Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Familia intre traditie si modernitate


Familia intre traditie si modernitateEvolutia familiilor de la traditionalitate la modernitate ar putea avea un rol important in alegerea partenerului. In zilele noastre exista o libertate mult mai mare in exprimarea libera a personalitatii, astfel, femeile pot sa iasa de sub tiparul „personalitatilor supuse”, iar barbatii pot sa isi dezvolte tot mai mult latura afectiva, iesind de sub masca rationala si dominatoare.

In familia traditionala structura de autoritate si putere era foarte clara; ea se baza in primul rand pe putere si anume puterea concreta, care se refera la capacitatea individului de a produce o serie de rezultate. Ca urmare a stadiului de dezvoltare in care se afla sociatetea, in cadrul familiei barbatul avea rolul principal, iar femeia trebuia sa se supuna acestui fapt fara a avea prea mult spatiu de miscare. Asadar, barbatul avea autoritate asupra femeii si nu numai: familia patriarhala avea foarte bine inradacinata in mentaliate autoritatea ce decurge din functia “pater familias”. Putem spune deci ca in familia traditionala raporturile de inegalitate erau foarte mari, femeia fiind cea supusa.

Psihanalistul Wilhelm Stekel considera ca exista doua forte polare care orienteaza existenta omului: dorinta de putere si dorinta de supunere. In familia traditionala dorinta de supunere invingea dorinta de putere; femeia nu avea o personalitate puternica, ea avea doar drepturi si obligatii. In contrast cu aceasta, barbatul era persoana dominanta in familie, el fiind centrat pe aducerea veniturilor. Aceasta ierarhie clara era intotdeauna respectata, fapt ce permitea mentinerea echilibrului.

Foarte accentuata era socializarea in functie de sex; baietii erau crescuti astfel incat sa devina ostili, agresivi, activi, in timp ce fetelor li se cerea sa fie submisive si politicoase. Socializarea era realizata prin procese de invatare “procese ce intareau sentimentul apartenentei la un sex” . Aceste procese erau: imitatia diferentiala (copii imita modelele de acelasi sex), identificarea, auto-socializarea (dupa procesul de identificare copilul cauta informatii care sa-i intarasca aceste norme interiorizate).

Un aspect traditional care se mentine chiar si in zilele noastre se refera la faptul ca valoarea femeilor pe „piata maritala” tinde sa scada odata cu varsta din cauza faptului ca desi au mai multi bani, putere si statut social ridicat, atractivitatea lor tinde sa scada. In acelasi timp, valoarea barbatilor tinde sa creasca odata cu varsta datorita castigurilor materiale, statutului social si a puterii pe care o detin.

Instaurarea modernitatii in cadrul institutiei familiei aduce cu sine o puternica flexibilitate a structurii de autoritate si putere. Asistam, de aceasta data, la aparitia reciprocitatii acestora in familie; putem vorbi de un egalitarism nu doar afirmat ci chiar pus in practica. Exista deci egalitate insa se pastreaza diferentele specifice fiecarui sex, in sensul complementaritatii rolurilor si comportamentelor. Daca in trecut fetele erau indemnate sa-si desfasoare activitatea in spatiul gospodariei si baietii erau orientati spre a fi mereu activi si a-si desfasura activitatea in afara casei, in familia moderna lucrurile s-au schimbat. Femeia nu mai actioneaza doar in spatiul privat ci si in cel public, ea este acum activa, este educata si dispune de autonomie.

In ceea ce priveste educarea baietilor, lucrurile nu s-au prea schimbat; s-a observat totusi ca ei incep sa puna mai mult accent pe latura afectiv - emotionala si nu doar pe cea rationala asa cum faceau in trecut. Se incearca o socializare a baiatului astfel incat “sa accepte ca va deveni dependent de femeie, pentru ca ea tinde sa devina autonoma iar acest lucru implica o dependenta reciproca”.

Desi modernitatea incearca restructurarea relatiilor si introducerea reciprocitatii, unele cercetari mai recente sustin o rigiditate pe care o manifesta atat barbatii cat si femeile in schimbarea imaginii pe care o avem cu privire la rolurile sexelor. Exista o tendinta de pastrare a unei imagini autoritare si puternice a sexului masculin si pastrarea sexului feminin pe o pozitie secundara insa destul de dificila deoarece femeile practic „supervizeaza” si se asigura de formarea masculinitatii fiilor lor. Barbatii isi aloca meritele pentru starea buna a familiei si protejarea acesteia pentru binele copiilor si sotiilor lor cand de fapt, ei reusesc exact contrariul, si anume, dominarea si subordonarea femeii precum si deposedarea copiilor de puterea legitima (conforma cu varsta lor). Intreaga societate contribuie la formarea acestui rol pe care il are barbatul prin amendarea posibilelor deviatii de catre profesori, consilieri, mediu familial etc., conform psihologului Andreas Philaretou. Manifestari ca: sentimente excesive, emotii, plansul, atitudine pasiva, dependenta sunt desemnate ca fiind feminine si nu sunt tolerate atunci cand ele apar la baieti.


Articol realizat de Mona Vintila, psiholog

Familie

Familie - 74 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar


Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2019 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo