Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Emotii de parinte. Cum putem face fata cat mai bine noului an scolar?


Emotii de parinte. Prima zi de scoalaInceput de septembrie. Caldura, uneori insuportabila, a zilelor de vara devine treptat o amintire. La fel si vacanta de vara. Tot mai mult ne intoarcem atentia catre
preocuparile noastre obisnuite, profesionale si personale. Scoala face parte din viata noastra fie ca suntem bunici, parinti, studenti sau elevi. Prima zi de scoala este si va fi mereu un moment important din viata noastra. Pentru copiii care incep clasa pregatitoare emotiile sunt foarte mari, acum isi vor cunoaste invatatoarea, colegii, locul in care vor invata, noul program, diferit de cel de la gradinita.

De cele mai multe ori, emotiile parintilor inaintea primelor zile de scoala sunt mult mai mari decat ale copiilor. Poate ca pentru acestia din urma nu exista termene de comparatie. Sau poate, pentru ca scoala nu mai este ceea ce a fost, provocarile si solicitarile sunt tot mai mari. Sau pentru ca exista o responsabilitate resimtita de unii parintii ca o mare presiune, aceea de a fi „cei mai buni parinti”, de a nu fi judecati de cei din jur.

Pregatirea pentru un start cat mai bun in noul an scolar are in vedere, mai intai, cumpararea rechizitelor, a imbracamintei adecvate si a diferitelor obiecte care fac copiilor viata mai usoara (si mai vesela!). Pentru aceasta, sunt utile listele de cumparaturi, dar si implicarea copiilor...

Este bine sa facem astfel incat totul sa para mai interesant, mai vesel si mai relaxant. Ne pot ajuta discutiile cu copiii despre ceea ce urmeaza sa se intample, care va fi programul aproximativ al primei zile de scoala, cum vor fi colegii, cum va fi doamna invatatoare, ce putem face dupa intoarcerea acasa pentru a sarbatori prima zi de scoala. Acest gen de discutii ii ajuta pe copii sa puna in cuvinte gandurile si asteptarile lor legate de scoala, eventualele temeri. Dar ne permite si noua ca parinti sa deschidem si sa pastram deschisa o usa catre subiecte mai delicate. Doar noi putem face asta. Este putin probabil ca un copil de 5-6 ani sa verbalizeze spontan: „Vai, ce emotii am acum ca incepe scoala! Daca nu fac fata? Daca n-o sa-mi placa? Daca....?”.

Pentru a putea vorbi mai usor despre emotii, ale copiilor, dar si ale noastre putem folosi povestile terapeutice (ele au fost scrise special pentru a putea vorbi intr-o maniera la indemna copiilor despre lucruri si situatii traite de personaje de o varsta apropiata lor). De asemenea, putem folosi cardurile cu emotii, care ne permit si sa dam un nume la ceea ce simtim, dar si sa identificam situatiile in care am trait sau credem ca vom trai acele emotii. O alta modalitate utila, dar si jucausa, in care putem vorbi despre emotiile inceputului scolii este jocul de rol. Ne putem ajuta pentru asta de jucariile preferate ale copiilor, carora le putem „vorbi” despre ce urmeaza sa se intample, dar care, la randul lor, ne pot „impartasi” emotiile sau, chiar, din „experienta” lor. Totul in joaca, ca si cum... Aici, ne putem folosi fara frica de imaginatia noastra si vom observa cat de repede se prind copiii in „joaca” noastra si ce continuturi profunde si sincere ies la suprafata.

Si, bineinteles, sa ne amintim ca pentru a invata cat mai bine este nevoie sa dormim cat mai bine, dar si sa mancam cat mai bine. Cu alte cuvinte, un stil de viata sanatos contribuie semnificativ la obtinerea unui bun randament scolar. Pentru asta, este bine sa stabilim impreuna cu copiii un program zilnic de somn, care, la scolarii mici poate include si somnul de dupa-amiaza (in functie de specificul fiecarui copil). Ora de culcare in timpul saptamanii nu ar trebui sa depaseasca, seara, ora 21. O alimentatie echilibrata asigura necesarul de nutrienti de care are nevoie fiecare dintre noi pentru pentru a face fata cu bine sarcinilor zilnice, iar elevii au cu atat mai multa nevoie.

Chiar daca pare surprinzator, copiilor le place sa aiba un program bine stabilit dupa care sa se desfasoare fiecare zi. Asta le da stabilitate si constanta, elimina stresul legat de necunoscut si neprevazut. In stabilirea acestui program zilnic, copiii pot fi implicati si, ulterior, recompensati pentru respectarea lui. Aici intra orele de trezire si de culcare, joaca, pregatirea temelor, pregatirea hainelor si ghiozdanului pentru scoala, orele de masa, pachetelul pentru scoala si tot ceea ce consideram ca este important in viata de elev a copiilor nostri.

Articol realizat de Valentina Andrei, psiholog

Emotii

Emotii - 15 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

29.11.2023

1 EUR 4.9726
1 USD 4.5313

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo