“Am 21 de ani si am 82 de kg, nici inaltimea nu ma avantajeaza, am doar 1,57 m. Prietenii imi spun Bulina, in gluma, asa ca nu ma supar, doar asta-i realitatea. Acum cativa ani m-ar fi deranjat, dar incetul cu incetul m-am obisnuit cu tot felul de porecle. Cand acestea vin de la prieteni, nu ma afecteaza, pentru ca ma gandesc ca sunt doar glume. Dar, deseori, aud pe strada ‘mai bine o sari decat s-o ocolesti’, si atunci simt ca-mi vine s-o iau la goana, departe de tot si de toate. Am trasaturi placute si cred ca as fi chiar draguta, daca as reusi sa nu mai dau fuga la frigider de cate ori sunt suparata.”
Ce este obezitatea?
Obezitatea apare ca urmare a consumului crescut de alimente calorice, a sedentarismului, a consumului de alcool, dar nu trebuie omis nici factorul genetic.
Spunem ca o persoana este obeza atunci cand indicele de masa corporala (IMC) este mai mare de 25. Indicele de masa corporala se calculeaza raportand greutatea - G (kg), la inaltimea – I (m) la patrat. (IMC = G / I²)
In Romania, persoanele care au probleme cu greutatea corporala sunt in proportie de 68% din populatia, iar cele obeze reprezinta 25% din populatia adulta a tarii. Desi doar obezitatea este considerata boala, este ingrijorator numarul mare de persoane supraponderale. Supraponderalii sunt toti cei ce depasesc greutate ideala conform inaltimii si varstei. Obezitate este conditia in care acest surplus este de peste 10 %.
Exista doua mari tipuri de obezitate: cea cu depunere predominanta de tesut adipos in regiunea abdominala (cea mai grava forma, deoarece induce cea mai severa patologie) si cea inferioara, prezenta mai ales la femei, in care tesutul adipos se depune in special pe coapse si pe fese si care nu comporta riscuri foarte mari. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera patologica o circumferinta abdominala de peste 80 cm la femei si peste 94 cm la barbati.
Factori care influenteaza obezitatea
Stresul psihic conduce la solicitarea intregului organism, chiar daca agresiunea agentului stresor se exercita initial asupra psihicului, deoarece acesta influenteaza activitatea tuturor compartimentelor organismului. Astfel, vom intalni reactii la nivelul glandelor endocrine, sistemului imun, aparatului cardiovascular, aparatului respirator, precum si la nivelul organelor cu o bogata inervatie cum sunt cele ale aparatului digestiv. Exista un numar destul de mare de persoane care reactioneaza la stres prin manifestarea unei dorinte de a manca ceva, orice.
Hipotalamusul are un rol important in reglajul foamei, stimularea sau distrugerea lui produce efecte foarte bine definite.
Partile hipotalamusului care par a fi implicate in senzatia de foame si in comportamentul de hranire sunt nucleul ventro – median si hipotalamusul lateral. Acestea au functii diferite si opuse: daca nucleul ventro – median este stimulat electric, suprima comportamentul de hranire, pe cand la stimularea hipotalamusului lateral prin aceiasi metoda, comportamentul de hranire se accentueaza, motivatia fiind mai puternica. La producerea unor leziuni prin taierea nucleului ventro – median, dispare senzatia de satietate, evidentiind astfel functia acestei parti a hipotalamusului (mediaza starea de satietate). Pe de alta parte, leziunile hipotalamusului lateral produc inhibarea comportamentului de hranire, deci se pare ca hipotalamusul lateral este implicat in motivatia de cautare a hranei.
Hipotalamusul pare sa aiba un rol de „regulator de greutate” pentru organism. Leziunile nucleului ventro – median deterioreaza regulatorul de greutate, ceea ce duce la obezitate, pe cand leziunile hipotalamusului lateral par sa conduca la slabire.
Stilul de viata necorespunzator, cauzat de: asumarea de sarcini peste potentialul real si lipsa de respect pentru propria persoana, creeaza mediul favorabil pentru instalarea unui comportament de hranire dezaptativ, care se manifesta prin mese copioase si la ore tarzii, fapt ce influenteaza surplusul de kilograme. De cate ori nu auzim in jurul nostru ‘astazi am fost atat de ocupata la seviciu ca nici sa mananc nu am avut timp, abia astept sa ajung acasa si sa incropesc ceva repede..’.
Ce se intampla cand ne alimentam la intamplare:
- mancam orice, cand ne este foame, nu mai are loc o filtrare a alimentelor, nu le mai alegem pe cele cu calorii mai putine;
- daca mancam la ore tarzii, organismul nu mai consuma energie ca in timpul zilei, cand este implicat in realizarea a diverse activitati care conduc la arderea caloriilor;
- indicele glicemic creste deseori din cauza asocierii de alimente care favorizeaza acest lucru, un idice glicemic ridicat favorizeaza aparitia diabetului zaharat, 80% din diabetici sunt sau au fost obezi.
Dereglari functionale cauzate de obezitate
Primele semnale de alarma ale obezitatii sunt: tulburari de somn, astenie, somnolenta in timpul zilei, hipertensiune arteriala, transpiratie abundenta, respiratie greoaie, capacitate de munca redusa, dureri articulare, balonari, tulburari de dinamica sexuala, complicatii organice care favorizeaza aparitia unor boli grave precum diabetul si cancerul.
Cea mai importanta boala care apare ca efect al obezitatii este diabetul zaharat. Apoi sunt bolile cardiovasculare (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica), care pot produce oricand un infarct miocardic (de multe ori mortal), hemoragie sau tromboza cerebrala (care determina paralizii, daca bolnavul ramane in viata!). As mai putea aminti aici poliartrozele (dureri de genunchi, de solduri si de spate, datorita faptului ca sistemul osos nu este capabil sa transporte greutatea aceasta suplimentara). De asemenea, exista un risc semnificativ pentru aparitia cancerului de prostata si de colon la barbati, respectiv a cancerului uterin, ovarian si mamar la femei.
Tratamentul obezitatii pentru prevenirea complicatiilor
Chiar daca aparent pare simplu, tratamentul obezitatii este un lucru dificil de pus in practica. El cuprinde: tratament dietetic (cura de slabire) obligatoriu, exercitii fizice, fizioterapie, psihoterapie sau interventii chirurgicale.
Tratamentul dietetic consta in stabilirea unei diete sanatoase care presupune un aport de 1.200-1.500 calorii/zi la femei si 1.500 - 1.800 calorii/zi la barbati.