• stabileste-ti scopuri si limite realiste
• priveste lucrurile in ansamblu si incearca sa nu-ti schimbi buna dispozitie din cauza unor aspecte insignifiante;
• gaseste-ti timp pentru activitatile care iti procura placere si o stare buna de spirit;
• executa regulat exercitii fizice;
• pastreaza-ti o privire optimista indiferent de dificultatile ivite;
• rasplateste-te pentru lucrurile bune facute pe parcursul unei zile.
Strategii de diminuare a stresului
Chiar daca de multe ori nu esti constient de nivelul ridicat al stresului, nu trebuie sa devii prizonierul cestuia. Trebuie sa-ti asculti organismul pentru a percepe momentele cand stresul actioneaza asupra sanatatii. Va oferim cateva metode de reducere a stresului:
• Adopta o maniera pozitiva de a privi lucrurile - stresul poate ajuta memoria de scurta durata - el genereaza producerea glucozei care este trimisa la creier, oferind neuronilor energia de care au nevoie. Pe de alta parte daca stresul se prelungeste poate impiedica distributia glucozei, afectand memoria.
• Fa-ti timp pentru tine! Pentru a nu te simti vinovat, gandeste-te la acest lucru ca si cum ar fi o recomandare din partea specialistului. Oricat de incarcat ar fi programul tau, nu-ti uita sa-ti rezervi minim 15 minute pe zi, timp in care poti savura o plimbare, beneficiile unui dus sau poti recurge la discutia cu un prieten bun.
• Somnul - este unul dintre cele mai bune remedii pentru sanatatea mintala si cea corporala. Beneficiile unui somn suficient constau in diminuarea riscului de imbolnavire si in capacitatea de a-ti solutiona problemele cu o minte limpede. Incearca sa dormi de la 7 la 9 ore pe noapte.
• Alimentatia sanatoasa - incearca sa mananci cat mai multe fructe, legume si produse bogate in proteine. Sursele bogate in proteine sunt reprezentate de carnea de pui si de salata de ton. Nu te lasa pacalit de impulsurile date de cafeina sau de zahar, pentru ca energia ta va disparea imediat. Renunta la cafea, alcool si la tutun si vei resimti atat fizic, cat si psihic urmarile deciziei tale.
• Miscarea - activitatea fizica nu numai ca iti modeleaza corpul, dar are o contributie importanta si pentru dispozitia ta.
Lucreaza impotriva stresului prin activitatea fizica indiferent ca e vorba de plimbari, alergat, tenis, gradinarit sau indeplinirea activitatilor obisnuite intr-o gospodarie. Endorfinele (hormonii fericirii) eliberate in urma activitatilor sportive iti imbunatatesc starea de spirit.
• Relaxarea - Invata ce mod de relaxare ti se potriveste cel mai bine . Unele metode includ respiratia adanca, yoga, meditatia sau masajul terapeutic. Practicarea lor iti elibereaza mintea de gandurile suparatoare. Daca nu poti recurge la una din metodele de mai sus, ia-ti cateva minute pentru a sta confortabil pe un fotoliu sau pe pat, asculta muzica linistitoare sau citeste o carte.
• Vorbeste cu prietenii tai! Discutiile cu prietenii te ajuta sa faci fata stresului mult mai bine. Gaseste pe cineva cu care sa poti vorbi necenzurat despre problemele si sentimentele tale. Prietenii iti pot arata un punct de vedere omis de tine si-ti vor reaminti ca nu esti singur.
• Evita sa-ti administrezi singur calmante sau sa gasesti alte "fugi" - consumul de bauturi alcoolice si de pastile mascheaza stresul, creand iluzia de solutionare a problemelor; in realitate ele agraveaza lucrurile intr-o masura si mai mare.
• Apeleaza la sfatul unui specialist! Nu ezita sa consulti un terapeut in cazul in care te simti depasit de probleme. Specialisti te ajuta sa depasesti impasul, nejudecandu-te in nici un fel.
• Stabileste-ti tinte tangibile - daca reduci numarul dorintelor imposibil de realizat vreodata, poti decongestiona circuitul si afluenta factorilor stresori.
• Nu te supraincarca - rezolva problemele si conflictele pe masura ce apar sau fa-le fata intr-un mod selectiv in functie de prioritati.
• Nu face mult zgomot pentru nimic - incearca sa-ti stabilesti prioritatile; fereste-te sa incepi foarte multe lucruri in acelasi timp si sa nu duci la bun sfarsit nici unul dintre ele.
• Scrie-ti gandurile! Fie ca scrii un e-mail unui prieten, fie ca recurgi la pix si la hartie, insemnarea problemelor cu care te confrunti te poate linisti foarte mult. Utilizarea unui jurnal constituie o metoda grozava pentru a te elibera de stres.
• Ajuta-i pe altii! Cand ii ajuti pe cei din jur, indirect te ajuti pe tine. Nu ezita sa acorzi ajutor persoanelor ce te inconjoara, atata vreme cat iti permite orarul. Ai grija insa sa nu te lasi coplesit si sa-ti neglijezi propriile probleme.
• Gaseste-ti un hobby! Gaseste un lucru care iti produce placere si te face sa te simti impacat cu tine insuti. Asigura-te insa, ca-ti vei acorda suficient de mult timp pentru a explora interesele si hobby-urile.
• Fixeaza-ti limite! Problemele legate de munca si de familie iti necesita multe resurse. Imagineaza-ti ca esti capabil sa faci in timp real fara a te suprasolicita. Nu te teme sa spui "Nu" pentru a-ti menaja timpul si energia.
• Planifica-ti timpul! Inainte de a lua o decizie importanta gandeste-te cum ai de gand sa-ti petreci timpul. Noteaza sarcinile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a-ti da seama de prioritatile lor.
Exercitiu de respiratie adanca, pentru relaxare
1. intinde-te pe pat sau aseaza-te confortabil pe un fotoliu/scaun;
2. pune-ti mainile pe burta;
3. numara incet pana la patru si ispira pe nas. Simti stomacul cum se mareste. Ramai nemiscat timp de o secunda;
4. numara incet pana la 4 in timp ce expiri pe gura. Pentru a controla cat de repede expiri, tine-ti buzele de parca ai fluiera. Stomacul va descreste treptat;
5. repeta de 7 ori acest exercitiu.
(sursa TopSanatate )
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
CUPLUL TANAR SI PARINTII
COMUNICAREA IN CASNICIE
INVIDIA - O EMOTIE PERICULOASA !
AGRESIVITATEA LA COPII
PSIHOZA MANIACO-DEPRESIVA
CUPLUL TANAR SI PARINTII
COMUNICAREA IN CASNICIE
INVIDIA - O EMOTIE PERICULOASA !
AGRESIVITATEA LA COPII
PSIHOZA MANIACO-DEPRESIVA