Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Somatizarea emotiilor si a conflictelor interioare in dureri, afectiuni si boli


Somatizarea emotiilorPsihosomatizarea reprezinta transpunerea emotiilor negative, a conflictelor interioare, in planul corpului fizic, sub forma unor dureri, afectiuni, boli sau accidentari. O stare de echilibru, armonie si beatitudine este intretinuta de o minte sanatoasa si de un corp sanatos: ”Mens sana in corpore sano” (Minte sanatoasa in corp sanatos).

Studii de monitorizare a activitatii cerebrale au aratat ca rezultatul trairii emotiilor si starilor afective negative activeaza emisfera cerebrala dreapta, in schimb, experimentarea emotiilor pozitive: de relaxare, recunostinta si bine, activeaza emisfera cerebrala stanga. Asadar, emotiile si starile afective lucreaza impreuna cu creierul si corpul fizic. Notiunea de ”minte-corp” ca si tot unitar, care reprezinta viata omului, in complexitatea ei, exista inca din secolul al IV-lea, I.H.
Fiecare boala sau durere isi are corespondentul ei emotional, existand, in acest sens, chiar o harta a emotiilor negative cu reprezentarea organelor de care se leaga si care pot fi afectate de boala, in cazul in care sunt experimentate emotiile si conflictele interioare respective.

Renumitul Dr. Hamer, doctor internist oncolog de meserie, a reusit sa trateze mii de cazuri de cancer, aflate in diferite stadii, prin identificarea conflictelor interioare care au generat boala. Acest lucru l-a facut dupa ce, in decursul experientei sale profesionale, a observat anumite corelatii intre cancerul la anumite organe si un anumit conflict interior experimentat de pacientul respectiv. Astfel a ajuns sa constituie, intr-un fel, o prima harta a conflictelor psihologice careia i-a asociat organele corespondente.
Spre exemplu, o mama care a experimentat un conflict de tipul mama/ copil (copilul s-a imbolnavit grav sau a suferit un accident etc.) a dezvoltat o tumora la sanul stang - legatura cu partea materna, mama sau camin.
O femeie care si-a pierdut sotul a dezvoltat cancer la sanul drept (sanul drept reprezentand relatia cu partenerul, paternul).
Bolile de piele - conflict de neacceptare a ceea ce faci sau ai si ceea ce iti doresti sa fii, sa ai, sa faci neaceptarea unui job, a unui rol, a unei persoane in viata ta, a unei situatii etc.

Am exemplificat cateva tipuri de boli si corespondentul lor in planul emotional pentru a se intelege ca, pentru a avea o viata sanatoasa si armonioasa, trebuie sa ne ingrijim atat de igiena fizicului cat si de igiena psihicului.

Este foarte important, pentru a preveni instalarea bolilor, sa incercam sa ne rezolvam toate conflictele interioare care apar de-a lungul vietii, pentru ca viata aduce fiecarei persoane, pe langa o multime de intamplari fericite, si intamplari nefericite, pierderi si alte situatii traumatizante. Iar atunci cand o persoana experimenteaza un astfel de eveniment, situatie traumatizanta, este bine sa caute sprijin de specialitate, pentru a se echilibra emotional. In acest fel, pe langa starea de ”mai bine” sufleteste, se va proteja pe termen lung de o posibila somatizare in ceva si mai grav, care ar presupune un consum fizic si emotional si mai dureros, costisitor si cu o recuperare mai greu de facut.
Amintiti-va ca detineti ”cheia” oricarei dureri, afectiuni sau boli! Psihoterapeutul va poate doar asista sa o gasiti si sa o folositi!

Articol realizat de Marinela Croitoru, psiholog

Minte-corp

Minte corp - 8 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar


Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo