Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Sentimentul de vinovatie


Sentimentul de vinovatieVina este o emotie negativa dureroasa, nociva. Ea apare atunci cand persoana care se simte vinovata considera actiunea sa ca fiind o incalcare a unui cod moral, a unor valori etice, atunci cand considera ca a “ranit” pe cineva, ca a adus anumite prejudicii cuiva, ca nu a respectat anumite obligatii, ca a facut sau nu a facut ceva. Sentimentul de vinovatie apare si atunci cand persoana respectiva se centreaza pe consecintele actiunilor sale. Ea considera consecintele actiunilor sale distructive pentru ceilalti si, cu cat este mai apropiata persoana pe care crede ca a “ranit-o”, cu atat sentimentul de vinovatie este mai intens.

Exista persoane care spun ca au un sentiment permanent de vinovatie. Acest sentiment permanent de vinovatie il intalnim frecvent la persoanele cu depresie. Aceste persoane adopta o atitudine critica fata de propria persoana, se considera oameni rai, lipsiti de valoare, nu au speranta de viitor si au convingerea ca nu exista posibilitatea de a deveni mai buni, de a se elibera de rautatea lor. Riscul de a se retrage social este crescut, deoarece persoana respectiva considera ca este un om rau si ca ceilalti il vor respinge. Considerandu-se un om rau, traieste teama ca va fi pedepsit de catre ceilalti sau de catre Dumnezeu.

Oamenii care se simt vinovati tind sa actioneze intr-un anume fel: se autopedepsesc prin a nu-si mai da voie sa se bucure de nimic, prin a renunta la activitatile care le fac placere sau, mai grav, prin a face actiuni neplacute pentru ei in folosul altora in ideea de a suferi pentru faptele lor rele; se cufunda in munca sau in alcool gandind ca astfel vor uita de acest sentiment de vinovatie. Ei considera ca singurul mod de a depasi sentimentul de vinovatie consta in a uita ceea ce au facut. Acesta este un mod dezadaptativ de a face fata sentimentului de vinovatie si care poate duce la dependenta de munca respectiva sau de alcool.

Pentru depasirea sentimentului de vinovatie este bine sa adoptati o atitudine mai flexibila fata de voi insiva si fata de ceilalti. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti in depasirea sentimentului de vinovatie este sa identificati evenimentele pentru care v-ati format sentimentul de vinovatie. Identificati apoi ideile dumneavoastra generatoare de vinovatie, ganditi-va pentru ce anume va simtiti vinovat. Poate ati incalcat un cod etic, ati “ranit” pe cineva sau pentru ce altceva va simtiti vinovat. Daca ati nedreptatit o alta persoana poate fi benefic sa-i cereti iertare. Insa autoacceptarea nu trebuie sa fie conditionata de primirea acestei iertari, iar daca nu sunteti iertat nu inseamna ca sunteti un om rau. Este bine sa va autoacceptati neconditionat, sa va iertati singur indiferent daca ati fost iertat sau nu de cealalta persoana.

Daca aveti convingerea ca sunteti un om rau pentru ca v-ati incalcat codul etic, puneti-va intrebarea daca va este folositoare aceasta convingere sau daca este concordanta cu realitatea, gasiti o alternativa la aceasta convingere care ar putea sa va ajute in depasirea sentimentului de vinovatie, o convingere care va face sa intelegeti ca nu sunteti un om rau, ci o fiinta omeneasca care a gresit.

Actiunea dumneavoastra nu va defineste in totalitate. Benefic este sa gandim ca oamenii sunt supusi greselii si fiecare dintre noi poate invata ceva din fiecare experienta traita, in care a considerat ca a gresit. Astfel, vom reusi de fiecare data sa mergem inainte.

Articol realizat de Viorica Petrache, psiholog

Emotii

Emotii - 15 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

29.09.2023

1 EUR 4.9746
1 USD 4.6864

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo