Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Comunicarea asertiva, dreptul de a spune NU!


comunicare asertiva, dreptul de a spune nuPrintre toate drepturile pe care le avem este si acela de a refuza politicos o cerere irationala.
Nu de putine ori ne aflam in fata unor situatii in care nu putem spune NU. Aceste situatii sunt cele in care nu indraznim sa adoptam un punct de vedere diferit, nu ne putem exprima sentimentele si dorintele, nu avem curajul sa ne cerem drepturile, sa refuzam cererile repetate si irationale ale unor prieteni de a le imprumuta bani, de a le achita nota de plata la restaurant (in mod constant), de a pune punct unei conversatii interminabile la telefon, atunci cand nu avem dispozitia de a-l asculta pe celalalt, de a refuza un produs pe care tocmai l-am cumparat si care nu corespunde cerintelor noastre si lista poate continua.

In astfel de situatii suntem guvernati de teama de a fi rejectati, judecati, criticati, teama de a nu-i leza pe ceilalti, teama de a nu mai primi atentia celorlalti, teama de a nu fi iubiti, teama de a rupe orice relatie.
Daca insa am spus NU, traim apoi sentimentul de tristete, gol interior, neliniste, sentimentul de vinovatie, socotim ca suntem exagerat de rai si de egoisti si ca nu meritam atentia celorlalti. Avand aceasta imagine despre noi, foarte greu reusim s-o mai schimbam. Incepem prin a ne scuza, a da inapoi sau, si mai rau, sa ne promitem ca nu vom mai spune niciodata NU.

In cazul acesta, suntem dispusi sa ne sacrificam propriile obiective, interese, nevoi, opinii, iar odata cu acceptarea cererii irationale, apar si consecintele indezirabile, capatand inevitabil un dezavantaj obiectiv fata de ceilalti. Astfel apar resentimente, frustrari, tensiuni, crize bruste de iritare, deplasarea furiei asupra altor persoane care nu au nicio legatura cu situatiile problematice, sentimentul ca suntem folositi, inselati, neacceptati; dispare respectul fata de noi insine, ne devalorizam, si in final, devenim una cu ceilalti. Din dorinta de a iesi din astfel de situatii, adoptam cele mai la indemana solutii, solutii care se dovedesc a nu fi cele mai potrivite.

Iata cateva solutii nepotrivite:
1) In situatia in care ne activam mai mult temerile decat dorintele adoptam o atitudine de evitare, ceea ce-l face pe celalalt sa interpreteze situatia, in general, in sensul dorit de el.
2) O alta solutie dezadaptativa este aceea in care delegam alte persoane sa dea raspunsul in locul nostru.
3) Inventarea unor scuze, mai mult sau mai putin adevarate.
4) Consideram ca celalalt este raspunzator pentru ca noi nu am spus NU.
5) Acceptarea cererii si minimizarea consecintelor ce reies de aici.

Sa invatam sa spunem NU!
Un mod adaptativ de a spune NU este modul asertiv. A fi asertiv inseamna a-ti trai viata asa cum doresti tu, a-ti exprima sentimentele, dorintele, nevoile, opiniile, punctele de vedere, a-ti cere drepturile, intr-un mod ferm, nonagresiv dar nici pasiv, a te respecta pe tine dar si pe celalalt.

Primul pas in a deveni asertiv este constientizarea. Dupa aceea, sa recunosti ca nu iti este usor sa spui NU, si mai ales, sa-ti identifici emotiile ce decurg din adoptarea unui comportament dezadaptativ. Nu iti va fi usor, insa te vei cunoaste mai bine, vei intelege ca esti valoros, si ca situatia nu este, poate, atat de dramatica pe cat crezi.

Dupa ce ai constientizat, actioneaza in consecinta. Drumul nu va fi usor, el va fi presarat poate si cu esecuri, insa, cu mult antrenament in a spune NU intr-un mod adaptativ, cu multa dorinta si rabdare, temerile, sentimentul de vinovatie si disconfortul vor disparea. Va aparea increderea in sine si in ceilalti, te vei afirma, vei fi rasplatit pentru eforturile tale cu multa liniste interioara, multumire si satisfactie.

Sa ai curajul de a spune NU si, poate, spre marea ta uimire, vei constata ca uneori acest
NU este posibil sa nu intampine opozitie din partea celorlalti, si chiar sa fie acceptat
intr-un mod cat se poate de natural.


Articol realizat de Viorica Petrache, psiholog

Comunicare

Comunicare - 61 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

29.11.2023

1 EUR 4.9726
1 USD 4.5313

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo