Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Efectele negative ale lipsei motivatiei si a increderii in sine in adolescenta


Motivatia este mobilul activitatii umane. Ea este in stransa legatura cu nevoile omului, cu nevoile biologice, cu nevoia de apartenenta la un grup, cu nevoile de siguranta si confort, cu nevoia de valorizare, precum si cu nevoile estetice si spirituale.

Printre cele mai importante tipuri de motivatie sunt: motivatia homeostazica care impinge persoana spre comportamente necesare satisfacerii functionarii optime a organismului (de ex. mancatul); motivatia de crestere si dezvoltare atat biologica, cat si psihologica, cea biologica este inconstienta, cea psihologica presupune stabilirea unor idealuri si aspiratii inalte pe baza cunoasterii si autocunoasterii; motivatia de afiliere la un grup care presupune nevoia de valorizare, de respect social, de cooperare si reconciliere cu alti oameni; motivatia de realizare pe plan profesional, care presupune performanta.

Motivatia poate fi extrinseca, cand factorii motivatori sunt externi si persoana executa sarcina pentru ce primeste in schimb din exterior (de exemplu, in mediul scolar un motivator extern este nota) sau poate fi intrinseca, atunci cand factorul motivator este intern (de exemplu, un elev invata la o materie pentru ca i se pare interesanta si ii face placere sa afle lucruri noi in legatura cu acel subiect). Un elev poate sa invete la o materie pentru nota, apoi sa inceapa sa-i placa acea materie, astfel motivatia sa extrinseca se va transforma in motivatie intrinseca.

Factorii care promoveaza motivatia intrinseca sunt: provocarea (sarcina trebuie sa aiba un nivel de dificultate optim), controlul (dorinta oamenilor de a controla ceea ce se intampla cu ei), competitia, curiozitatea, cooperarea, recunoasterea. Este de preferat sa existe o motivatie intrinseca, deoarece aceasta aduce o mai mare satisfactie si performanta pe termen lung.

Increderea in sine este in stransa legatura cu imaginea de sine care se formeaza in anii copilariei si adolescentei. La varsta copilariei, pana la 7 ani, copilul crede ca este ceea ce ii transmit parintii si alti adulti semnificativi din viata sa. In anii de scoala, imaginea de sine a copilului si adolescentului se creaza pe baza rezultatelor scolare si prin comparare cu colegii sai. Pe tot aceast parcurs conteaza si mesajele celor din jur, parinti, profesori si colegi.

O lipsa a motivatiei si a increderii in sine la varsta adolescentei poate duce la: rezultate slabe la scoala; abandon scolar; neputinta de a lega relatii de prietenie cu colegii; aderarea la grupuri in care se practica alcool, droguri; depresie prin izolarea acelui adolescent care nu-si gaseste rostul, sensul.

Articol realizat de Emilia Petrescu, psiholog

Adolescenta

Adolescenta - 9 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

29.11.2023

1 EUR 4.9726
1 USD 4.5313

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2023 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo