Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Tipuri de iubire relevante in alegerea partenerului


Tipul de iubire in alegerea parteneruluiAlegerea partenerului de viata poate fi influentata si de tipul de iubire ce ne caracterizeaza in mod predominant.
Relevant in caest sens sunt cele sase tipuri de iubire evidentiate de S. Hendrick si C. Hendrick: eros, storge, ludus, mania, pragma, agape.

Eros reprezinta dragostea pasionala, caracterizata prin atractia fizica intensa intre parteneri si presupune mai ales ideea de contopire, unificare, fuziune cu fiinta iubita, dar si dorinta de a o poseda total: fizic, mintal si spiritual. Are un caracter schimbator, tranzitor, definind momentele de varf, de plinatate si satisfactie intensa pe care partenerii le ofera. Eroticul este un romantic ce cauta un partener ideal cu care intra in relatie fidel si foarte implicat avand o capacitate de a se indragosti mereu proaspat, sustinut de o curiozitate si un entuziasm viu.

Storge se refera la dragostea prieteneasca caracterizata prin dezvoltarea progresiva a relatiei, absenta unor emotii coplesitoare si e intemeiata pe afectiune. Acest tip de iubire se bazeaza pe loialitatea mutuala, se manifesta in relatiile dintre soti, parinti, frati, realizand senimentul de apartenenta la un grup unit. Storgicul este un partener afectiv care se desopera pe sine treptat, prin intermediul dragostei. El crede in permanenta relatiei si isi trateaza partenerul ca un prieten de neinlocuit.

Ludus este dragostea ca joaca. Este caracterizata prin absenta angajamentului emotional, individul fiind predispus sa intretina simultan relatii cu mai multi parteneri. Ludicul este un partener infidel cu libido flotant, ce are o imagine de sine pozitiva si argumentata emotional de contactele multiple cu ceilalti.

Mania este dragostea posesiva caracterizata prin faptul ca se intemeiaza pe teama continua si obsesiva de a-l pierde pe partener, fiind foarte susceptibil si gelos. Maniacul este o persoana foarte dependenta emotional si extrem de geloasa. Experimenteaza dragostea la o mare intensitate, ceea ce il face rezistent si la separarea fizica de partener fara a-si diminua intensitatea trairilor. In astfel de situatii dezvolta neliniste, suspiciune, are o imagine de sine scazuta, saraca si minima apreciere.

Pragma este dragostea practica, dragostea logica, in care individul il cauta pe acel partener care reuneste criteriile pragmatice de dezirabilitate sociala. Pragmaticul este o persoana care preia toate bunurile iubitului, dragostea continuand atata timp cat relatia ii satisface interesul. Nu prezinta niciodata o atractie sau un interes pentru o persoana care nu reprezinta si o valoare materiala pentru dragostea lor. Pragmaticul are ca dominanta nevoia de putere economica, iubirea fiind un instrument de obtinere, dar si un efect al satisfacerii acestei nevoi.

Agape este dragostea altruista individul fiind generos, dorind sa ofere mereu mai mult decat primeste. Agapicul este cel mai putin posesiv si cel mai iertator dintre toate cele sase tipuri. Este extrem de rabdator, accepta si tolereaza aproape orice. Desi nu se indragosteste, intotdeauna isi ofera dragostea pe masura dorintelor si preferintelor celuilalt. Cand relatia se sfarseste, agapicul permite partenerului sa il abandoneze.

In viata, indiferent de preocuparile sau personalitatea pe care o avem, aspectele ce tin de sfera afectivitatii, a sexualitatii si a evitarii singuratatii ocupa un loc primordial. Cuplul, iubirea si alegerea unui partener sunt teme de un mare interes de cercetare inca de la inceputurile psihologiei, ele raman totusi si in zilele noastre enigmatice, contradictorii, lacunare si nu in ultimul rand, intr-o continua schimbare.

Daca in mare parte ne este clar ca femeile tind sa aibe preferinte diferentiate in privinta masculinitatii sau feminitatii (efeminarii) barbatilor, cercetarile sunt destul de sarace in explicarea factorilor care stau la baza unei astfel de alegeri. Odata elucidat acest lucru, vom fi capabili sa intelegem mai usor cuplurile si dinamica lor de formare, fiind un veritabil sprijin in consilierea de cuplu si familie. Totodata, in functie de trendul adoptat de barbati, se pot face constatari asupra tendintelor in societate cu privire la elementele ce se valorizeaza in formarea unui cuplu.

Articol realizat de Mona Vintila, psiholog

Cuplu

Cuplu - 50 articole

Psihologie - Citeste si...



Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2025 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo