Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

12 modalitati eficiente de abordare a conflictului


12 modalitati eficiente de abordare a conflictuluiAr fi nerealist sa ne asteptam ca intr-o relatie de cuplu ambii parteneri sa isi doreasca intotdeauna aceleasi lucruri si in acelasi timp. Asadar, conflictul este inevitabil. Cu toate acestea, conflictul nu este neaparat un fenomen negativ, ci poate constitui si un mijloc de a imbunatati o relatie, daca alegem o modalitate eficienta de abordare a conflictului.

In general, raspunsurile noastre la situatia conflictuala pot fi impartite in doua categorii:
- raspunsuri constructive care rezolva conflictul intr-un mod benefic pentru ambii parteneri;
- raspunsuri distructive sau contraproductive care stabilesc un “castigator” si un “invins” si care planteaza semnitele amaraciunii, neintelegerii, ostilitatii, nemultumirii si care nu fac decat sa escaladeze conflictul.

In functie de situatie, exista diferite moduri de a gestiona eficient conflictul, iar una dintre regulile de baza este de a evita modelele nocive de comunicare. In continuare va voi prezenta cateva sugestii care ar trebui sa ajute si in cele mai conflictuale situatii.

1. Fii precis cand prezinti o nemultumire.

2. Incearca sa critici comportamentul si nu persoana.

3. Nu aduceti alte persoane in conflict daca ele nu fac parte din acesta.

4. Cere si ofera feedback la punctele importante, pentru a te asigura ca esti auzit si a-ti asigura partenerul ca intelegi ce vrea. A incerca sa intelegem ceea ce spune partenerul si a arata apreciere pentru punctul lui de vedere semnalizeaza o consimtire pentru comunicare.

5. Limiteaza-te la o singura problema. Altfel, vei aduce in discutie toate problemele care te-au nemultumit de-a lungul timpului si este foarte probabil sa nu solutionezi tocmai ceea ce este mai important la momementul respectiv pentru tine.

6. Pune lupta in perspectiva si fii dispus sa vezi ca cele mai multe probleme nu sunt tot atat de importante.

7. Ia intotdeauna in considerare si compromisul. Cand spun compromis ma gandesc la acea solutie acceptabila mutual care sa satisfaca ambele parti. Bineinteles, compromisul nu poate fi considerat ca o solutie permanent valabila. Uneori este posibil un compromis. Alteori, cuplul trebuie sa gaseasca o abordare complet noua cu ajutorul flexibilitatii si atitudinii colaborative.

8. Nu presupune niciodata ca stii ceea ce gandeste partenerul tau sau sa presupui cum va reactiona el, ce va accepta si ce va respinge, pana nu ai verificat ipoteza printr-un limbaj simplu.Nu agresa mintea celuilalt. Nu il corecta cand isi afirma sentimentele. Nu ii spune partenerului ce ar trebui sa stie sau sa simta.

9. Nu pune etichete partenerului (de ex: las, incapabil, infantil etc.) si nu iti desconsidera partenerul punand etichete in legatura cu sentimentele lui, mai ales daca acestea sunt reale sau importante pentru el. Toate aceste lucruri nu au rolul decat de a-l face sa se simta devalorizat si de a-l indeparta. Sarcasmul este o forma de agresivitate si prin urmare nu duce la nimic bun!

10. Traieste aici si acum. Ceea ce ai facut sau ai suferit luna sau anul trecut nu este la fel de important ca ceea ce faci si simti acum, in acest moment, deoarece schimbarile pe care le ceri nu pot fi si retroactive. Suferintele, plangerile si certurile ar trebui lasate la momentul initial.

11. Mediteaza. Fa-ti timp sa iti consulti gandurile si sentimentele reale inainte sa vorbesti. Reactiile tale de suprafata pot masca ceva mai profound si mai important.

12. Nu te teme sa inchizi ochii si sa incerci sa privesti situatia si din punctul celuilalt de vedere, sau din postura de observator, nu doar de parte implicata. Daca este necesar amana conflictul pana cand emotiile se mai domolesc.Aminteste-ti ca nu exista niciodata un singur invingator intr-o lupta cinstita, intima. Fie castiga amandoi mai multa intimitate, fie o pierd.

Articol realizat de Melania Macovei, psiholog

Cuplu

Cuplu - 50 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

29.09.2023

1 EUR 4.9746
1 USD 4.6864

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo