Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Ce sunt tulburarile de personalitate si care sunt parametrii de clasificare a lor


clasificarea tulburarilor de personalitate
Personalitatea poate fi definita ca o serie de pattern-uri distincte si caracteristice de gandire, emotii si comportament care alcatuiesc stilul personal al unui individ de a interactiona cu mediul fizic si social.

Definitii date tulburarilor de personalitate

Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (O.M.S.,1993): “Tulburarile personalitatii reprezinta modele de comportament stabile si profund inradacinate in structura psihica a persoanei, care se manifesta ca niste raspunsuri rigide declansate intr-o serie de situatii sociale si personale”.
Conform Manualului Diagnostic si Statistic al Tulburarilor Mentale (D.S.M. IV, A.P.A., 1994), tulburarile de personalitate reprezinta modele durabile de perceptie, relationare si gandire in raport cu propria persoana si cu mediul inconjurator, care se manifesta in contexte sociale si personale extrem de variate.
Ionescu, G. (1997) propune o definire sintetica si operationala a tulburarilor de personalitate, ca fiind un “ansamblu caracteristic si persistent de trasaturi, predominant cognitive, disproportionale si relationale, ilustrate printr-un comportament care deviaza in mod evident si invalidant de la expectatiile fata de persoana respectiva si de la normele grupului sau social”.

Criteriile generale ale tulburarilor de personalitate (D.S.M.- IV, A.P.A., 1994)

Criteriul A: Trasaturile de personalitate reprezinta o deviatie importanta fata de ceea ce normele culturii careia ii apartine individul asteapta de la acesta, ele manifestandu-se in cel putin doua din urmatoarele patru domenii: cognitie, afectivitate, relatii interpersonale si controlul impulsurilor.
Criteriul B: Trasaturile de personalitate trebuie sa fie rigide si sa se manifeste in diverse situatii.
Criteriul C: Acestea conduc la perturbari in domeniul relatiilor sociale si profesionale.
Criteriul D: Modelul de comportament este stabil si poate fi identificat inca din adolescenta sau in pragul varstei adulte.
Criteriul E: Trasaturile nu rezulta in urma unei afectiuni psihiatrice.
Criteriul F: Acestea nu sunt secundare unei dependente sau unui abuz de substante ori unei afectiuni somatice.

Clasificarea tulburarilor de personalitate

Ca tara europeana, Romania a adoptat sistemul taxinomic de la Geneva (al Organizatiei Mondiale a Sanatatii). Comparand cele doua sisteme nosografice (I.C.D-X, 1992 si D.S.M.-IV, 1994), se constata unele deosebiri printre care mentionam numarul, selectia si denumirea tulburarilor de personalitate.

Clasificarea bazata pe clustere
Grupul A (tulburarea de personalitate paranoida, schizoida si schizotipala) – cuprinde personalitati excentrice si bizare.
Grupul B (tulburarea de personalitate antisociala, de granita, histrionica si narcisica) – include personalitati emotionale si dramatice;
Grupul C (tulburarea de personalitate evitanta, dependenta si obsesiv-compulsiva) – include personalitatile anxioase, tematoare si ineficiente.

Din perspectiva nosografica se constata ca:
Grupul A are o sorginte psihotica, data fiind esenta psihotica a trasaturilor si corespondentul denumirii tulburarii de personalitate cu psihozele: tulburarea de personalitate paranoida → paranoia; tulburarea de personalitate schizoida → schizofrenia.
Grupul B are origine psihosociala, in sensul ca aici sunt inclusi cei care tulbura armonia vietii sociale;
Grupul C este de natura nevrotica, argumentat si prin faptul ca se constata corespondenta intre: tulburarea anxioasa (evitanta) de personalitate si nevroza anxioasa; tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva si nevroza obsesiv-compulsiva.

Din perspectiva genetica, tulburarile de personalitate din grupul A sunt mai frecvent intalnite la rudele de gradul I ale pacientilor schizofrenici sau cu o afectiune din spectrul schizofreniei. Tulburarile de personalitate din grupul B prezinta o predispozitie genetica pentru tulburari nevrotice, constatandu-se o corelatie semnificativa intre: tulburarea borderline si tulburarea depresiva; tulburarea histrionica si tulburarea de somatizare; tulburarea antisociala si alcoolomanie. Tulburarile de personalitate din grupul C prezinta corelatii nevrotice, cum ar fi: tulburarea obsesiv-compulsiva a personalitatii coreleaza cu depresia, tulburarea evitanta a personalitatii coreleaza cu nevroza anxioasa.

Clasificarea bazata pe gradul de severitate cuprinde urmatoarele categorii:
tulburari de spectru (cuprind forma schizotipala, paranoida, hipertimica, ciclotimica si depresiva) si prezinta urmatoarele caracteristici: sunt cele mai severe sub aspect clinic, sunt strans corelate cu modelul biologic, sunt mai puternic invalidante din punct de vedere socioprofesional.
tulburari de sine (care cuprinde forma schizoida, antisociala si borderline­) caracterizate prin faptul ca prezinta o imagine de sine inadecvata, disproportionata sau falsa; sunt favorizate sau determinate de situatii frustrante ale copilariei timpurii, ca si de mediul familial neunitar sau perturbator; au structuri psihice fragile si sensibile.
tulburari de trasaturi ale personalitatii (includ forma obsesiv-compulsiva, histrionica, dependenta, narcisica, pasiv-agresiva si evitanta, ilustrate printr-un grad semnificativ de “suferinta subiectiva”, inadecvare la grupul social si dificultati structurale de armonizare si integrare in grup. Aceasta clasificare introduce forme de tulburari a personalitatii inexistente in cele doua taxinomii internationale actuale (ICD-X si DSM-IV).

Clasificare in functie de gradul de validitate stiintifica

I. Tulburari de personalitate general – validate, recunoscute de ambele sisteme taxinomice: european si american. Acestea sunt:
- tulburarea paranoida a personalitatii;
- tulburarea schizoida a personalitatii;
- tulburarea dissociala a personalitatii;
- tulburarea borderline a personalitatii;
- tulburarea histrionica a personalitatii;
- tulburarea anxioasa (evitanta) a personalitatii;
- tulburarea dependenta a personalitatii;
- tulburarea anacasta a personalitatii.

II. Tulburari de personalitate partial-validate → sunt incluse tulburarile de personalitate recunoscute numai de un sistem taxinomic international, si anume:
- tulburarea schizotipala a personalitatii (DSM-IV, 1994);
- tulburarea narcisica a personalitatii (DSM-IV, 1994);
- tulburarea emotional-instabila a personalitatii (O.M.S., Geneva, 1992).

III. Tulburari de personalitate in curs de validare:
- tulburarea depresiva a personalitatii;
- tulburarea pasiv-agresiva a personalitatii.
Ambele au fost aduse in discutie de catre DSM IV (1994).

IV. Structuri de personalitate controversate:
- modificare durabila a personalitatii dupa o traire catastrofica;
- modificare durabila a personalitatii dupa o boala psihica severa.

V. Tulburari de personalitate nevalidate:
- tulburarea defetista a personalitatii;
- tulburarea sadica a personalitatii.
Continutul lor tematic a fost preluat de alte forme de tulburare a personalitatii (dependenta si pasiv-agresiva).

Articol realizat de Liliana Neagu, psiholog

Personalitate

Personalitate - 16 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo