Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Tulburarea obsesiv-compulsiva si metodele psihoterapeutice folosite


tulburarea obsesiv-compulsivaTulburarea obsesiv-compulsiva este cronica, apartine spectrului tulburarilor anxioase si poate deveni dizabilitanta. Debutul bolii are loc de obicei in jurul varstei de 20-30 ani. Studiul realizat de Weissmann, in 1994, arata o prevalenta medie de 2% la nivel global. In general, evolutia acestei afectiuni este lenta putand sa dureze ani pana cand tabloul simptomatologic devine complet. Doar in cazurile asociate cu un agent stresor major debutul afectiunii va fi unul brutal. Tulburarea obsesiv-compulsiva poate coexista cu alte tulburari mentale: tulburari de comportament alimentar, tulburari depresive, anxietate sociala, fobii. Totusi, cea mai frecventa complicatie a tulburarii obsesiv-compulsive ramane depresia.

Pe scurt, vorbim despre o afectiune caracterizata de existenta obsesiilor si/sau a compulsiilor. Cei afectati au anumite idei cu caracter obsesiv, ce revin mereu si mereu in campul constiintei. Sunt idei de care nu se pot debarasa. Compulsia este “actul” pe care persoana il intreprinde cu scopul final de a elimina obsesia generatoare de tensiune psihica. Astfel apare un cerc vicios: obsesie - genereaza anxietate si tensiune de intensitate crescanda - compulsie - scade anxietatea - obsesie etc. De exemplu, o persoana ce este preocupata de teama de a nu fi contaminata cu microbi va simti tot timpul nevoia de a face actiuni cu scopul diminuarii riscului contaminarii: se va spala deseori, va dezinfecta obiectele din casa etc. Din cauza rusinii sau jenei, exista tendinta celor afectati sa ascunda aceasta problematica.

Continutul ideilor obsesionale pare sa nu difere foarte mult din punct de vedere cultural. Cum am punctat in randurile de mai sus cea mai frecventa idee obsesionala este legata de contaminare. Desi compulsiile sau ideile obsesionale pot sa apara si in alte afectiuni psihice sau la o persoana sanatoasa, sunt totusi cel putin 2 aspecte care diferentiaza tulburarea obsesiv-compulsiva de aceste situatii: caracterul dizabilitant – tulburarea interfera cu functionalitatea zilnica, este generatoare de stres si consumatoare de energie, timp (mai mult de o ora/zi); si caracterul egodistonic al tulburarii – inseamna ca persoana afectata identifica acest trairi ca fiind disfunctionale, nerezonabile si, de aceea, incearca sa le inlature. Numarul ideilor obsesionale si compulsiilor este limitat la cateva teme: frecvent intalnim verificarile, teama de contaminare sau murdarire, preocuparea de a aranja lucrurile intr-un anume mod, impulsuri agresive sau sexuale dificil de controlat.

In ce priveste psihoterapia, s-a observat ca tulburarea obsesiv-compulsiva are cele mai bune rezultate in urma sedintelor de terapie asociate cu tratament medicamentos. In general, se folosesc 2 tipuri de tehnici terapeutice: cele cognitive si cele bazate pe expunere. Rolul tehnicilor bazate pe expunere este simplu: persoanele cu aceasta tulburare vor invata treptat sa se obisnuiasca cu anxietatea generata de o anume situatie si sa nu se mai angajeze in ritualuri (sa reziste compulsiilor) menite sa scada aceasta anxietate.

Expunerea se poate realiza in mod imaginativ sau in-vivo (practic, in timp real). Nici una din aceste tehnici nu aduce cu sine riscuri pentru persoana implicata. Expunerea imaginativa presupune ca terapeutul creeaza un scenariu in care expunerea la ideea generatoare de anxietate si la potentialele ei urmari se face treptat sau brusc (flooding). Este relizata astfel o “pregatire imaginativa” care il va ajuta pe client sa faca fata situatiilor reale.

Tehnica expunerii in-vivo (in timp real) se foloseste de generarea unor momente similare celor din viata de zi cu zi pe care cei cu tulburare obsesiv-compulsiva invata sa le managerieze impreuna cu terapeutul (de exemplu atingerea unei suprafete contaminate cu microbi sau incercarea de a “rezista” in fata unor lucruri aflate in dezordine). Desensibilizarea se face treptat.

Tehnicile cognitive au rolul de a “modela” gandurile negative automate si irationale ce apar in cadrul acestei tulburari mentinand cercul vicios al obsesiilor si compusliilor. Concret pacientii vor fi invatati sa identifice apoi sa provoace aceste credinte irationale. Cele mai multe sunt legate de nesiguranta, rusine si vina, mentinerea cu rigiditate a anumitor idei, tendinta de a supraestima riscul asociat unei anumite situatii sau acordarea unei importante deosebite anumitor ganduri.

De obicei, cele mai bune rezultate sunt obtinute atunci cand sunt folosite ambele tipuri de tehnici (cognitive si comportamentale) astfel incat fenomenul de restructurare cognitiva sa fie eficace si adaptativ realitatii (un fel de rearanjare a modului in care gandim).

Articol realizat de Adina Madarasz, medic

Anxietate

Anxietate - 23 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

29.09.2023

1 EUR 4.9746
1 USD 4.6864

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo