-un anumit moment al vietii de o tulburare de somn. Faptul ca somnul este esential pentru
functionalitatea creierului uman si pentru desfasurarea in bune conditii a vietii de zi cu zi este deja cunoscut.

Privarea de somn sau somnul neodihnitor pe durate mari de timp pot avea consecinte nefaste multiple. Dintre acestea tinem sa amintim pe cele cu impact major asupra functionalitatii zilnice: schimbari ale dispozitiei (irascibilitate, iritabilitate, tristete, anxietate), afectare cognitiva (dificultati de atentie, concentrare, memorare), tulburari de ritm hormonal.

Somnul este un factor cheie in neuroplasticitate (capacitatea creierului de a crea noi si noi conexiuni neuronale, ca urmare a experientelor traite si a procesului continuu de invatare). In acest fel asistam la un mecanism fantastic de restructurare neuronala ce poate fi folosit in avantajul nostru, cu scop evolutiv.

Desi petrecem aproape o treime din timp dormind, stim inca foarte putine lucruri despre somn.
Durata normala a somnului este in medie de 7-8 ore pe zi. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca, pentru a ne reface rezervele energetice si a ne trezi revigorati, somnul trebuie sa fie de calitate, odihnitor. Perturbarea somnului poate sa apara ca o componenta a altor afectiuni somatice sau psihiatrice, sau ca o tulburare primara, de sine statatoare.

Insomnia face parte din marea familie a asa-numitelor tulburarilor de somn. Trebuie privita si inteleasa ca fiind o problema majora de sanatate publica. Insomnia vine “la pachet” cu numeroase semnale de alarma: scade calitatea vietii, creste absenteismul, aduce cu sine comorbiditati psihiatrice sau somatice (cel mai probabil ca urmare a scaderii imunitatii).

Folosim termenul de insomnie atunci cand cineva relateaza dificultati in a adormi (insomnia de adormire), in a mentine somnul (insomnia de trezire) sau cand somnul este nereconfortant, nerestaurativ. Cand persoana adoarme cu dificultate si se trezeste mult mai devreme decat in mod obisnuit, vorbim de insomnia de tip mixt.

Insomnia poate fi primara (de cauza endogena, aparuta ca urmare a afectarii mecanismelor biochimice implicate in reglarea ciclului somn-veghe) sau secundara (de cauzalitate exterioara: indusa de o substanta, legata de o alta tulburare mentala sau datorata unei afectiuni medicale generale).

Cand trebuie sa ne ingrijoram si sa cerem ajutorul specialistului?
In ceea ce priveste diagnosticul de insomnie foarte important este criteriul TIMP. Diagnosticul de tulburare (in speta insomnie primara sau secundara) va fi pus cand acuzele de mai sus continua timp de cel putin 1 luna. De cele mai multe ori diagnosticul se bazeaza pe relatarile insomniacului.
Daca simptomele dureaza mai mult de o luna, interfereaza cu functionalitatea zilnica sau ne afecteaza comportamentul sau dispozitia, este timpul sa cerem ajutorul unui specialist. Acesta va putea, in urma discutiei avute cu persoana in cauza, sa realizeze un “istoric al somnului” care, impreuna cu datele anamnestice si cu examenul general, il pot conduce spre un diagnostic de tulburare a somnului.

Care sunt factorii precipitanti/ de mentinere ai insomniei?
Cel mai frecvent, factorii precipitanti ai insomniei sunt: lipsa rutinei zilnice (program de somn neregulat, lucrul in ture), consumul de bauturi stimulante (bauturi ce contin cafeina/ teofilina/ teobromina de tipul cafelei, ceaiului negru sau verde; coca-cola sau boabele de cacao etc), consumul de tutun sau alcool, stresul legat de locul de munca, consumul anumitor medicamente sau dimpotriva incetarea folosirii acestora (benzodiazepine, cannabis, opiacee, barbiturice).
De asemenea, o importanta deosebita trebuie sa acordam factorilor care intretin acesta tulburare: igiena defectuoasa a somnului sau preocuparile anxioase legate de dificultatea de adormire.

Managementul insomniei se centreaza pe urmatoarele obiective:
- recunoastem problema (recte insomnia) si consecintele ei;
- ne informam in privinta factoriilor precipitanti;
- tratam orice factor precipitant sau cauza primara, daca aceasta este posibil;
- stabilim reguli clare de igiena a somnului.
Pe cat posibil tratamentul medicamentos (medicatia hipnotica, anxiolitica si cea antidepresiva) va fi rezervat doar anumitor situatii, in special in cazul insomniei cronice.

Articol realizat de Adina Madarasz, medic

Tulburari de somn

Tulburari de somn - 13 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo