Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Sindromul picioarelor nelinistite


Sindromul picioarelor nelinistiteS-a intamplat vreodata sa experimentati tot felul de senzatii neplacute in maini sau la picioare in timp ce erati relaxat sau cand dormeati? Ei bine, este posibil sa fiti una din persoanele care sufera de asa numitul sindrom al picioarelor nelinistite (RLS = restless legs syndrome), o boala neurologica ce afecteaza deopotriva barbatii si femeile (sex ratio B:F=1:2), cu o incidenta ce creste odata cu varsta.

Cei care sufera de sindromul picioarelor nelinistite (numita si boala Willis-Ekbom) experimenteaza deseori perceptii dezagreabile, descrise in mod curent sub forma de “furnicaturi”, “ciupituri” sau “insecte ce se taraie pe piele”, uneori chiar senzatii de “mancarime”, “arsura” sau “durere”. Acestea apar in special in perioadele de odihna sau relaxare (cand dorm, citesc, calatoresc cu avionul sau sunt imobilizati) si in mod caracteristic se accentueaza seara si/sau noaptea. Sunt localizate frecvent la nivelul membrelor inferioare insa pot sa apara si la nivelul membrelor superioare sau in oricare alta parte a corpului.

Stim ca, in general, durerea este provocata de miscare. In cadrul RLS intalnim un paradox, cei afectati vor simti nevoia imperioasa de a se misca (neliniste motorie) cu scopul de a diminua intensitatea simptomelor. Cei mai multi dezvolta miscari stereotipe (ritmice, repetitive) sau comportamente ajutatoare in incercarea de a reduce focusul pe senzatii (de ex. “bataitul picioarelor”; se trezesc si se plimba prin casa). Insa, disconfortul reapare cand aceste comportamente inceteaza. De aceea, sindromul picioarelor nelinistite (RLS) intra in categoria tulburarilor de somn asociate unor afectiuni neurologice (simptomele apar in special noaptea, intrerupand perioada de odihna).

Sindromul piciorelor nelinistite este o afectiune cu posibila implicare familiala (transmitere genetica), observata la cei la care boala debuteaza la varste tinere . Cauza este insuficient cunoscuta, numeroase teorii fiind puse in joc. Multe din ele, bine aprofundate, se refera la existenta unor anomalii ale receptorilor dopaminergici din anumite structuri nervoase din creier (ganglionii bazali - zone implicate in controlul miscarilor voluntare, functiilor de memorare si pastrarea starii de vigilitate).
Exista o afectare a transmiterii neuronale dopaminergice la acest nivel, circuitele neuronale care folosesc dopamina (neurotransmitator cu rol important in controlul motilitatii, procesele cognitive, dispozitie si rol terapeutic in stimularea cardio-vasculara) sunt “bulversate”, nemaifunctionand normal. De asemenea, in anumite cazuri de RLS s-a observat un nivel scazut al fierului in ganglionii bazali.

Diagnosticul
de RLS este clinic si anamnestic, fiind centrat pe experienta subiectiva a celui afectat. Simptomul principal este reprezentat de senzatiile descrise mai sus. Triggerul este dat de perioadele de odihna sau relaxare insa sunt incriminati si alti factori, cum ar fi consumul de alcool sau privarea de somn. Important de retinut este faptul ca RLS este o afectiune dizabilitanta ce afecteaza calitatea vietii in general.

Sindromul piciorelor nelinistite poate fi de doua tipuri, primar si secundar. RLS primar (familial) - circa 60% din cazurile de RLS - acesta apare progresiv, inainte de
40 ani. Cauza este necunoscuta, are componenta genetica importanta. Uneori simptomatologia dispare pentru o vreme ( saptamani sau luni) apoi reapare. Deseori frecventa si intensitatea simptomelor cresc odata cu inaintarea in varsta.
RLS secundar debuteaza dupa 40 ani, asociaza comorbiditati somatice sau consum de substante, aparand secundar sau in asociere cu acestea. Frecventa simptomelor este mai mare ca in RLS primar.

Dintre comorbiditatile somatice asociate retinem: afectarea renala (mai ales pacientii dializati cu insuficienta renala); sindromul de apnee in somn; deficitul de fier, magneziu sau folati; neuropatiile periferice; diabetul; anumite afectiuni tiroidiene; boli autoimune; boala Parkinson; fibromialgia etc. S-a observat agravarea simptomatologiei in ultimul trimestru de sarcina, cu disparitia simptomelor la
circa 3-4 saptamani dupa nastere.
S-a observat faptul ca administrarea anumitor medicamente poate fi asociata cu aparitia sindromului picioarelor nelinistite: anumite antipsihotice, antidepresive, anticonvulsivante, antivomitive sau antihistaminice.

Tratamentul RLS are in vedere: identificarea cauzei (cu tratarea comorbiditatilor somatice asociate, daca exista) si masuri generale de igiena a somnului. Specialistul isi propune sa obtina diminuarea intensitatii si frecventei simptomelor mergand pana la disparitia acestora precum si imbunatatirea calitatii vietii. In formele usoare/moderate de RLS s-au dovedit a fi benefice masurile nonfarmacologice, de igiena a somnului: ore regulate de somn, reducerea consumului de alcool si cafeina, exercitii de relaxare, administrarea de suplimente de fier/folati/magneziu cand sunt necesare, folosirea asa-numitor de exercitii “de alerta” atunci cand apar simptomele (dezlegare de puzzle, jocuri video interactive), evitarea meselor copioase inainte de culcare etc.

Sindromul picioarelor nelinistite este o conditie cronica, pentru care nu exista inca un protocol de tratament bine definit. RLS primar se inrautateste deseori odata cu inaintarea in varsta. Prognosticul este mai bland pentru pacientii cu RLS secundar, prin tratarea comorbiditilor asociate.

Articol realizat de Adina Madarasz, medic

Tulburari de somn

Tulburari de somn - 13 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo