Familia noastra (in primul rand parintii) ne ajuta sa ne formam o anumita conduita in identificarea emotiilor, un anumit fel de reactie afectiva la evenimentele petrecute precum si un mod personal de a exprima si gestiona aceste emotii.
Organizator: Cabinet Individual de Psihologie Mihalcea Adela
Data: 4 octombrie 2014
Durata: 8 ore si jumatate; interval orar 10:00-18:30, cu pauze de cafea si o pauza de pranz de 45 minute
Pret: 150 lei / participant
Data limita de inscriere: 02.10.2014
Contact: psiholog Adela Mihalcea
E-mail: adelam110@gmail.com
Tel: 0726-113.331
Locatia: Bucuresti, bd. Magheru, nr. 26. Detalii despre adresa se vor primi la inscriere
Atunci cand apar dificultati in viata noastra ca urmare a lipsei de exprimare sau a exprimarii nepotrivite a emotiilor, este corect sa ne gandim si la posibilitatea de a fi mostenit sau invatat aceste manifestari din familie.
Identificarea unor reguli nescrise, dar bine impamantenite in familie ne poate ajuta la schimbarea felului propriu de a reactiona emotional la multitudinea de factori externi si de a ne putea exprima intr-un fel autentic si sanatos.
Cateva exemple de astfel de „reguli” pot fi:
- Nu-ti arata supararea, fii mereu cu zambetul pe buze!
- Ai grija de suferinta mea!
- Nu spune ca ti-e frica, lumea te va crede slab!
- Nu arata ce simti, lumea te va crede fraier!
- Plange-te mereu, asa lumea te va ajuta!
- Fii mereu fericit, doar asa vei fi iubit!
Este o legatura foarte puternica intre felul in care gandim, felul in care ne exprimam emotiile si starea de sanatate fizica. Corpul nostru este primul care ne avertizeaza ca e ceva in neregula cu noi . In acest fel pot aparea dureri de cap, de spate sau in orice alta zona a corpului, insomnii, oboseala cronica, hiper sau hipotensiune, palpitatii, adictii de substante, anxietate, atacuri de panica si multe alte simptome, ajungandu-se uneori pana la imbolnavire.
Este bine sa stim ca atunci cand simtim frica, furie, suparare, tristete, ingrijorare, corpul nostru incepe sa se apere, se incordeaza si ramane asa pe termen lung. Daca aceste emotii nu sunt exprimate sanatos, intregul corp se rigidizeaza atat exterior cat si interior, iar fluxul de energie, aducator de vitalitate si pofta de viata, se blocheaza.
A invata sa-ti recunosti sentimentele si sa le exprimi intr-o maniera adaptativa si sanatoasa, nu este un proces simplu.
Primul pas este sa incepi sa observi constient ce simti, sa accepti aceste sentimente si sa ti le apropii ca pe un prieten bun care iti spune ce este in neregula. Sa fii atent la felul in care gandurile si modul tau de a le interpreta afecteaza felul in care te simti si, in acelasi timp cum credintele si convingerile din familie continua sa-ti influenteze reactiile si comportamentul.
In cazul in care anulezi participarea cu o zi inainte, suma se achita, dar poti trimite, in locul tau, o alta persoana care va fi la fel de bine-venita ca si tine.
Cu drag,
Psihoterapeut Adela Mihalcea
Cabinet Individual de Psihologie Mihalcea Adela
Alte subiecte postate de Adela Mihalcea
Manipularea ca mod de relationare – caracteristici si riscuri asociate
Profilul persoanei care manipuleaza
Manipularea ca mod de relationare – caracteristici si riscuri asociate
Profilul persoanei care manipuleaza