Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Relaxarea prin accesarea starii de copil liber a personalitatii noastre


Relaxarea prin accesarea starii de copil liberEste bine stiut faptul ca, atunci cand suntem relaxati, suntem si mai eficienti in activitatile noastre de zi cu zi, mai concentrati pe cum si ce avem de facut. Dar starea de relaxare creste considerabil si capacitatile noastre de a fi creativi, de avea intuitii si idei noi privind aspectele personale si profesionale care ne intereseaza.

Relaxarea “trezeste” emisfera dreapta
Mecanismul este simplu. Starea de relaxare usoara, dintre somn si veghe, exprimata electroencefagrafic prin undele cerebrale Alpha (8-12 cicli­/sec) si starea de relaxare profunda, exprimata prin undele cerebrale Tetha (4-7 cicli/sec), fac posibila comunicarea cu inconstientul nostru, acesta fiind “sediul energiilor creatoare latente care se manifesta numai in acesta stare.” (Anca Munteanu). Aceste energii “ascunse” adanc in inconstient se refera la gandirea creatoare, imaginatie, intuitie, la creativitate in ansamblul ei si reprezinta functiile emisferei cerebrale drepte. Cand ne relaxam deci, ne activam prin emisfera dreapta intregul potential creativ de care dispunem.
Creativitatea este o dispozitie care exista in fiecare dintre noi, indiferent de varsta iar educarea acesteia poate atinge resorturi interioare nebanuite ce ne pot schimba esential viata.

Copilul liber – sursa creativitatii noastre
Terapeutii specializati in analiza tranzactionala considera starea de copil liber, prin opozitie cu cea de copil adaptat, descrise de Eric Berne, principala sursa a creativitatii si intuitiei noastre.
Cand suntem in aceasta stare, gandim, ne comportam si simtim ca atunci cand eram copii si retraim sentimentul atotputerniciei si libertatii specific gandirii copiilor de pana la 8 ani: putem explora in voie, fara griji avand o baza de sustinere si siguranta din partea parintilor, apartinem unui grup (familia) , avem toata libertatea de a fi curiosi sa descoperim lucrurile care ne atrag, si avem toata increderea in noi insine ca facem foarte bine ceea ce facem, pe scurt, suntem foarte relaxati si increzatori in tot ceea ce ne priveste.

Toate aceste experiente trecute, unele demult uitate, altele nu, nu se pierd, ci raman inmagazinate in profunzimile inconstiente ale mintii noastre, putand fi accesate atunci cand dorim.Este suficient sa ne amintim o situatie foarte placuta pentru noi pe care am trait-o in copilaria mica, prin transpunerea in starea de copil liber, pentru a transfera in prezent, “aici si acum”, o uriasa sursa de rezolvare de probleme si de creativitate.
Putem deci sa ne relaxam, pentru a reduce stresul sau sa ne inducem retrairea unor stari emotionale pozitive cu scopul gasirii de solutii noi si creative, in activitatile de zi cu zi, reamintindu-ne pentru o clipa cand eram foarte fericiti cand eram copii.

Redam mai jos o tehnica de relaxare prin accesarea starii de copil liber a personalitatii noastre:

a. Ne asezam intr-o pozitie comoda, intr-un mediu linistit si confortabil, fie intinsi, fie asezati...lasand corpul sa ne spuna in ce pozitie este relaxat ...in special muschii capului si ai spatelui.

b. Incepem sa respiram abdominal... inspiram pe nas... pana numaram la 4, 1...2...3...4, ne tinem respiratia pana numaram tot pana la 4, 1...2...3...4..., apoi expiram prelung pana numaram la 7, 1...2...3...4...5...6...7.

c. Ne concentram doar pe respiratie si pe ceea ce simtim in corpul nostru fizic atunci cand respiram.... Unde merge respiratia, merge si constiinta noastra.

d. Imaginati-va ca sunteti copil, aveti o varsta de pana la 8 ani si traiti o mare bucurie si fericire. Sunteti relaxat, liber, increzator... va simtiti in siguranta si sunteti foarte fericit, .... cel mai fericit din viata dvs. de pana atunci.

e. Unde ne aflam? Acasa..., la joaca..., in vacanta..., in vizita...?
Cine este in preajma?...
Ce ne spun persoanele de langa noi?...
Ce le raspundem noi?...
Cum am descrie in cateva cuvinte fericirea pe care o simtim?...
Unde simtim fericirea in corp?...

Sa lasam bucuria sa ne inunde corpul si retinem zona din corp in care am simtit bucuria!

f. Am luat contact cu copilul nostru interior jucaus si creativ. Suntem relaxati si fericiti ca am putut surprinde si in corpul fizic aceasta fericire. Atingem cu palma zona respectiva si continuam sa ne concentram atentia pe respiratie.

g. Inregistram ce simtim in palma si ce miscari ale corpului detectam.

h. Inspiram si expiram prin zona respectiva amplificand sentimentul de fericire.

i. Cream un simbol care sa transpuna cat mai bine bucuria si fericirea copilului din noi. Acesta poate fi un semn grafic colorat sau nu, un gest, o pozitie a corpului, o imagine mentala sau orice semn pe care-l putem asocia cu starea de bucurie si relaxare pe care tocmai am reactualizat-o.

Raspundem intuitiv si creativ.
Am deschis sursa creativitatii.
Sa permitem oricarei imagini sa apara.

j. Ori de cate ori dorim sa ne inducem sau amplificam o stare bine si relaxare ne putem aminti simbolul si odata cu acesta vom simti si starea de bine si relaxare cu care a fost asociat.

k. Repetam aceasta tehnica ori de cate ori dorim sa ne relaxam.

Articol realizat de Rosoiu Mircela, psiholog

Relaxare

Relaxare - 8 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo