Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Depresia: Simptome si tratament


Ce este depresia?
Este foarte greu pentru o persoana depresiva sa se faca inteleasa in ceea ce simte, in sensul ca dictionarul unei limbi nu este suficient de bogat pentru a exprima trairile unui depresiv. Totodata, dificultatea in a se face intelesi de cei din jur provine si din faptul ca depresivii, in general, nu vorbesc. Starea unui depresiv ar fi caracterizata de urmatoarele ganduri: „ce rost mai are sa fac nu stiu ce, daca intr-o zi tot mor” sau „totul este in zadar”.....

Cei din jur, care nu au traversat un episod depresiv niciodata, incearca sa foloseasca incurajari de tipul “lasa, nu te mai gandi" " nu mai plange" "ce-ti lipseste, de esti trist/a?" incercand cu orice chip sa il inveseleasca. Din pacate, toate aceste incercari sunt sortite esecului, si ii fac pe pacientii depresivi, sa se simta si mai neintelesi, si sa aiba sentimente si mai acute de insingurare si non-sens.

Unul din cele mai dificile aspecte cu care se confrunta o persoana aflata in starea de depresie este pierderea sperantei ca isi va mai reveni vreodata, ca se va mai simti ca inainte si se teme ca asa va trai pana la capatul zilelor.
Deseori depresia se combina cu atacul de panica constituind tulburarea depresiv-anxioasa.

Simptomele depresiei
Pentru a se pune diagnosticul de depresie,conform DSM-5, 2016 - Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale - trebuie ca cel putin 5 criterii din cele enumerate mai jos sa se manifeste timp de cel putin doua saptamani:
• Pierderea interesului si placerii pentru orice activitate;
• Stare psihica exprimata prin sentimente de tristete, gol interior, lipsa de speranta, plange foarte usor;
• Stare de iritare (mai ales la copii si adolescenti);
• Scadere in greutate si modificari ale apetitului;
• Insomnie sau hipersomnie;
• Agitatie psihomotorie sau lentoare;
• Oboseala si lipsa de energie;
• Sentimente de devalorizare si vinovatie;
• Capacitate de concentare scazuta, indecizie;
• Ideatie recurenta de moarte, frica de moarte, idei suicidare (fara un plan) sau tentative suicidare;

Tratamentul depresiei
Abordarea depresiei in vederea tratarii acesteia poate fi facuta de catre un psiholog printr-un demers psihoterapeutic, de catre un psihiatru prin prescrierea unor medicamente antidepresive sau prin combinarea celor doua.
In formele usoare ale depresiei, cand persoana este inca apta - chiar daca cu efort - sa presteze o serie de activitati de rutina, sa se spele, sa se ingrijeasca, sa mearga la scoala, la serviciu, abordarea psihologica este suficienta. In acest caz persoana depresiva poate solicita un ajutor psihologic, care consta in parcurgerea unei psihoterapii, vreme de cateva luni.

Atunci cand starea depresiva este grava si persoana este invalidata in a mai desfasura activitatile zilnice, nu se mai spala, nu mai merge la scoala, serviciu, plange foarte mult si ii trec prin minte idei suicidare, ajutorul psihologic nu mai este suficient si trebuie apelat si la ajutorul unui medic psihiatric pentru inceperea unui tratament medicamentos.

Psihoterapia are efecte benefice si pe termen lung, nu doar pe moment, ceea ce explica probabilitatea scazuta de a avea un nou episod depresiv la persoanele care au urmat o psihoterapie. In plus psihoterapia, fata de tratamentul medicamentos, da sansa persoanei sa inteleaga mai bine ce conflicte interne exprima acea depresie.
Rezultate foarte bune, cu pacientii lor, le au in tratamentul depresiei, psihoterapeutii care intr-un moment al vietii au trecut ei insisi printr-o stare depresiva si au reusit sa o depaseasca. Ei inteleg cel mai bine, dincolo de cuvinte, ceea ce simte un depresiv.

Tratamentul depresiei se poate complica atunci cand persoana depresiva incepe sa aiba anumite beneficii in urma starii de boala. De exemplu, daca pana a se imbolnavi persoana era suprasolicitata de cei din jur, familie, serviciu, dupa declansarea episodului depresiv se poate ca persoanele care o inconjoara sa devina mult mai atenti cu ea, se ofera sa o ajute, o asculta mai mult. Toate acestea fac ca, inconstient, persoana sa intarzie procesul de vindecare, de teama ca atunci cand va fi bine va pierde toate acele beneficii si lumea va avea din nou, mari asteptari de la ea. Rolul psihoterapeutului este si acela, ca in astfel de cazuri, sa atraga atentia pacientului ca are doua dorinte contradictorii simultan, aceea de a se vindeca si aceea de a nu se vindeca.

In urma unei psihoterapii, cele mai multe depresii se vor trata, mai devreme sau mai tarziu; depinde de cat de mult a asteptat persoana in cauza, pentru a apela la ajutorul unui psiholog si de motivatia reala de schimbare. Si in plus, la finalul unei psihoterapii reusite, pe langa vindecare, pacientul are o noua perspectiva asupra propriei vieti, un nou nivel de intelegere, o acceptare, o apropiere mai mare de sine insusi, si de ce nu, se va iubi mai mult.

Articol realizat de psiholog Diana Ioanes

Depresie

Depresie - 23 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

29.11.2023

1 EUR 4.9726
1 USD 4.5313

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo