Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Gandirea realista si sfarsitul sclaviei


Gandirea realista, sfarsitul sclavieiSfarsitul sclaviei apare odata cu eliberarea constiintei de orice forma de gandire negativista. De cele mai multe ori, suntem sclavii propriei noastre gandiri. Gandire negativa ce ni se pare a fi realista. Insa, realitate este doar suferinta declansata. A te elibera de gandirea negativa, irationala, inseamna a vedea lumea interioara si exterioara asa cum este ea, fara distorsiuni. Nu exteriorul produce suferinta, ci modul nostru de a-l interpreta.
Ne-am pus vreodata intrebarea: de ce aceeasi situatie pe unii ii perturba iar pe altii nu? Raspunsul este simplu: pentru ca unii interpreteaza realist, iar altii negativ.

Cum am putea scapa de gandirea negativa? Identificati-va emotiile suparatoare, apoi gandurile care declanseaza aceste emotii. Gandurile negative nu sunt rezultatul unei reflexii, a unui rationament constient, sunt involuntare, aproape imperceptibile si dificil de oprit. Identificati-va aceste ganduri, apoi verificati cat de mult reflecta ele realitatea. Puneti-va intrebari precum:
- nu cumva exagerez situatia?
- nu cumva imi pun intrebari care nu au raspuns?
- nu cumva ma chinui prea mult gandind la felul in care ar trebui sa fie lucrurile, in loc sa le accept asa cum sunt si sa gasesc solutii?
- nu cumva as vrea sa fie totul perfect?
- nu cumva vad doar partea goala a paharului?
- nu cumva traiesc in trecut centrat pe evenimentele neplacute care ma indeparteaza de prezent?

Trairea in prezent inseamna “Aici” si “Acum”. Luati din trecut tot ce a fost frumos, traiti in prezent si bucurati-va de clipa ce va veni. Gasiti alternative la gandurile negative. Puneti-va intrebarea: “Ce altceva as putea gandi in situatia respectiva?”.
Veti vedea ca pe masura ce va modificati gandurile negative, se vor modifica si starile afective. Gandesc negativ - ma simt deprimat, furios, neajutorat. Gandesc realist - sunt bucuros, multumit, increzator. Abandonarea gandirii negative insemna abandonarea nemultimirilor, inseamna renuntare la durere, inseamna iertare.

Stiu. Vin sarbatorile! Daca va simtiti singuri si tristi, nu va negati tristetea si nici nu luptati impotriva ei, luati-o ca aliat si vedeti ce puteti face impreuna. Gasiti solutii! Intalniti-va cu familia, prietenii! Oricum, e mult mai bine decat daca ati sta singuri in casa. Retineti ca nimeni nu este singur pe lume. Se gaseste intotdeauna cineva care sa se bucure de prezenta voastra. Viata nu este doar roz are si parti bune si parti rele. Noi alegem partea pe care vrem sa o privim.

Articol realizat de Viorica Petrache, psiholog

Gandire

Gandire - 14 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

29.05.2023

1 EUR 4.9580
1 USD 4.6276

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo