Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Depresia - tulburarile hormonale si de ritm circadian asociate


depresia, tulburari hormonale si de ritm circadian asociateLocalizat in creier, la nivelul unei structuri nervoase numita nucleu suprachiasmatic, ceasul biologic este cel care regleaza ritmul circadian propriu fiecaruia dintre noi. Este in mod constant “acordat” la stimuli interni sau externi. Asadar, variatiile dispozitiei, intensitatea luminoasa, variatiile de temperatura sau secretiile anumitor hormoni pot influenta ritmul circadian.

Care este legatura cu depresia?
S-a observat ca, la pacientii care sufera de o tulburare depresiva, apar tulburari ale ritmului circadian. Acestea sunt explicate de modificarile biologice si fiziologice ce apar in depresie, de exemplu, modificarea temperaturii corporale, modificarea secretiei de melatonina, de hormon stimulant tiroidian (TSH) si de cortizol. Este un cerc vicios: depresie - modificari dispozitionale, fiziologice, hormonale - ritm circadian anormal - modificari biologice, fiziologice, hormonale ce intretin depresia.

La pacientii cu depresie valorile temperaturii corporale sunt alterate, in sensul cresterii acestora pe durata noptii. Aceasta situatie nu este fiziologica. Totodata apare o relatie inversa intre temperatura corporala si valorile secretiei de TSH (temp. corporala crescuta - TSH scazut). Aceste valori se normalizeaza odata cu remisia episodului depresiv (studiu publicat in AmJ psychiatry, de catre Souetre E., Salvati E., Wehr TA.et al.). S-a observat ca relatia dintre modificarile dispozitionale si felul in care se modificau valorile temperaturii corporale respectiv cele ale TSH-ului plasmatic pe durata unei zile este una importanta. In sprijinul acestor afirmatii vin si cazurile de tulburari afective ce se decompenseaza sezonier.

Valorile TSH-ului plasmatic au fost gasite semnificativ mai mici la pacientii cu tulburare depresiva majora fata de cei fara tulburare depresiva sau aflati in remisie (Souetre E., Salvati E., Belougou J-L, et al., Psychiatry Resumate 1989). Efectele unui TSH scazut sunt: fatigabilitate, iritabilitate, neliniste, tulburari hipnice, cresterea apetitului cu scadere ponderala (creste rata metabolica, favorizand arderile).

Secretia de cortizolplasmatic este in mod constant crescuta la pacientii cu tulburare depresiva majora. Gasim, asadar, valori plasmatice/ 24 ore mai mari la persoanele cu depresie decat la cei sanatosi. La subiectii normali, secretia de cortizol este mai mare pe durata noptii si in prima parte a diminetii. La cei depresivi apar variatii mari pe durata a 24 ore, fara un profil secretor tipic (un orar fiziologic de secretie hormonala pe 24 ore), asa cum se intampla in cazul celor sanatosi.

Efectele hipersecretiei de cortizol sunt numeroase si deloc imbucuratoare: actiune imunosupresiva (scade capacitatea organismului de a lupta impotriva bolilor), efecte metabolice (cresterea nivelului glucozei plasmatice prin actiune la nivel hepatic - pe termen lung risc de a face diabet; retentie de sodium - pe termen lung poate sa apara hipertensiunea arteriala, osteoporoza, dislipidemie) si modificari comportamentale/dispozitionale (iritabilitate, agresivitate, dispozitie depresiva sau euforica).

Secretia de melatonina
In prezent suplimentele de melatonina sunt folosite in numeroase situatii.
Rolul antidepresivelor cu actiune melatoninergica a fost demonstrat stiintific. Este folosita ca si reglator/promotor al somnului, in tulburarile de memorare sau de invatare si cu rol antioxidant fiind unul din asa-numitii hormoni ai tineretii. Este principalul hormon implicat in modificarile ritmului circadian.

La pacientii sanatosi, secretia de melatonina are un profil tipic, cu o crestere in cursul serii si un varf de secretie ce se realizeaza noaptea, apoi scade catre dimineata, favorizand somnul. De retinut este ca secretia acestui hormon este dependenta de intuneric (maxima noaptea). Stim ca, in cazul celor ce sufera de depresie, nivelul melatoninei plasmatice este mai scazut noaptea, precum si pe durata celor 24 ore comparativ cu persoanele sanatoase.

In concluziie, la pacientii cu depresie si alte tulburari afective apar tulburari de ritm circadian. Acestea au ca urmare modificari ale unor hormoni cu rol reglator in dispozitie. Odata aparute aceste modificari (cresterea temperaturii corporale, hipersecretie de cortisol, scaderea nivelului plasmatic de TSH si melatonina) este intretinut un cerc vicios. Consecintele sunt vizibile in plan psihic si somatic. De aici si idea ca tratamentele ce influenteaza restabilirea nivelului normal al acestor hormoni pot avea si rol antidepresiv.

Articol realizat de Adina Madarasz, medic

Depresie

Depresie - 23 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo