Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Autosabotarea, activarea convingerii de esec


Cu totii cunoastem oameni ale caror abilitati le admiram si, frecvent, ne dorim sa fim ca acestia. Desi noi ii investim cu incredere pentru ceea ce stiu sa faca, constatam cu stupoare ca, destul de frecvent, ei se autosaboteaza si nu ajung la succesul pe care l-ar merita cu prisosinta.

Expresia "branza buna in burduf de caine" este ceea ce ne vine in minte cand observam comportamentul lor si am vrea sa-i mobilizam cumva pentru a-si folosi aceste abilitati la intreaga capacitate. Cu cat noi incercam mai mult cu atat ei opun mai multa rezistenta. In jurul lor parca actioneaza "forte" care au grija ca ei sa pastreze limite care sunt sub adevaratul lor potential.

Uneori, in urma indemnurilor repetate, ai impresia ca au reusit sa iasa din acest tipar de autosabotare, dar, din pacate, la scurt timp observi cum se intorc la modul obisnuit de a gestiona provocarile din viata lor, defectuos prin ramanerea in zona de confort. Este imposibil sa nu te intrebi: "oare ce este in neregula cu ei?".

Comportamentul lor este generat de ceea ce au invatat in copilarie despre ei insisi: ca nu sunt in stare, ca vor esua, ca nu pot reusi in ceea ce isi propun. Asa ca: de ce sa mai incerce...? Teama de esec, de ridicol - ca se vor expune glumelor pe seama lor, este atat de puternica (desi neconstientizata) incat ii invalideaza si le blocheaza orice dorinta de a dovedi ca in fapt lucrurile stau altfel. Cea mai mare parte a vietii a fost traita sub aceasta "pelerina a esecului" ca au ajuns sa creada ca face parte din fiinta lor si ca a lupta sa o inlature este ca si cum ar renunta la o parte a corpului lor.

Cum apare autosabotarea? Daca faci o incursiune in istoria personala a acestor oameni, vei afla probabil ca unul dintre parinti (in general cel cu care copilul s-a identificat, sau l-a luat ca model) i-a evidentiat frecvent neputinta, nestiinta, a glumit pe seama greselilor sale, punandu-se pe sine adeseori intr-o pozitie favorabila. Acest parinte nu a stiut sa-i dea copilului impresia ca se poate descurca in diferite situatii si nu a vrut sa coboare niciodata de pe piedestalul care i se parea ca i se cuvine in virtutea varstei, dezavantajandu-l clar pe copil. I-a transmis de fiecare data ca el, adultul, stie cel mai bine, inhibandu-i dorinta de a-si cunoaste si testa limitele. Nu a pierdut niciodata in fata copilului si nu-si permite sa faca asta pentru ca nimeni nu l-a invatat sa fie puternic daruind ceva din sine.

Asa s-a dezvoltat adultul autosabotor, intr-un ungher al mintii sale exista lectiile invatate copil fiind, ele revenind de fiecare data ca directii de actiune cand apar situatii similare cu cele traite in copilarie. Nu sunt puse sub semnul indoielii, ci dimpotriva, sunt singurele variante posibile de actiune.

Constientizarea schemelor formate in copilarie este o parte a procesului de ameliorare a acestui mod disfunctional de a raspunde la situatii care evoca trecutul, cautarea alternativelor si exersarea lor zilnica vor conduce in final la un plus in calitatea vietii.

Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog

Conduita

Conduita - 22 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

21.09.2023

1 EUR 4.9707
1 USD 4.6638

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo