Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Laptele matern si hrana emotionala asigura dezvoltarea sanatoasa a bebelusului


Laptele matern si hrana emotionalaLaptele matern si disponibilitatea emotionala a mamei constituie hrana vie pentru micul pui de om si ii asigura baza pentru o dezvoltare fizica si psihica sanatoasa. Pentru a construi o relatie sanatoasa cu bebelusul tau e bine sa fii atenta la nevoile lui. Daca inveti sa-l asculti, sa-l observi, vei fi mai aproape de sufletul si de mintea lui. El e o fiinta unica, cu caracteristici particulare si adaptarea dintre tine si el e continua. Daca observi cand i se face foame, cand oboseste, cand este plin de energie, agitat sau vesel si vii in intampinarea nevoilor sale, vei fi mai aproape de el, de ritmul sau natural. Chiar daca lui ii e dificil sa se adapteze la noua sa viata, atentia ta rabdatoare si caldura ta il vor ajuta sa se simta din ce in ce mai bine, sa te asculte, sa te priveasca si sa iti zambeasca.

Ofera-i toata dragostea ta fara teama ca va deveni rasfatat.
Sugarul are nevoie de mama lui atat in privinta ingrijirilor corporale, cat si pentru asigurarea hranei si securitatii sale afective. Odata cu laptele matern, copilul primeste si hrana emotionala. Inca de la nastere bebelusul are un comportament innascut de atasament, iar relatia mama-copil care a inceput cu mult dinainte de nastere continua intr-un ritm propriu, cei doi intalnindu-se permanent in priviri, gesturi si schimburi emotionale.

Teoriile freudiene arata ca dependenta emotionala a sugarului fata de mama este legata de satisfacerea nevoii de hrana - foamea, dependenta fizica continuandu-se cu dependenta psihica. J.Bowlby, dimpotriva, este de parere ca nevoia de apropiere si caldura fata de corpul mamei este mai importanta decat hrana.

Exista o legatura primara intre copil si mama sa care are functie de adaptare - protectia si supravietirea copilului. Nevoia de atasament este la fel de necesara precum hrana, iar prezenta mamei disponibila atat emotional cat si fizic este absolut necesara.

Perturbarea relatiei de atasament (prin absenta mamei, separari sau comportament imprevizibil al acesteia) duce catre carente afective precoce, neancredere in sine, dificultati de adaptare sociala, experienta conjugala dificila, probleme de comportament, s.a). De asemenea, relatia de cuplu conflictuala, stima de sine scazuta a mamei, atitudinea negativa fata de sarcina, nivelul de trai si de educatie scazut, influenteaza negativ alaptarea si relatia de atasament.

Un atasament sigur se dezvolta atunci cand copilul are incredere in disponibilitatea mamei, stie ca e acolo, gata oricand sa-i ofere ce are nevoie. Experienta alaptarii este unica pentru fiecare copil si mama sa in parte. Alaptarea insemna o grija constanta, un flux continuu de semnale intre cei doi ce raspunde deodata unei duble necesitati a copilului- hrana fizica si emotionala. Alaptarea are componente fizice si psihice ce influenteaza pozitiv relatia mama – copil.


Articol realizat de Nicoleta Manea, psiholog

Nou-nascut

Nou nascut - 4 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

22.09.2023

1 EUR 4.9675
1 USD 4.6709

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo