Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Depresia, rememorarea traumelor.


Depresia, rememorarea traumelorViata este o insiruire, un lant de evenimente, in general frumoase, de care ne bucuram. Uneori, insa, avem parte si de evenimente mai putin fericite, de pierderi, de situatii conflictuale psihic sau fizic, de accidente, de privare a propriilor nevoi, de conflicte cu alti membrii ai familiei, colegi sau la locul de munca, sau orice alt eveniment care ne provoaca suferinta. Aceste evenimente generatoare de conflicte interioare, de emotii negative, daca sunt experimentate repetitiv, sau pe perioade lungi de timp, sau daca se adauga altor astfel de evenimente provocatoare de suferinta, pot duce la stari de depresie.

Depresia este un mecanism de aparare al psihicului nostru, mecanism care ne ajuta sa facem fata unei situatii atunci cand am depasit limita tolerabilitatii noastre fata de suferinta. Depresia ne izoleaza, ne scoate din realitatea cotidiana, tocmai pentru a ne reface forta interioara si a ne reaseza emotional, ca apoi sa putem gasi solutii, intr-un mod obiectiv.

In perioada de depresie, oamenii isi "rumega" evenimentele traumatizante pe care le-au experimentat in trecut, tocmai in incercarea de a le gasi un sens, de a gasi o solutie astfel incat sa poata depasi acele evenimente si sa ajunga la o stare de acceptare.

Atunci cand aceste evenimente nu sunt gestionate pentru a fi depasite si nu se ajunge la o stare de acceptare a lor si de reasezare psihica si emotionala, persoana respectiva este posibil sa inceapa sa dezvolte anxietate si sa faca scenarii negative sau chiar fataliste pentru viitorul propriu. Aceste proiectii se vor invarti, in general, in jurul unor situatii similare celor traumatizante, din trecut, sau pot chiar sa se mute si sa evolueze, dezvoltand chiar obsesii si fobii, pe fondul unei anxietati generale.

In perioada de depresie, pentru a usura dar si pentru a scurta travaliul de lucru cu traumele personale, este recomandat sa se apeleze la ajutorul unui psihoterapeut. Acesta, fiind specializat in lucrul cu depresia, va poate ajuta in primul rand sa intelegeti ceea ce vi se intampla, ceea ce aduce un plus de confort sufletesc, apoi, pas cu pas, va poate indruma sa va gasiti modalitati alternative, adaptate realitatii de "aici si acum", de a gestiona evenimentele traumatizante din trecut.

Evenimentele traumatizante nu vor disparea, ci vor ramane mereu, idealul fiind ca ele sa fie mai putin deranjante, astfel incat sa puteti merge mai departe si sa va bucurati de viata dvs, alaturi de cei din jur.

Aminteste-ti ca ai "cheia" oricarei probleme! Psihoterapeutul te poate doar ghida sa o gasesti si sa o folosesti!

Articol realizat de Marinela Croitoru, psiholog

Depresie

Depresie - 23 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo