Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Educatie in vederea intemeierii unei familii. Consilierea premaritala.


Consilierea premaritala. EducatieConsilierea premaritala este menita sa ajute tinerii care s-au angajat intr-o relatie de prietenie cu scopul de a porni impreuna pe drumul vietii, dedicandu-se unul altuia si incheind un legamant prin casatorie.

Elementele de baza ale cadrului consilierii premaritale

Cand?
Consilierea premaritala se face cand cel putin un partener are intentia de a se casatori. Este recomandabil sa se desfasoare din timp, inainte de a incepe pregatirile de nunta, pentru a nu se suprapune cu tensiunea specifica acestei perioade, incarcate de sarcini, de termene, de griji. In plus, a face consilierea premaritala inainte de inceperea pregatirilor pentru nunta are avantajul ca ii pregateste pe cei doi sa faca mai bine fata solicitarilor respectivei perioade si vor putea profita din plin de tot entuziasmul si energia pe care le au, pentru organizarea sarbatoririi casatoriei.

Cu cine?
Consilierea premaritala se adreseaza persoanelor care au trecut de etapa selectarii unui partener de viata pe termen lung si sunt in etapa oficializarii respectivei relatii. Poate avea loc cu unul sau ambii parteneri ai cuplului.

De ce?
Pentru ca, in cupluri, oamenii au tendinta de a se imagina impreuna alimentand aceasta imagine mai degraba din proiectii reciproce, decat bazat pe realitate. Asta duce la insuficienta comparare a valorilor pe care le pretuieste fiecare, la explorarea sumara a sistemelor lor de credinte si a rolurilor, regulilor, normelor, rutinelor familiale pe care fiecare vrea sa le aduca in familia pe care o vor crea.

Cu ce obiective?
In ansamblu, consilierea premaritala urmareste sa dea cuplurilor posibilitatea de a impartasi ganduri, pentru ca sa identifice si sa discute despre aspecte posibil generatoare de conflict si despre aspecte cu implicatii semnificative in relatia de cuplu si in cea familiala (finante, camin, relatie sexuala, copii, cariera, familie extinsa etc)
Finalitatea, cel mai adesea este o mai buna cunoastere reciproca in ceea ce priveste gandurile despre casatorie, despre ce vrea sa primeasca si ce este dispus sa dea fiecare ca sot/sotie.
Daca cei doi au o discutie deschisa si onesta despre ceea ce fiecare asteapta de la casatorie si de la celalalt, asta duce la mai putine surprize neplacute si suparari pe viitor si este un start bun pentru succesul marital.

Cele mai frecvente obiective
 • Sa isi cunoasca nivelul de compatibilitate
 • Sa isi cunoasca expectantele de la casnicie
 • Sa comunice mai eficient despre subiecte conflictogene
 • Sa comunice mai autentic
 • Sa negocieze sarcini familiale, impartirea responsabilitatilor si rolurile
 • Sa exploreze aspecte care tin de familiile de origine ale lor si impactul acelor aspecte asupra viitoarei relatii maritale
 • Sa isi cunoasca mai bine obiectivele personale si pozitia fata de obiectivele cuplului si cele familiale
 • Sa formuleze obiective comune pe termen scurt, mediu si lung
 • Sa exploreze relatia intima si relatia sexuala
 • Sa exploreze tipare tranzactionale si granite individuale si de cuplu
 • Sa experimenteze lucruri pe care nu au avut curajul sa le faca de unii singuri, cum ar fi planificarea familiala pe termen mediu si lung
Lista ramane deschisa…

In ce format?
Consilierea premaritala poate avea loc in diferite formate, pentru care consilierul va opta in functie de convingerile sale si le va pune in oferta sa de servicii.
1. Formatul cu numar prestabilit de sedinte: sedinta unica sau pachet de 2 – “n” sedinte .
2. Formatul serie de sedinte fara numar prestabilit. In acest format, subiectul sedintelor este propus de clienti si negociat impreuna cu specialistul.
3. Formatul seminar interactiv. Este o consilierea premaritala de grup care poate sa reuneasca 3- 5 cupluri sau mai multe. Se prefera sa fie cupluri care indeplinesc conditia de a avea lucruri in comun.

Cine ma va consilia?

