Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Forme ale violentei domestice


Forme ale violenteiViolenta are mai multe forme: emotionala, verbala, fizica, sexuala, economica, sociala.

Violenta emotionala precede si acompaniaza celelalte forme de abuz; adesea ea nu este sesizata de cei din afara relatiei; este la fel de daunatoare ca si violenta fizica. A fi injosita, a fi criticata in mod constant, a fi controlata si monitorizata constant (prin verificarea telefonului, a mesajelor, a emailurilor, instalarea camerelor de luat vederi pe ascuns), amenintari cu moartea, distrugerea proprietatilor, limbaj jignitor, ascunderea cheilor de la masina, golirea rezervorului , urmarirea victimelor atat in casa cat si in afara domiciliului, privarea de satisfacerea nevoilor personale esentiale (mancare, somn etc).

Violenta verbala: adresarea de injurii, folosirea unui ton ridicat, tipete sau voce foarte joasa si amenintatoare, manipularea prin conditionare “daca ma iubesti cu adevarat, atunci trebuie sa….” .

Violenta fizica: aceasta forma poate cunoaste apecte mai usoare cum ar fi impingerile, sau astupatul gurii pt a-i bloca victimei exprimarea, scuiparea sau murdarirea cu dejectii, trasul de par, pana la loviri cu pumnul, palma, piciorul sau diverse obiecte, arsuri, injungierea, lovirea cu capul de pereti sau geamurile masinii.

Violenta sexuala cunoaste manifestari de la comentarii degradante la adresa femeii, degradarea sexuala prin expunerea fortata la pornogratie grafica si explicita, dezbracarea fortata, atingeri fortate cu conotatie sexuala, acte sexuale intretinute fara acordul femeii chiar si in cadrul unei casnicii.

Violenta economica - se manifesta prin controlul accesului victimei la bani sau lucruri personale, hrana, mijloace de transport, telefon si alte surse de protectie sau ingrijire; obligatia de a da socolteala pentru toate cheltuieleile (chitante, tot ce s-a cheltuit), folosirea recesiunii ca motiv pentru a-si justifica abuzul. Este o tactica pe care abuzatorii o folosesc pentru a castiga controlul si dominarea asupra partenerilor si are ca scop izolarea femeii intr-o stare de dependenta financiara completa. Astfel el se asigura ca aceasta este fortata sa aleaga intre a ramane intr-o relatie abuziva sau a face fata unei saracii extreme.

Violenta sociala - interzicerea intalnirilor cu prietenii sau rudele, izolarea victimei de surse de informare si lipsirea acesteia de suport social.

Dinamica manifestarilor violente se desfasoara sub forma de spirala.

Faza de acumulare a tensiunilor - victima actioneaza cu precautie si incearca strategii pentru a evita un incident violent;
Faza acuta - momentul in care agresiunea se produce; ea se poate intinde de la un episoade de cateva minute pana la o intreaga saptamana sau mai mult.
Faza de relaxare - este o perioada de calm in care agresorul manifesta blandete si dragoste fata de victima, acesta reprezentand un armistitiu vag in cadrul unei perioade de amenintari si lovituri. El poate folosi santajul emotional cum ca “nu poate trai cu idea despartirii”. Femeia vede uneori in manifestarile violente ale agresorului o boala pe care ar putea sa o vindece.

E important sa fie cunoscute toate aceste manifestari ale violentei domestice pentru ca femeile, de multe ori, dau alte semnificatii comportamentelor violente ale barbatilor, gasindu-le scuze si circumstante atenuante. Ele ignora micile sau marile semne pe care le primesc sau le observa, tocmai pentru ca si ele sunt tributare unei gandiri disfunctionale.

Semne care va arata ca sunteti intr-o relatie cu potential abuziv: teama fata de partener, atentie excesiva asupra propriului comportament din cauza schimbarilor sale de dispozitie, concentrare exclusiva asupra nevoilor sale, in detrimentul celor proprii; partenerul isi pierde cumpatul chiar si pentru lucruri neimportante, gelozie excesiva, nevoile femeii nu sunt luate in considerare, el este cel care ia hotarari in relatie, criticarea excesiva a rudelor si a prietenilor. Unul sau mai multe dintre aceste semne pot constitui semnale de alarma ca va aflati intr-o relatie abuziva.

Ce e de facut?

Daca o femeie sa afla in pericol iminent trebuie:
  • Sa sune la numere de urgenta 112;
  • Plecarea imediata in cazul in care se poate;
  • Evitarea incaperilor stramte sau fara alte portite de iesire;
  • Alarmarea prietenilor sau vecinilor;
Daca agresiunea a avut loc, important este sa se prezinte la serviciul de urgenta pentru a se constata leziunile, la politie pentru a reclama abuzul, salvarea mesajelor amenintatoare sau abuzive, cautarea unui martor care sa poata certifica cele vazute.

Daca se hotaraste sa ramana:
  • Purtarea unui telefon mobil cu incarcator si numere de ajutor;
  • Inventarea unui cod de ajutor pe care sa-l comunice unor personae apropiate, prin care sa semnaleze ca se afla in pericol;
  • Pregatirea unei genti care sa contina cateva lucruri esentiale documente, cateva haine, medicamente, chei, bani, numere de telefon importante ;
  • Daca sunt implicati si copii, e bine sa li se comunice si acestora (daca sunt suficient de mari sa inteleaga si sa li se obtina cooperarea) ca e posibil
    sa plece de acasa si sa se asigure ca a gasit, cel putin provizoriu, un loc pentru a-i proteja si ocroti. De asemenea, utila este si informarea prealabila cu privire la institutii care pot oferi ajutor: centre de asistenta sociala, organizatii pentru femei, linie telefonica de asistenta.
  • Daca nu reusiti sa luati nimic din cele de mai sus, important este ca ati plecat ca sa va protejati, iar lucrurile personale le veti recupera mai tarziu. Siguranta ta si a copiilor tai este cea mai importanta.
Ce se intampla dupa plecare?

Plecarea dintr-o relatie abuziva nu inseamna ca violentele au incetat cu certitudine. Multe femei sunt inca agresate de fostii parteneri. De aceea trebuie sa ia masuri pentru a fi in siguranta acolo unde se afla: un telefon care sa afiseze numerele care apeleaza, cu robot, salvarea mesajelor amenintatoare, diversificarea rutinelor zilnice (schimbarea rutei pana la serviciu, efectuarea cumparaturilor din alte locuri decat cele frecventate de obicei), daca trebuie sa se intalneasca cu fostul partener sa o faca in locuri publice; masuri de protectie acasa (instalarea unei alarme), la serviciu (solicitarea unui coleg sa va insoteasca pana la statie sau parcare), anuntarea sefilor despre situatia respectiva, pentru ca el va putea astfel intelege si ajuta in diferite cazuri, obtinerea unui ordin judecatoresc de protectie.

Ce le determina pe femei sa accepte abuzurile in cuplu? Ce le determina sa se autoagreseze, expunandu-se unr riscuri atat de mari?
- dintr-o neincredere in propria persoana, pentru ca ele cred ca nu se pot descurca prin fortele proprii, fara el, neavand venituri prin care sa-si sustina existenta, ca nu au unde sa plece cu copiii. Unele dintre ele nu mai au parinti sau acestia locuiesc la distanta foarte mare, sau nu le pot sustine si pe ele. Cele mai multe femei abuzate au copii, si nu intrevad o solutie pe temen lung pentru ele si copiii lor;
- din cauza sentimentului de teama, ca ele pot fi invinuite ca nu au facut tot ce au putut pentru ca sa atenueze agresiunea, sau ca sa o evite; din cauza sentimentului de rusine, jena fata de ce li se intampla;
- traiesc sentimente de neajutorare, pasivitate si neputinta;
- se simt responsabile pt comportamentul lor spunand “e vina mea ca l-am cicalit prea mult, in loc sa tac din gura”;
- din cauza amenintarilor agresorului, de teama ca situatia s-ar putea inrautati, neconstientizand ca astfel ele se expun unor riscuri si mai mari;
- isi iubesc partenerul si spera ca el sa va schimba;
- unele dintre ele cred ca el “are dreptul” sa se comporte violent si ca ele “isi merita pedeapsa”;
In esenta este vorba de o lipsa a respectului de sine, de iubire fata de propria persoana, atunci cand accepti sa fii agresat, indiferent de forma.

Violenta domestica este un fenomen social si pentru a putea fi combatuta ea trebuie constientizata si inteleasa sub toate formele ei.

Nu e niciodata prea tarziu sa apelezi la un ajutor. Important este sa stii ca trupul tau iti apartine, tu decizi unde, cand si de cine vrei sa fie atins, ai dreptul sa spui nu, sa te razgandesti, nimeni nu are dreptul sa te raneasca nici fizic, nici emotional; ai dreptul sa soliciti si sa primesti protectie si sprijin. Tu si copiii tai aveti dreptul sa traiti in pace si siguranta. Vina apartine in totalitate celui care agreseaza. Oricine are dreptul de a se comporta natural, fara teama de a fi abuzat sau pedepsit.

Articol realizat de Nicoleta Manea, psiholog

Agresivitate

Agresivitate - 25 articole

Psihologie - Citeste si...



Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo