Statisticile spun ca 90 % din problemele copiilor sunt din cauza modului in care intelegem si gestionam rolul de parinte.
Pe de alta parte, proverbul spune: “Copiii sunt oglinda parintilor”. E bine sa desprindem din el mai mult decat fireasca asemanare.
Este foarte important ca noi, parintii, sa constientizam ca mare parte a atitudinilor propriilor copii sunt determinate de noi, de comportamentul si frustrarile noastre pe care, fara sa stim si fara sa vrem, le transferam lor, pentru ca mai apoi sa-i judecam.
Iar pe noi, copiii, ne-ar ajuta sa intelegem ca dragostea este aceea care determina grijile si ca respectul si rabdarea sunt o virtute.
Organizator: Clinica de Psihologie Dr. Ion Duvac
Perioada de desfasurare: 3 -26 iunie 2013
Frecventa: adolescenti - in fiecare luni a saptamanii intre orele 18:00 – 21:00; adulti - in fiecare miercuri a saptamanii intre orele 18:00 – 21:00
Grup tinta: adulti si adolescenti
Pret: 60 lei/ intalnire (20 lei/ora)
e-mail: ana.maris@admin.intellpsy.com
telefon: 0756-116.636; 0314-252.825
Locatie: Bucuresti, str. Intrarea Rigas, nr. 31bis, sector 1.
Prapastia dintre generatii? Putem vorbi despre prapastie sau lupta dintre generatii?
De ce? In fond, sunt parintii nostri! La randul lor, si ei sunt sau au fost copiii unor parinti care si-au facut griji, care i-au certat sau i-au apreciat pentru ceva anume. Trebuie sa-si aminteasca cum e sa fii copil! Si ei au ras, au plans, iar uneori n-au inteles, ca si noi acum. Dar cand ne vorbesc, nu-si amintesc decat pedepsele pe care le-au primit si cum s-au conformat. Nu ne vorbesc despre cum s-au simtit, ce au gandit sau cum au reusit, daca au reusit, sa exprime toate acestea. Nu ne vorbesc si despre modul in care au fost afectati. Dar noi, copiii, ii intelegem: poate tocmai pentru ca isi amintesc doar restrictiile ce le-au fost impuse si le transfera acum asupra noastra.
Dar noi parintii?! Si noi ne putem intreba “de ce sa existe o lupta intre generatii?”
In fond, sunt copiii nostri, pe care noi ii crestem, ii educam si formam de-a lungul anilor, pe care noi ii pregatim pentru viata!
Am observant ca nu fac fata sau ca sunt prea rebeli? Nu ne mai intelegem? Ni se pare ca nu mai recunoastem in ei pe cei ce-i duceam de mana la scoala? E normal!
Cresc, intalnesc provocari noi si isi formeaza personalitatea proprie amestecand dorintele noastre cu aspiratiile lor. Facand fata noilor cerinte cum se pricep ei mai bine, uneori gresesc. Poate pentru ca nu inteleg ce se doreste de la ei, poate pentru ca incearca sa afle cine sunt ei.
Si atunci de ce sa invocam mereu problemele dintre generatii?! Poate ca raspunsul se afla in modul in care am stiut sa-i formam, cum i-am invatat sa ceara si sa ofere!
Cum i-am ascultat? Cum i-am inteles?
Cum le-am vorbit? Cum i-am apreciat?
Cum i-am respectat si cum i-am invatat sa se respecte?
Cum i-am iubit sau cum le-am aratat ca-i iubim?
Sau poate vreti sa intelegeti de ce sunt atat de tristi, emotivi sau prea impulsivi?
Haideti sa invatam impreuna! Sa aflam cum se induce anxietatea, sau cum anume, prin comportamentul sau din cauza experientelor noastre de viata, putem provoca depresia atat noua cat mai ales celor dragi.
Clinica de psihologie Dr. Ion Duvac