1. Primul consilier – Convingerile religioase
Cel mai bun Carmaci pentru ambarcatiunea noastra este Dumnezeu. Cea mai la indemana si cea mai sigura consiliere este cea a Duhului Sfant. Aceasta se poate realiza prin rugaciune si studiul Bibliei.
Daca avem vreodata o nevoie imperioasa de consiliere divina, acel moment este cand ne hotaram sa facem pasul casatoriei.
„Daca barbatii si femeile obisnuiesc sa se roage de doua ori pe zi, inainte de a se gandi la casatorie, ar trebui sa se roage de patru ori pe zi, atunci cand intentioneaza sa faca acest pas.”
Casatoria este un fapt care iti influenteaza si afecteaza viata, atat in lumea aceasta cat si in cea viitoare. Acei care au in vedere acest pas ar trebui sa mediteze in mod serios si cu rugaciune la importanta casatoriei si sa caute sfatul divin, pentru a sti daca merg pe o cale in armonie cu voia lui Dumnezeu. Sfatul din Cuvantul lui Dumnezeu in aceasta privinta trebuie avut in vedere cu multa atentie. Daca este vreodata nevoie de Biblie ca sfatuitor, atunci acel moment este inainte de a face pasul prin care doua persoane se unesc pentru o viata.

2. Al doilea consilier – parintii
„Sa tina oare copilul seama doar de propriile dorinte si inclinatii, fara sa ia in consideratie sfatul si judecata parintilor lor?
Daca ar fi mai apropiati de parintii lor, daca s-ar increde in ei si le-ar destainui bucuriile si necazurile, copiii ar evita multe dureri de cap in viitor. Cand sunt confuzi si nu stiu ce cale sa aleaga, trebuie sa prezinte parintilor situatia lor, chiar asa cum o vad ei si sa le ceara sfatul.[…] Cine ar putea intrezari pericolele mai bine decat parintii credinciosi?
Cine ar putea intelege temperamentul copiilor mai bine decat ei? Copiii care sunt crestini vor aprecia mai mult decat orice binecuvantarea parinteasca, iubirea si aprobarea parintilor tematori de Dumnezeu. Parintii pot simti impreuna cu copiii lor si se pot ruga pentru ei si cu ei, ca Dumnezeu sa-i apere si sa-i calauzeasca. Mai presus de orice, parintii ii vor incredinta pe copii in mainile Prietenului si Sfatuitorul lor, care nu da gres niciodata.”

3. Al treilea consilier – o persoana cu experienta
Cand exista atata suferinta in urma casatoriilor incheiate, de ce oare nu vor tinerii sa se intelepteasca? De ce continua ei sa nutreasca simtamantul ca nu au nevoie de sfatul celor mai mari si cu mai multa experienta?
Aici este, in mod clar, vorba de persoane care cunosc mai mult in domeniu:
- pastorul
- un specialist in consiliere
- un medic etc.
In general, in biserici se recomanda un minim de 5-6 sedinte de consiliere premaritala, oferite de pastorul bisericii locale, cuplului in formare.

Evolutia modelului familial ne indreapta iarasi catre un specialist. „In mod constant barbatii si femeile trebuie sa invete roluri noi, roluri pentru care putini au fost pregatiti si pentru care exista doar putine modele satisfacatoare.”
Atat in familia sotului cat si in cea a sotiei, mama era casnica si tata lucra. Societatea insa, impune tot mai mult un model diferit, in care ambii parteneri lucreaza. In cazul in care cei doi sunt cumva nevoiti sa-si insuseasca noul model, impus de societate, va fi nevoie sa invete si roluri noi, diferite de cele primite de la parinti. Nu este de ajuns sa reeditezi modelul invatat in familia ta, deoarece persoana cu care te casatoresti are si ea propriul model familial, diferit, iar daca si ea incearca sa faca acelasi lucru, cu siguranta veti intra in conflict.
Apoi si societatea impune mereu un model diferit decat cel care era potrivit generatiei trecute. Evident se naste o dilema din intersectia celor trei tipuri de model. Aici este in mod sigur nevoie de consiliere.

Nu te casatori pana nu ai cateva solutii la problemele de mai sus. Cauta-l pe pastorul tau si cere-i ajutorul, ti-l va oferi sigur.
Nu uita, de asemenea, sa stai de vorba cu parintii si sa citesti si cateva carti bune, care te vor pregati pentru casatorie. Incepe insa cu ce este cel mai important: Dumnezeu, Biblia si rugaciunea!
„As dori sa-i atentionez pe tinerii care se afla la varsta casatoriei ca ar trebui sa se grabeasca incet.”

Articol realizat de Mery-Diana Dobrica, psiholog

Familie

Familie - 74 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo