Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Efectele privarii de somn a parintilor aflati la inceput de drum.


Efectele privarii de somn a parintilorNimic nu pregateste parintii pentru orele in care lipsa somnului insoteste bucuria aparitiei in viata lor a nou-nascutului. Si asta in conditiile in care recuperarea somnului pierdut este de multe ori imposibila.

Primele sase saptamani din viata de parinte alaturi de bebelus sunt cele mai grele. Pentru multi dintre parinti, aceasta perioada este una de epuizare, cu slabe sanse de a recupera resursele consumate. Somnul din timpul noptii este impartit, fiind intrerupt la fiecare doua sau trei ore in functie de necesitatile de hrana ale bebelusului.
Lipsa de somn poate duce la probleme semnificative pentru mama: incapacitatea de a se conecta cu bebelusul, scaderea stimei de sine – scadere care duce la sentimentul ca nu este capabila, nu este o mama buna sau priceputa, depresie si sanatate fizica precara a mamei. Aproape jumatate dintre mame adorm in timp ce isi hranesc bebelusii. Si asta se intampla pentru ca, in acele momente de liniste, corpul lor epuizat isi cere drepturile.

Multi parinti subestimeaza efectele privarii cumulative de somn. Sunt studii care arata ca dupa o serie relativ scurta de patru sau cinci nopti pierdute sau cu somn intrerupt frecvent, abilitatile unui parinte sunt asemanatoare cu cele ale unui sofer cu un continut ridicat de alcool in sange (lentoare in gandire, timpul necesar de reactie la stimuli creste, subestimarea pericolelor, confuzie etc.). Privarea de somn are efecte in mai multe aspecte ale vietii personale si de familie: poate avea consecinte grave asupra parintelui (probleme de sanatate, parintele are sentimentul ca nu este ceea ce si-ar dori sa fie pentru copilul lui, senzatia ca a fost depasit de situatiile traite si a pierdut controlul, dependente etc.), asupra cuplului (iritabilitate, conflict, divort) si relatia parinte-copil (neglijenta, lipsa conectarii, reactii violente).
Nu exista o garantie ca al doilea copil va fi mai usor de crescut in comparatie cu primul si va invata repejor cum sta treaba cu ciclul veghe - somn.

Sunt multi factori care pot influenta somnul micutului in timpul noptii, dar mamele trebuie sa stie ca in primele sase – opt saptamani de viata bebelusii nu au un ciclu veghe-somn reglat. Asta inseamna ca nu pot face diferenta intre zi si noapte. Pot dormi linistiti ziua si raman treji noaptea. Treptat si cu rabdare acest neajuns se diminueaza si majoritatea copiilor se incadreaza intr-un ciclu veghe - somn rezonabil. Pentru bunul mers al viitoarei voastre relatii, mama - bebelus, este nevoie sa actionati cu blandete, delicatete si cu multa multa rabdare chiar si atunci cand ceea ce faceti pare ca nu are rezultatele asteptate.

Ce trebuie evitat pentru a se asigura conditiile necesare unui somn cat mai linistit:
• sa fie infometati sau supra-alimentati
• sa fie stimulati inainte de culcare
• scutec neschimbat
• prea cald in camera in care doarme
• prea multa lumina in incapere

Cea mai importanta masura pentru dobandirea unui ciclu veghe - somn cat mai optim este aceea de a stabili o rutina a activitatilor de hranire, de veghe, timpul pentru baie si cel de somn. In acest mod bebelusul va fi mai cooperant ca urmare a familiaritatii gesturilor primite si a regularitatii lor.

Nu subestimati efectele epuizarii produse de privarea de somn. Cereti ajutor, solicitati suport celor din familie si nu uitati: solicitarea ajutorului nu inseamna ca sunteti o mama rea sau incapabila. Majoritatea mamelor de nou-nascuti au momente dificile si greu de gestionat. Lucrurile par ca se agraveaza atunci cand nu se odihneste si se instaleaza epuizarea. Acesta este momentul in care bebelusul nu isi simte mama aproape, chiar daca este in incapere, iar aceasta senzatie de distanta fata de mama il face sa planga si mai mult pentru a o aduce la el, iar mama nu intelege de ce plange si devine si mai speriata si depasita de situatie.
O pauza in care mama se poate ocupa si de ea este o necesitate si nu un lux. Este uimitor cat de usor pare pentru adulti sa fie parinti dupa un somn bun.

Articol realizat de Andreea-Monica Ganga, psiholog-psihoterapeut.

Nou-nascut

Nou nascut - 4 articole

Psihologie - Citeste si...



Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo