Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Tulburarea depresiva majora


tulburarea depresiva majoraDepresia majora este o tulburare afectiva care conduce la o slaba functionarea a individului in toate planurile: profesional, social si personal. Aceasta tulburare presupune o severitate a simptomelor si un debut destul de brusc. De cele mai multe ori, depresia majora urmeaza impactului pe care il au anumiti factori stresori (moartea unei persoane dragi, divortul, concedierea, falimentul etc.) asupra unei persoane.

Evenimentele din jurul nostru au o influenta puternica asupra noastra, uneori pozitiva, alteori negativa. Modul in care ele rezoneaza cu valorile si cu convingerile noastre, modul in care le interpretam si importanta pe care le-o acordam sunt factori care
determina starea noastra de confort sau de disconfort. Totusi, in viata fiecaruia dintre noi exista evenimente puternic stresante, dar nu toti reactionam la fel la contactul cu acestea. Unele persoane gasesc resurse pentru a depasi aceste situatii dificile, pe cand altele cedeaza sub povara lor. Asadar, diferenta este data de utilizarea optima a resurselor interne pe care le are fiecare persoana.

Din nefericire, unele persoane ignora calitatile si realizarile pe care le au, considerand ca acestea nu necesita atentia lor. Sau, daca ele exista, trebuie observate de ceilalti, pentru ca “lauda de sine nu miroase a bine”. Asa ca, mai bine se centreaza pe defecte si esecuri, pentru ca aici nimeni nu poate sa le acuze de lipsa de modestie. Este un model pe care l-au invatat in primii ani de viata ca urmare a lipsei incurajarilor si a laudelor pentru reusitele lor. Cele mai multe
succese ale lor au trecut neobservate, fara a fi sarbatorite sau marcate in vreun fel de cei dragi.
In schimb, aveau parte de atentie: daca performanta lor intr-unul din domeniile de activitate era scazuta, cand nu confirmau asteparile anturajului apropiat, sau cand nu raspundeau pozitiv solicitarilor celor din jur. Altfel, nu existau!

Asa ca, au inteles ca nu se pot astepta la suport afectiv de la cei din jur, ca incercarile lor sunt sortite esecului, ca intreaga lume este impotriva lor.

La polul opus se afla acele persoane care au fost incurajate in copilarie sa aiba incredere in fortele proprii, sa incerce de mai multe ori daca nu le-a reusit de prima oara si sa nu cedeze la prima piedica aparuta in cale etc.
Acestea au devenit adulti care stiu sa caute in resursele proprii modalitati de a depasi situatiile dificile. Datorita acestei dorinte de a merge mai departe si de a nu ceda cu usurinta in fata obstacolelor,
reusesc sa-si foloseasca resursele intr-un mod optim, care le permite sa aiba un psihic sanatos si trairi emotionale echilibrate.

Depresia majora este un rezultat al dezechilibrului psihic, fizic si emotional. Centrarea constanta pe aspectele negative, unele inerente in viata noastra, conduce la consum ridicat de energie si la imposibilitatea de a reface rezervele de energie la fel de repede precum sunt consumate.
Astfel, corpul nostru este nevoit sa renunte incetul cu incetul la mecanismele sale de aparare, iar la aparitia unui stresor mai puternic, fiind slabit, cedeaza mult mai usor.

In astfel de momente se activeaza acele scheme/modele invatate in copilarie, din care am inteles ca nu suntem buni de nimic, ca suntem fara valoare, ca nu meritam sa facem “umbra pamantului”. Si, de aici este doar un pas pana la ideile despre “ce bine o sa le fie celorlati fara mine”. Fiecare dintre noi poate corecta aceste convingeri disfunctionale daca incepe sa creada in capacitatea sa de a depasi cu bine situatiile dificile care apar in viata sa, pentru ca esecul nu este altceva decat o lectie pe care viata ne-o ofera pentru a avea sansa sa invatam mai mult!

Conform Manualului de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale (DSM-IV), diagnosticarea depresiei majore se face daca a fost confirmata prezenta macar a unui episod depresiv major. O alta conditie este sa nu fi existat vreun episod maniacal, mixt sau hipomaniacal. Avand in vedere aceste conditii, este importanta recunosterea simptomelor depresive asociate episodului depresiv major.

Asadar, putem sa vorbim de prezenta unui episod depresiv major daca intalnim macar cinci dintre urmatoarele simptome, pe parcursul aceleiasi perioade de 2 saptamani:
- dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei;
- pierderea interesului sau a placerii pentru majoritatea activitatilor;
- diminuarea sau cresterea apetitului, conducand la pierdere sau un plus de mai multe kilograme fata de greutatea initiala;
- insomnie sau hipersomnie;
- agitatie sau lentoare psihomotorie;
- culpabilizare;
- oboseala sau lipsa energiei pe parcursul zilei;
- dificultate in concentrare sau diminuarea capacitatii de a gandi;
- ganduri recurente de moarte.

Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog

Depresie

Depresie - 23 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo