"Cand se instaleaza tacerea cuvintelor, se trezeste violenta suferintelor. Ceea ce nu poate fi spus in cuvinte, poate fi strigat cu ajutorul trupului nostru." (Jacques Salome, fondatorul metodei ESPERE)
Organizator: Cabinet Psihologic SENS
Data: 16-17 octombrie 2010
Program: 9,00-18,00 ( 12,45-14,30 – pauza de pranz)
Pret: 300 lei/persoana
E-mail: office.sens@yahoo.com; grupuri.sens@yahoo.com
Tel: 0720-354.094; 0723-288.924 (Cecilia Bolozan)
Locatia: Bucuresti
Poate sa para paradoxal , dar bolile apar din instinctul de autoaparare. Cand ne confruntam cu situatii care pun in pericol diverse arii ale fiintei noastre, ale existentei noastre, avem o serie de reactii, inainte de toate corporale, apoi apar si afectele, emotiile...
Cu cat presiunea confruntarii e mai mare, cu atat semnele psihocorporale sunt mai pregnante. Cu cat lucrurile raman mai mult timp nerezolvate cu atat se prelungeste, se amplifica, se complica starea de disconfort si tulburare a corpului si a sufletului deopotriva. Se instaleaza simptome, adica ceva se intampla in mod repetat si mereu la fel in corpul si sufletul nostru. Pe termen lung apar tulburarile functionale (corpul nu are nici o boala, dar functioneaza “anormal”) si bolile (perturbari profunde in functionarea corpului, cu afectare fizica) care ne semnalizeaza ca trebuie sa actionam intru apararea noastra, sa demaram o aparare ecologica, de tipul este pentru binele meu si nu impotriva lumii.
De cele mai multe ori noi ne luptam cu boala si vedem in ea un inamic, in timp ce ea este doar un limbaj. Daca intelegem despre ce ne vorbeste, putem gasi un limbaj mai adecvat pentru a exprima ceea ce necesita atentie si ingrijire in prezent si putem interveni in viata noastra intr-un mod mai sanatos decat am facut-o pana atunci. Daca ascultam si intelegem devenim capabili sa alegem ce avem de facut si cum sa facem pentru sanatate, nu impotriva bolii.
Asadar, din nou paradoxal, bolile nu vin in viata noastra ca sa ne faca viata amara, ci tocmai pentru a ne da semnalul ca fiinta noastra are nevoie de atentie, ingrijire, vindecare intr-o zona de mai mare profunzime, care nu poate da semnale constiintei altfel decat printr-un limbaj de neocolit, simptomele corporale, uneori deosebit de severe, caci la semnale mai putin intense sau sporadice nu am reactionat pana atunci.
Boala ne determina sa luam pozitie in mod ecologic fata de viata noastra in relatie cu lumea. A face ceva bun pentru mine inseamna a actiona in spiritul respectului fata de mine si fata de sistemul in care exist, astfel incat sa identific si sa aduc in viata mea ceea ce hraneste si sustine dezvoltarea mea. De mine depinde in ce fel si cum ma pozitionez fata de oameni, situatii, evenimente. De mine depinde daca pastrez inauntrul meu ceea ce imi face rau si daca pastrez asa ceva chiar si dupa ce mi-am dat seama ca ceva imi face rau. Asta presupune sa imi asum responsabilitatea de coautor al vietii mele.
Asa ca, ne adresam…
Tuturor celor interesati sa exploreze propriul potential de dezvoltare personala si vindecare.
Tuturor celor care sunt interesati in intelegerea limbajului simbolic al afectiunilor psihosomatice (afectiuni fizice dobandite in urma unor stresuri psihice, stres psihic dobandit in urma unei afectiuni fizice), anxietatii, atacurilor de panica, depresiei, dependentelor, dificultati relationale, confuzie existentiala (trairea de a nu-si gasi locul, drumul, sensul in viata), tulburari de alimentatie, tulburari de somn, afectiuni dobandite in urma unor evenimente traumatizante etc.
Cabinet psihologic SENS - Daniela Neagu
Alte subiecte postate de SENS
Corpul este un instrument pretios de activitate psihologica
Ascultand mesajele corpului
Corpul este un instrument pretios de activitate psihologica
Ascultand mesajele corpului