Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Violenta domestica


Violenta domesticaViolenta domestica este un abuz efectuat de un partener sau o persoana apropiata cu scopul de a stabili sau mentine o forta de putere dominanta asupra victimei. Violenta domestica este atunci cand o persoana incearca sa-si impuna puterea asupra partenerului, incercand sa controleze. Astfel el creeaza frica si-si intimideaza partenerul.
Familii afectate de violenta se regasesc in toate straturile sociale, indiferent de nivelul de educatie, pozitie sociala, varsta sau etnie. In majoritatea cazurilor este
infaptuita de barbati si experimentata de femei. Exista si barbati agresati de partenerele lor. Insa in Romania, in majoritatea situatiilor, femeile au de suferit si lucrul acesta a inceput sa fie spus cu voce tare, recunoscut.

Biologicul si socialul au rol important in manifestarea agresivitatii.

In privinta manifestarii agresivitatii, latura biologica este mai pregnanta. Barbatii au un statut hormonal specific: testosteronul, responsabil de inducerea unui comportament competitional sau chiar criminal, hormonii sexuali masculini (androgeni corelati cu capacitatea sporita a barbatilor de a dobandi resurse, pozitie ierarhica si partenere). Anatomia lor (mai musculosi, mai inalti, cu timp mai scurt de reactie, cu o rezistenta fizica mai buna). Barbatilor le este proprie intr-o mai mare masura agresivitatea fizica, in timp ce femeile utilizeaza agresivitatea indirecta (neafisarea directa a ostilitatii); ea este mai mult verbala. La femei, amigdala (structura din creier responsabila de raspunsul emotional) este mai sensibila la stimuli amenintatori. La ele este mai bine dezvoltat potentialul neuropsihologic de evitare a starilor de frica si a situatiilor periculoase. Frica mai sporita fata de actiunile violente este determinata si de rolul lor de mama.

Toti acesti factori anatomici, hormonali si comportamentali demonstreaza inclinatia biologica a barbatilor de a fi mai combativi, mai implicati in acte de violenta si infractiuni. Mediul social doar cultiva si scoate in relief aceste predispozitii naturale spre lupta si agresiune. (Dorian Furtuna-etolog) .

Barbatii si femeile trebuie sa fie priviti in toata complexitatea lor. Predispozitia bilogica exista si nu o putem nega, iar ea se manifesta diferit la fiecare, intr-o ecuatie unica. Factorul social este cel care moduleaza aceasta predispozie. Violenta domestica este influentata foarte mult de societatea in care traim si contextului, acesta insemnand familie, prieteni, cadrul socio-cultural.
In esenta, cand cineva isi manifesta agresivitatea asupra altei persone putem vorbi de un primitivism in manifestare, de o slaba gestionare a propriilor emotii si chiar de patologii.

Violenta domestica este o problema legata de putere, dominatie si control. Ea este favorizata in mare parte de convingeri bine inradacinate, invatate sau mostenite, de credinta ca femeia trebuie sa se supuna barbatului, ca “femeia trebuie batuta din cand in cand”, ca ea este “proprietatea barbatului”, de impartirea rigida in “sexul tare” si “sexul slab”, de considerarea femeilor ca fiind neputincioase. Predomina mentalitatea ca violenta domestica
este “un lucru normal, care se mai intampla” si care nu trebuie discutat, ca “ rufele murdare se spala in familie”. In cazul unui divort este acuzata in primul rand femeia pentru ca “nu a fost in stare sa-si pastreze casnicia”. Aceasta mentalitate este perpetuata cu ajutorul unei culturi a tacerii si invinuirii victimelor.

Violenta domestica nu este o normalitate.
Copiii care traiesc intr-un mediu violent invata de cele mai multe ori ca este acceptabil ca un barbat sa loveasca o femeie, ca nu trebuie sa vorbeasca despre violenta. Copiii care traiesc intr-un mediu violent sunt martori ai amenintarilor verbale, batailor, torturarii sexuale, incercarilor de sinucidere, crimelor. Desi consecintele violentei asupra copiilor pot varia in functie de natura si gravitatea acesteia, repercursiunile pe termen lung si scurt sunt foarte grave, aducand modificari puternice in comportamentul lor (depresia, anxietatea si agresivitatea, performanta scazuta in activitatea scolara, lipsa de incredere in sine si in ceilalti, probleme de sanatate). Ei pot simti vina (ca nu au facut ceva pt a opri abuzul), durere emotioanala fata de pierderea unui parinte in cazul separarii, teama continua legata de un viitor conflict, nevoia excesiva de atentie, ingrijorare fata de viitor in privinta situatiei familiei. Principala consecinta a violentei asupra copiilor este ca ea naste de cele mai multe ori adulti violenti.

Articol realizat de Nicoleta Manea, psiholog

Agresivitate

Agresivitate - 25 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo