Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Agresivitatea pasiva si eschivarea - modalitati de abordare a conflictului.


O modalitate ineficienta de abordare a unui conflict este agresivitatea pasiva. In acest tip de solutionare a conflictului, persoana cedeaza aparent, pentru ca in cele din urma sa actioneze in felul sau. Din moment ce agresivitatea este indirecta (mai degraba ascunsa decat fatisa), ea poate fi foarte dificil de tratat.

Persoanele pasiv-agresive gasesc diferite modalitati de a face ceea ce nu se asteapta ceilalti atunci cand apare un conflict, dar niciodata nu adopta in mod evident o atitudine de refuz. Mai exact, agresorii pasivi saboteaza pe furis asteptarile celuilalt ignorand deschis o cerere, facand greseli (cu intentie sau fara intentie), ocolind ceva important sau pur si simplu irosind timpul. De exemplu, un sot care fara voia lui merge la cumparaturi, in timp ce la televizor tocmai se difuzeaza un meci in care joaca echipa de fotbal favorita, uita sa cumpere cele mai importante produse din lista de cumparaturi.

Persoanele pasiv-agresive par sa fie adesea lente, flexibile si blande. Totusi, agresorii pasivi tind sa aiba relatii de cuplu problematice, caracterizate printr-un substrat de resentiment, ostilitate si frustrare.

Un alt model de a face fata unui conflict, asemanator agresivitatii pasive, este eschivarea. Adesea, eschivarea se ridica la nivelul agresivitatii pasive, dar ii lipseste ostilitatea. Cei care se eschiveaza evita confruntarea, amanand o rezolvare a conflictului.

Ca si agresivitatea pasiva, eschivarea are aparenta acceptarii si concesiei. In realitate, cei care se eschiveaza evita sa faca acest lucru, retragandu-se in tacere, citind un ziar, uitandu-se la televizor sau refuzand sa vorbeasca despre problema conflictului. Ei pot evita o confruntare plecand, ridicandu-se si iesind din camera sau chiar din casa.

Aceasta absenta a comunicarii eficiente este, desigur, un tip de comunicare in sine, din moment ce transmite un mesaj. Totusi, conflictul ramane si poate fi foarte apasator, creand presiune pentru ca celalalt sa cedeze.

Daca o persoana utilizeaza in mod caracteristic acest tip de comunicare in conflict, in cele din urma relatia cu cealalta persoana poate degenera intr-un joc psihologic.

Articol realizat de Melania Macovei, psiholog

Agresivitate

Agresivitate - 25 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

22.09.2023

1 EUR 4.9675
1 USD 4.6709

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo