Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Copilul meu nu ma asculta deloc, face doar ce vrea el!


Daca sunt intr-un magazin si nu-i cumpar imediat copilului meu jucaria sau prajitura dorita, face un taraboi de-mi vine sa intru in pamant. Asa ca, in cele din urma, cedez, ca sa nu mai vad privirile dojenitoare ale celor din jur.

Copilul meu nu ma asculta, face doar ce vrea elMulti parinti tind sa creada despre copiii lor ca nu inteleg prea multe si ca nu merita sa-si bata capul prea mult cu ei. Din pacate, exact acest tip de abordare ii transforma pe copii in mici manipulatori care reusesc sa obtina destul de usor ceea ce doresc, desi poate ca parintii in sinea lor nu sunt de acord cu cererile lor.

De fiecare data cand parintii cedeaza in fata solicitarilor nerezonabile (de multe ori sub forma tipetelor, plansetelor, tavalitului pe jos etc.) ale copiilor, nu fac altceva decat sa le arate acestora ca, daca folosesc metoda adecvata, vor obtine ceea ce si-au propus. Si astfel, aproape fara sa-si dea seama, are loc un transfer de putere - copiii comanda, parintii executa.

Desi acest schimb are loc cu acceptul parintilor, totusi ei nu inteleg cum de nu mai sunt ascultati de copii si cum de acestia fac doar ce vor ei. Deseori, cand ajung la capatul puterilor si cred ca nicio metoda nu-i mai poate ajuta, isi acuza copiii de incapatanare, de rautate, de prostie samd.

Psihologii comportamentisti sustin, prin teoriile invatarii, ca un comportament poate fi modificat daca sunt folosite intaririle, cele pozitive - in cazul in care se doreste repetarea unui comportament dezirabil; si cele negative - pentru stingerea unui comportament indezirabil. Ca intariri pozitive sunt folosite recompensele - materiale sau simbolice, iar ca intariri negative - pedepsele, de exemplu: restrangerea unor avantaje (timpul petrecut cu jocurile pe calculator etc.) sau ignorarea unor solicitari (achizitionarea unei jucarii), in niciun caz pedeapsa fizica, amenintarea (te las aici si nu mai esti copilul meu, sa te ia cine o vrea...), sau santajul emotional (nu te mai iubesc, daca nu ma asculti...).

Restrangerea avantajelor trebuie sa fie pe o perioada determinata de timp si echivalenta cu comportamentul gresit. Trebuie sa fie insotita in acelasi timp de o explicatie din partea tutorelui, in asa fel incat copilul sa poata intelege ca doar comportamentul sau a fost gresit, ci nu ca el este un copil rau. Un copil poate invata astfel ca fiecare comportament al sau are consecinte, uneori placute, alteori neplacute.

Asadar, comportamentul indezirabil al copilului dispare doar daca parintii au taria de a se abtine de la a recompensa de fiecare data reactiile nepotrivite ale copilului lor. De exemplu, parintele ii spune ca nu-i poate cumpara jucaria ceruta, iar copilul se aseza pe jos, se tavaleste tipand, sau isi loveste parintele cu picioarele, iar in acel moment parintele scoate banii din buzunar si achita jucaria, desi mai devreme ii explicase ca nu are bani!!!. De asemenea, mangaiatul, luatul in brate, atentia oferita de fiecare data cand copilul are pretentia de a i se oferi ceea ce cere, toate conduc la repetarea manifestarilor zgomotoase si revendicative. Atata timp cat exista beneficii, de ce ar renunta copilul la comportamentul sau?

Dar, asa cum pedeapsa are rolul ei, si recompensarea comportamentelor cu care suntem de acord este necesara. Deseori, parintii uita acest aspect, considerand ca un copil care respecta regulile impuse se afla in zona de normalitate, chiar si atunci cand implica un anume efort din partea lui. Strangerea jucariilor dupa terminarea jocului, finalizarea lectiilor fara impuls si ajutor din partea parintilor, contributia adusa in realizarea unor sarcini din casa (asezatul si stransul vaselor pentru masa in familie, sortatul hainelor pentru spalat si multe altele) sunt activitati pe care unii copii le fac zilnic. Pentru fiecare in parte, este indicat ca parintii sa ii laude, dar si sa-i incurajeze sa se implice in asumarea si a altor responsabilitati, in raport cu varsta lor.

Dincolo de parerea celor din jur, atunci cand privesc “dojenitor”, este mai important pentru parinte cum sa-si ajute copilul sa inteleaga ce inseamna NU si, de asemenea, ca nu intotdeauna va primi in viata ceea ce doreste. Unele dorinte vor ramane nesatisfacute, si nu va fi nimic rau in asta.

Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog

Familie

Familie - 74 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo