O pozitionare corecta in relatia parinti-copii este aceea ca parintii ofera si copiii primesc. Cand aceasta regula se inverseaza, intr-un mod constient sau inconstient, copilul isi va pierde pozitia si rolul sau si va deveni, dupa caz, parinte, partener sau confident pentru unul dintre parinti sau pentru amandoi. Acest nou rol va pune o mare greutate pe umerii copilului, greutate de care el va deveni constient mai tarziu, in viata de adult sau, poate, niciodata.
Organizator: Cabinet Individual de Psihologie Mihalcea Adela
Data: 13.09.2014
Durata: de la 10:00 la 18:30
Pret: 150 lei/ persoana
Numar participanti: maxim 12 persoane
Data limita de inscriere: 12.09.2014
Contact: psiholog Adela Mihalcea
E-mail: adelam110@gmail.com
Tel: 0726-113.331
Locatia: Bucuresti
Copilul parinte
Desi de cele mai multe ori, mama sau tata sau amandoi asigura suportul material si protectia fizica a copilului, acestia cer copilului sa le asigure suportul emotional ("eu am sacrificat totul pentru tine, tu sa ma iubesti mereu!"). Adica sa le satisfaca nevoile emotionale pe care nu le-au primit, nici ei, de la parintii lor: de a fi sustinut sau sprijinit, inteles, acceptat, validat, incurajat si multe altele. Astfel ca, atata timp cat parintele traieste, acest copil se va simti responsabil de trairile parintelui sau.
Copilul partener
Aceasta este o situatie intalnita mai ales in familiile monoparentale, dar suficient de des si in celelalte familii, mai ales cand cei doi soti nu se inteleg dar nici nu vor sa se desparta. Copilul partener va lua parte la toate deciziile din casa, indiferent daca intelege sau nu despre ce este vorba, isi va insoti parintele peste tot unde acesta doreste, va fi de multe ori imbracat ca un adult sau nu i se va da voie sa se comporte ca alti copii de varsta lui. In cazuri patologice grave, la initiativa parintelui, copilul poate deveni chiar partener sexual.
Copilul confident
Este copilul caruia parintele ii povesteste amanuntit ce i se intampla, ce ganduri il macina si ce trairi are in legatura cu evenimentele din viata sa. Acestui copil i se cer sfaturi si asumarea unor decizii pe care, uneori, parintele le si urmeaza. In cazul in care aceste sfaturi au rezultate proaste pentru parinte, atunci copilul va fi tras la raspundere si, eventual, va fi amenintat cu ruperea „prieteniei”.
Toate aceste roluri au efecte negative si chiar distructive pentru copil. Ii provoaca o maturizare timpurie si astfel, in viata de adult, el va cauta situatiile si persoanele cu care sa-si poate trai copilaria si sa-si poata satisfice nevoile emotionale. Poate avea de la sentimente de grandiozitate („ce s-ar face oamenii fara mine?”) pana la cele mai profunde sentimente de umilinta, tristete,ura, rusine. Ca adult ii va fi foarte greu sa se desparta de parinti si de casa parinteasca sau va pleca foarte departe avand sentimentul ca este singura cale de scapare. Va avea relatii de dependenta sau nu va avea relatii cu parteneri de sex opus.Nu isi va putea implini nevoile profesionale avand o puternica anxietate de perforrmanta, va avea greutati in a-si defini scopurile, nevoile si dorintele si va trai cu senzatia ca propria lui viata nu-i apartine
In acest worshop iti propun:
- sa descoperi rolul pe care l-ai avut in familia de origine si consecintele acestui rol in viata ta de adult
- sa vezi cum poti avea grija de copilul tau interior si cum sa-ti indeplinesti nevoile simbiotice fara a pune presiune pe cei din jur
- sa afli care este distanta potrivita si sanatoasa fata de familie pentru a avea o relatie echilibrata cu aceasta si, in acelasi timp, sa-ti poti dezvolta potentialul propiu
- sa afli noi perspective asupra vietii tale
- sa inveti cum sa te raportezi la ceilalti dintr-o pozitie potrivita adult-adult
Pentru inscriere te rog sa suni la datele de contact postate mai sus. In cazul in care anulezi participarea cu o zi inainte, costul work-shop-ului se achita sau poti trimite pe cineva in locul tau care va fi la fel de bine-venit ca si tine.
Cu drag,
Psihoterapeut Adela Mihalcea
Cabinet Individual de Psihologie Mihalcea Adela
Alte subiecte postate de Adela Mihalcea
Manipularea ca mod de relationare – caracteristici si riscuri asociate
Profilul persoanei care manipuleaza
Manipularea ca mod de relationare – caracteristici si riscuri asociate
Profilul persoanei care manipuleaza