Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Tipuri de atasament la copii


Necesitatea de a dezvolta atasamente in copilarie reprezinta o parte interioara esentiala a dezvoltarii umane. Potrivit cercetatorilor (Bowlby: 1969, Ainsworth: 1978, si altii) care au studiat indelung rolul atasamentului, relatia timpurie a copilului cu ingrijitorii initiali este deosebit de importanta si stabileste terenul pentru atasamentele ulterioare ca adult.

Cercetatorii au argumentat ca legaturile emotionale apropiate cu figurile parentale le ofera copiilor o baza sigura de la care ei pot explora lumea. De exemplu, copiii mici se pot simti liberi sa interactioneze cu alti copii la locul de joaca, sa alerge prin parc si sa se indeparteze pentru a explora imprejurimile, daca stiu ca este aproape un ingrijitor care sa actioneze ca o baza sigura daca ei se ranesc sau au nevoie de ajutor. Explorarea mediului inconjurator conduce in cele din urma la incredere in sine si autonomie. Astfel, un obiectiv al sistemului de atasament este acela de a da copiilor un sentiment de siguranta si independenta. Un alt obiectiv este de a-i ajuta sa isi dezvolte o capacitate sanatoasa pentru intimitate. Cercetarile au dovedit ca experientele primilor doi ani de viata sunt semnificative pentru modul in care oamenii se percep pe sine si pe partenerii de relatie la maturitate.

Inca din primii doi ani de viata, cei mai multi copii au atasamente sanatoase, sigure, fata de cei care ii ingrijesc, deoarece au primit toata atentia, caldura si afectiunea parintilor si au dezvoltat o imagine pozitiva despre sine si despre ceilalti. Nu toti copiii insa sunt la fel de norocosi. Acei copii care sunt deprivati de grija mamei lor pentru perioade lungi de timp, unde implicarea emotionala pozitiva, sanatoasa, a parintilor este redusa sau inexistenta, este probabil sa dezvolte atasamente nesigure. Asadar, cercetatorii considera ca tipul de ingrijire pe care il primesc copiii acasa influenteaza stilul lor de atasament. Ainsworth si colegii sai (1978) au descoperit trei tipuri de atasament la copil: sigur, evitant si ambivalent-anxios.

Copiii cu atasament sigur
Cei mai multi dintre copii fac parte din categoria celor siguri. Copiii cu un stil de atasament sigur au parinti afectuosi si raspund pozitiv la nevoile lor. Uneori este necesar ca adultul care ingrijeste copilul (parinte, bunic, babysitter etc.) sa isi adapteze stilul de comunicare pentru a se acomoda cu copilul, deoarece un copil poate avea nevoie de mai mult alint si reasigurare in timp ce altul poate prefera sa fie lasat singur. Copiii care dezvolta atasamente sigure fata de adultii care ii ingrijesc tind sa protesteze impotriva separarii si manifesta bucurie cand se reintalnesc cu acestia.

Copiii cu atasament evitant
Copiii evitanti au parinti care sunt fie insensibili la semnalele lor, fie incearca din greu sa ii multumeasca. Deoarece parintii nu sunt capabili sa le implineasca nevoile, ei dezvolta o imagine negativa fata de ceilalti. Acesti copii se inchid in sine, exploreaza rar mediul inconjurator, si foarte rar sunt pozitivi cu personele straine. Ei tind sa nu protesteze imptriva separarii fata de cei care ii ingrijesc si nu isi manifesta entuziasmul cand acestia se intorc.

Copiii cu atasament anxios-ambivalent
Alti copii dezvolta un tip de atasament anxios-ambivalent care este tot un stil de atasament nesigur. Acesti copii tind sa fie rezultatul comunicarii necorespunzatoare a parintelui care uneori este afectuos in mod corespunzator iar alteori este nepasator.
Copiii anxiosi-ambivalenti au adesea parinti care sunt preocupati de propriile probleme, cum ar fi conflictul relational, divortul sau abuzul de substante. Copiii cred ca sunt vinovati pentru situatia parintelui si inconsecventa sa in relatia cu ei si incep sa dezvolte sentimente de indoiala, nesiguranta si ezitare. Copiii anxiosi ambivalenti se tem sa exploreze mediul daca sunt singuri, protesteaza vehement impotriva separarii de parinti si sunt usurati si furiosi in acelasi timp cand acestia se intorc.

Copiii cu atasament dezorganizat / dezorientat
Initial, cercetatorii au identificat doar primele trei tipuri de atasament prezentate mai sus. Mai tarziu, cercetatoarea Mary Main si colegii sai au identificat un al patrulea tip de atasament pe care l-au denumit atasament dezorganizat sau dezorientat. Acesti copii au un comportament clar dezorientat parand ca nu mai au nicio relatie cu persoana care ii ingrijeste. Au adesea manifestari cum ar fi: privirea fixa, miscari stereotipe sau invartirea in cerc. De asemenea, manifesta un comportament contradictoriu atunci cand se reintalnesc cu mama dupa separare. De exemplu, copilul este fericit la reaparitia mamei si isi doreste sa fie luat in brate, apoi ii intoarce spatele si se uita dezorientat.
S-a observat ca un procent foarte ridicat al parintilor cu copii dezorganizati prezinta traume psihice nerezolvate, din copilarie. Ca urmare a experientelor traumatice traite in trecut, acestia sunt anxiosi, tematori, influentand astfel si comportamentul copiilor care devin adesea alarmati si speriati. Alte cercetari au demonstrat ca un procent foarte ridicat de copii care au fost abuzati fizic, sau ai caror parinti sufera de boli psihice sau abuz de substante, se ragasesc in acest tip de atasament.


Articol realizat de Melania Macovei, psiholog - psihoterapeut

Familie

Familie - 74 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo